Τριάντα τέσσερα αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από τις κατεχόμενες περιοχές, που είχαν κλαπεί και εξαχθεί παράνομα στο εξωτερικό, επαναπατρίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου στην υπόθεση του Τούρκου Αϊντίν Ντικμέν, στις 16 Μαρτίου 2015.

Πρόκειται για 24 βυζαντινά κειμήλια και 10 προϊστορικές αρχαιότητες, που προέρχονται, στην πλειοψηφία τους, από τη συλλογή του Χρ. Χατζηπροδρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Ιωάννης Ηλιάδης, ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι μεταξύ των βυζαντινών κειμηλίων περιλαμβάνονται τοιχογραφίες από τη Μονή του Χριστού Αντιφωνητή, τον ναό της Αγίας Σολομωνής στην Κώμα του Γιαλού και στη Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας.

Επίσης, τρία ζεύγη βημοθύρων απο τη Μονή του Χριστού Αντιφωνητή, τη Μονή της Παναγίας της Καντάρας και τον Άγιο Δημητριανό στο Δάλι.

Ακόμη, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο (18ος αι.) της Αρμενικής Κοινότητας της Κύπρου και χειρόγραφο ομιλιάριο (17ος αι.) από τη Μονή της Παναγίας της Τροοδίτισσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα εκκλησιαστικά κειμήλια θα εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία, ενώ τα αρχαιολογικά στο Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τον Οκτώβριο του 2013 επαναπατρίστηκαν, στο πλαίσιο της ίδιας δικαστικής διαμάχης, 173 κειμήλια. Για τα υπόλοιπα 49 κειμήλια που απομένουν (εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας και προϊστορικές αρχαιότητες) βρίσκεται εν εξελίξει νομική διαδικασία, με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη ανάκτηση και επαναπατρισμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης