«Σε 5 χρόνια θα μεταφέρουμε το ισραηλινό φυσικό αέριο» υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Τουρκικό κονσόρτσιουμ

Η ίδρυση κονσόρτσιουμ 15 εταιρειών που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας δρομολογείται, σύμφωνα με τον CEO της τουρκικής εταιρείας Turcas, Batu Aksoy, ο οποίος δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ Ντέιλι Νιους» ότι το πρώτο φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στην Τουρκία τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Κάθε μέλος του κονσόρτσιουμ θα πάρει μερίδιο από το αέριο σε αυτό το σχέδιο. Τουλάχιστον 15 εταιρείες έχουν επικοινωνήσει μαζί μας μέχρι στιγμής και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτό το κονσόρτσιουμ που σχεδιάζουμε» ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αναλάβει μόνο μία εταιρεία τέτοιες μεγάλες εξαγωγές.

Εκτιμούν ότι μπορούν να λαμβάνονται 8 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο τον χρόνο από το Ισραήλ και το ρίσκο να το διαμοιράζονται οι συνεταίροι.

«Οι πιθανοί συνεταίροι του κονσόρτσιουμ που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας αποτελούνται από εταιρείες οι οποίες είτε αξιοποιούν είτε διανέμουν φυσικό αέριο. Δηλαδή που έχουν ενεργό ρόλο στον τομέα. Χρειάζεται η ίδρυση ενός κονσόρτσιουμ» είπε. Όπως υποστήριξε, σε τέτοιους σχεδιασμούς η περίοδος κατασκευής είναι μικρότερη και περισσότερο χρόνο παίρνουν οι πολιτικές συζητήσεις, η έκδοση διακυβερνητικών συμφωνιών ή οι οικονομικές μελέτες.

«Σε σχέση με το ισραηλινό αέριο μπορεί να χρειαστούν κάποιες διμερείς συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Ο σχεδιαζόμενος αγωγός μπορεί να παίξει ρόλο στην επίλυση μακροχρόνιων περιφερειακών προβλημάτων. Εάν τα μέρη θέλουν και δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, το φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στην Τουρκία το 2021» επεσήμανε.

Όπως είπε, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο καταναλωτή φυσικού αερίου με κατανάλωση γύρω στα 50 δις κυβικά μέτρα τον χρόνο και καλύπτει το 55-60% των αναγκών της από τη Ρωσία. Όσο λιγότερο εξαρτημένη είναι μια χώρα από έναν και μόνο προμηθευτή τόσο μικρότερο είναι και το κόστος που αντιμετωπίζει.

«Η Ευρώπη θέλει να μειώσει το μερίδιο της Gazprom στην αγορά του φυσικού της αερίου ανοίγοντας περισσότερο την αγορά της και αυξάνοντας τις πηγές υγροποιημένου αερίου. Η Τουρκία χρειάζεται να κάνει το ίδιο. Η Τουρκία είναι συνδεδεμένη με τη Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν με αγωγούς. Υπάρχουν δύο άλλες πηγές για να αυξήσει το φυσικό της αέριο διά των αγωγών και αυτές είναι η ανατολική Μεσόγειος και το Ιράκ» τόνισε και πρόσθεσε:

«Η ροή φυσικού αερίου μέσω έξι ή περισσότερων αγωγών από πέντε προμηθευτές παρά από τέσσερις αγωγούς και τρεις προμηθευτές θα βοηθήσει την Τουρκία στη διαπραγματευτική της θέση για καλύτερες τιμές φυσικού αερίου».

Το κυπριακό φυσικό αέριο… συμφέρει την Τουρκία

«Πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία για να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο» υποστήριξε.

Ο Batu Aksoy ωστόσο είπε ότι δεν σημαίνει αυτό ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι εναλλακτικό του ρωσικού. «Η Ρωσία είναι μεγάλος και αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, πιστεύω. Η Ρωσία δεν έκοψε τη ροή φυσικού αερίου προς την Τουρκία κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, την ουκρανική κρίση και την κρίση με την πτώση του αεροσκάφους. Η Ρωσία δεν έκοψε τη ροή φυσικού αερίου ούτε στην Ευρώπη. Αλλά γιατί η Τουρκία να μη μειώσει το κόστος; Θέλουμε να αυξήσουμε τις πηγές μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Εάν η Τουρκία πάρει 8-10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και 5-10 δις από το Ιράκ, το ρίσκο θα μειωθεί και θα ανοίξουν ευκαιρίες για νέες αγορές ενέργειας για την Τουρκία» επεσήμανε.

Πηγή: Φιλελεύθερος, ΚΥΠΕ
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης