Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι στη συνάντησή του την περασμένη βδομάδα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αυτός του είπε «πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κυπριανού ανέφερε σχετικά: «ελπίζω και εύχομαι κάποτε αυτά τα πράγματα να δουν το φως της δημοσιότητας».

Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να αποκαλύψει τα διαμειφθέντα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, αλλά δήλωσε πως «από τη συζήτηση που είχαμε, έχουν επιβεβαιωθεί πολλά από εκείνα, τα οποία λέμε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα».

Για τη στάση της Τουρκίας ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε πως υπάρχει συναίνεση και συναντίληψη «μεταξύ όλων μας ότι η Τουρκία είναι η κύρια αιτία γιατί δεν έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να φτάσουμε σε συμφωνία». «Είναι επιθετική, είναι προκλητική, επιχειρεί ενίοτε να λειτουργήσει με τρόπο επεκτατικό, με έναν τρόπο, ο οποίος είναι πολύ ενοχλητικός» ανέφερε, σημειώνοντας πως «αυτό θα πρέπει να το συνυπολογίζουμε όταν καθορίζουμε τη δική μας τακτική». Είπε πως ο μόνος τρόπος «για να δούμε εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να φθάσει μέχρι του σημείου που εμείς θέλουμε να φθάσει ή θα επιμείνει στις αδιάλλακτες και προκλητικές θέσεις που διατυπώνει δημόσια, είναι να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμες και, εάν δεν εργαστούμε με μεθοδικότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και προσήλωση στη συμφωνημένη λύση, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους που να την ανατρέπουν, υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταλήξουμε ούτε στους όρους αναφοράς για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού. Πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο θα εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο «ιδιαίτερα εάν επιρριφθούν ευθύνες για το ναυάγιο και στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει επιμονή σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και επεσήμανε: «Αλίμονο αν δεχτούμε να συζητήσουμε συνομοσπονδία ή λύση δυο κρατών. Είναι προδοτικό κάτι τέτοιο και μόνο καταστροφή μπορεί να φέρει». Εξήγησε πως και στην περίπτωση της συνομοσπονδίας και στην περίπτωση της λύσης δυο κρατών «μιλούμε για διχοτόμηση».

Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ο γγ του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανοίγει ένα συμφωνημένο θέμα χωρίς καν να διευκρινίζει ή να ξέρει τι ακριβώς εννοεί. Δεν μας διαφεύγει ότι πολλοί διατείνονται πως ο κ. Αναστασιάδης τους εκμυστηρεύτηκε ότι επιδιώκει μια άλλη λύση. Λύση που θα έχει συνομοσπονδιακά στοιχεία και στοιχεία δύο κρατών».

Ο κ. Κυπριανού κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για «αντιφάσεις, παλινδρομήσεις και συνεχείς μετακινήσεις από τις θέσεις τις οποίες διαχρονικά έχουμε καθορίσει» γεγονός που, όπως ανέφερε, διευκολύνει την Τουρκία να προωθεί τους στόχους της.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε λύση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού αφού υπογράμμισε πως «έγιναν κρούσεις και προς το ΑΚΕΛ» για το ζήτημα αυτό, σημείωσε πως «σε κάθε γωνιά του πλανήτη όπου υπάρχει εστία ανάφλεξης, το ΝΑΤΟ διαδραματίζει τον δικό του αρνητικότατο ρόλο» και διερωτήθηκε γιατί να θεωρούμε ότι στη δική μας περίπτωση θα λειτουργήσει διαφορετικά. Είπε ακόμη πως με βάση τον φάκελο της Κύπρου «είναι στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ που εκπονήθηκε το σχέδιο για το δίδυμο έγκλημα του 1974 σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού».

Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού είπε πως η συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να συνοδεύεται και από την επίδειξη πραγματικής ετοιμότητας, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις, για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που να φθάσουν το συντομότερο σε λύση στο Κυπριακό. Επεσήμανε πως η Κύπρος ως κυρίαρχο κράτος έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει στην υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος, αλλά «είναι αφέλεια να θεωρούμε ότι δίχως λύση στο Κυπριακό θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο, τον οποίο διαθέτουμε, απρόσκοπτα». Σε ερώτηση για το θέμα του EastMed, o κ. Κυπριανού επεσήμανε πως η προσπάθεια αποκλεισμού του οποιουδήποτε σε μιαν ευρύτερη συνεργασία στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου μόνο εντάσεις και τριβές μπορεί να προκαλεί.

Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θεωρεί ότι δεν μπορούν οι Ισραηλινοί να ζήσουν μαζί με τους Παλαιστίνιους και πρέπει να κτιστεί ένα διαχωριστικό τείχος και αυτή είναι η αντίληψη του κ. Νετανιάχου για το πώς πρέπει να επιλύονται προβλήματα σε χώρες, όπου υπάρχουν διαφορετικές εθνότητες. «Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματά του, ποια πιθανόν μπορεί να είναι η προσέγγισή του σε ό,τι αφορά την Κύπρο», ανέφερε. Τέλος, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε πως θωρεί ότι ο κ. Αναστασιάδης «είναι αρκούντως ικανός και έμπειρος πολιτικός και δεν πρόκειται ποτέ να οδηγήσει τα πράγματα προς μια κατεύθυνση που δεν θα ξέρει ποια είναι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ