Μετά από μια δεκαετία στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή (4/2). Η εκλογική μάχη θα είναι μια κούρσα για τρεις υποψήφιους, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τον απερχόμενο πρόεδρο, αλλά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ένα μεγάλο φαβορί.
Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος και , σύμφωνα με τα γκάλοπ, συγκεντρώνει περίπου το 30% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Οι σημαντικότεροι αντίπαλοι του είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ήταν διαπραγματευτής του Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο κ. Νεοφύτου και ο κ. Μαυρογιάννης είναι από 6% έως 11% πίσω από τον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την νίκη από τον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο θα βασιστεί στο γεγονός ότι ούτε οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ ούτε αυτοί του ΑΚΕΛ θέλουν να δουν τον αντίπαλο στον προεδρικό θώκο και ενδεχομένως θα κατευθυνθούν προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο.
Οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό
Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι υποστηρίζουν το Πλαίσιο Γκουτέρες για λύση του Κυπριακού, αν και ο καθένας προτείνει διαφορετικά μέτρα για να αρθεί το αδιέξοδο: ο κ. Χριστοδουλίδης τον διορισμό απεσταλμένου από την ΕΕ, ο κ. Νεοφύτου την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και ο κ. Μαυρογιάννης την συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με τους Τουρκοκύπριους πριν τη λύση. Ωστόσο, ο κ. Νεοφύτου έχει να αντιμετωπίσει την δυσπιστία των δεξιών ψηφοφόρων για την υποστήριξη του στο «Ναι» στο σχέδιο Ανάν και ο κ. Μαυρογιάννης να ισορροπήσει μεταξύ της θέσης του ΑΚΕΛ ότι στο Κραν Μοντανά υπήρχε ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, η οποία τορπιλίστηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, και της δικής του ιδιότητας ως διαπραγματευτής εκείνης της κυβέρνησης.
Υπαρξιακό ζήτημα για την κυπριακή δεξιά
Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη ουσιαστικά διασπά το ΔΗΣΥ και την κυπριακή δεξιά. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κλήθηκε να λύσει μια πολύ δύσκολη άσκηση, με δεδομένο μάλιστα το γκελ που φάνηκε να κάνει ο κ. Χριστοδουλίδης στους κεντρώους ψηφοφόρους. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι σχέσεις του κ. Νεοφύτου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη θεωρούνται ψυχρές, με τον τελευταίο μάλιστα να λέγεται ότι «κλείνει το μάτι» στον Νίκο Χριστοδουλίδη, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο είναι το μέλλον της κυπριακού δεξιού κόμματος.
Πρόβλημα η διαφθορά
Μεγάλο στοίχημα για τον νέο πρόεδρο είναι κυρίως η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η Κύπρος στον τελευταίο διεθνή δείκτη διαφθοράς κατρακύλησε σε ακόμη χαμηλότερη θέση, καθώς τα σκάνδαλα με τις χρυσές βίζες, οι εξυπηρετήσεις σε ξένους επιχειρηματίες, αλλά ακόμη και η εμπλοκή στο ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών με παράνομο λογισμικό αμαυρώνουν την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και θα πρέπει να δοθεί μεγάλος αγώνας για να ξεριζωθεί η βαθιά ριζωμένη διαφθορά που διατρέχει οριζοντίως και καθέτως το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα της Κύπρου.