Ο μέσος όρος δαπανών των ευρωπαϊκών νοικοκυριών για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία ανέρχεται στο 8,8%. Αυτό αντιπροσωπεύει γύρω στα 740 δισ. ευρώ και ισοδυναμεί με το 4,8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ή 1.400 ευρώ για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Οι πολίτες της Κύπρου, της Μάλτας και της Ισπανίας ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας δαπανούν τα λιγότερα.
Τα στοιχεία αφορούν στο 2017. Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά στη Μάλτα ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 20,2% των εισοδημάτων τους για να φάνε σε ένα εστιατόριο ή να μείνουν σε ξενοδοχειακό κατάλυμα. Η Κύπρος έρχεται δεύτερη με ποσοστό 17,5% και ακολουθεί η Ισπανία με 16,8%. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από την Ελλάδα που διατηρεί ποσοστό 15,4% και την Ιρλανδία (14,8%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Κύπριοι είναι πιο γενναιόδωροι στις αγορές τους, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Με το 3,8% να αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και με οροφή το 8,3% του Λουξεμβούργου, το 5,6% που δαπανούν τα κυπριακά νοικοκυριά για καπνό και ποτό δεν θεωρείται μικρό. Ειδικά όταν διαπιστώνεται ότι ξοδεύουν περισσότερα σε αυτά τα προϊόντα παρά για τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ τους, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 4,8%.
Σε χαμηλές θέσεις κατατάσσονται οι Κύπριοι για τον εξοπλισμό σπιτιού, όπως έπιπλα, χαλιά και είδη κήπου. Σύμφωνα με την Eurostat, δαπανάται μόλις το 4,4% των εισοδημάτων τους.
Αντίθετα, διαθέτουν περισσότερα χρήματα στις αγορές τους σε τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα, το 12,4% του συνολικού οικογενειακού προϋπολογισμού δαπανάται σε αυτές τις κατηγορίες.