Σε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε προσπαθεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» που έχει δημιουργηθεί από τις προτάσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί αναφορικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τη σύγκληση νέας πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, πριν αρχίσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στα μέσα Ιουλίου.

Ο κ. Έιντε δήλωσε, μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους ότι είχε μία λεπτομερή συζήτηση με τον Κύπριο πρόεδρο, «η οποία επικεντρώθηκε στο κατά πόσο μπορεί να βρεθεί συμφωνία μεταξύ των ηγετών για επιστροφή σε μία νέα διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, καθώς επίσης και για τις απαραίτητες λεπτομέρειες επί του θέματος». «Δεν έχουμε ολοκληρώσει» ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τη διπλωματία του «πήγαινε – έλα» και θα συναντηθεί και με τον κ. Ακιντζί.

Όπως σημείωσε, η δουλειά του πιθανόν να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. «Διαπιστώνω ότι υπάρχει κοινή θέληση για να προσπαθήσουν να βρουν μία κοινή θέση. Η διαδικασία παραμένει καθοδηγούμενη από τους ηγέτες, έτσι θα πρέπει να είναι δική τους η επιθυμία να πάνε στη Γενεύη. Καθώς το κάνω αυτό, είμαι σε επαφή επίσης και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, διότι η διάσκεψη για την Κύπρο είναι διεθνής διάσκεψη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, των οποίων ηγείται ο γ.γ. Αλλά οι κύριοι παίκτες είναι, φυσικά, οι Κύπριοι και οι πιο σημαντικές συζητήσεις που κάνω τώρα είναι με τους ηγέτες στην Κύπρο» τόνισε.

Επίσης, ο κ. Έιντε επισήμανε ότι δεν έχει κάποια δική του φόρμουλα, ενώ σε ερώτηση τι θα γίνει, αν δεν υπάρξει συμβιβαστική κατάσταση, απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια για συμβιβασμό ή μάλλον κοινό έδαφος. «Δεν υπάρχει λόγος να μεταβούν στη Γενεύη απλώς και μόνο για να μεταβούν στη Γενεύη, απλώς για να περάσουν κάποιες εβδομάδες στη Γενεύη, δεν υπάρχει νόημα σε αυτό. Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι τέτοιο θα έχει την απαραίτητη κατάληξη σε όλη τη δουλειά που γίνεται για δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των θεμάτων που μπορούν να συζητηθούν μόνο παρουσία των εγγυητριών» υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας προχθεσινή δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη «να παραιτηθεί από όρους και προϋποθέσεις, και να δείξει ετοιμότητα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

«Καμία πλευρά δεν πρέπει να ζητήσει παύση των συνομιλιών» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, προσθέτοντας πως η διάσκεψη για το Κυπριακό πρέπει να έχει ως τερματικό σταθμό τη λύση. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της κατάθεσης χαρτών στο εδαφικό στο Μον Πελερέν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «παρά τη θετική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, τους τελευταίους μήνες δεν σημειώθηκε πρόοδος σε διάφορα πεδία, όπως της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, οικονομίας, Ε.Ε., και περιουσιακού». Επίσης, σημείωσε ότι δεν διασαφηνίστηκαν κάποια θέματα τα οποία απασχολούν τις δύο πλευρές από το παρελθόν μέχρι και σήμερα.

Όπως ανέφερε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δυσκολεύεται να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η, δε, τουρκοκυπριακή πλευρά προβληματίζεται για τον αντίκτυπο των εξελίξεων στο θέμα του φυσικού αερίου και των προεδρικών εκλογών. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέφυγε να αναφερθεί στο ακανθώδες ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ