Την ώρα που δρομολογούνται εξελίξεις λόγω της συμφωνίας της Τουρκίας και του Ισραήλ για αναθέρμανση των σχέσεών τους, με φόντο τη συνεργασία τους στο θέμα των υδρογονανθράκων, κινητικότητα καταγράφεται και σε ένα άλλο πεδίο.

Στο πλαίσιο προώθησης του 3ου Γύρου Χορήγησης Αδειών Έρευνας Υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σημειώνεται την τελευταία περίοδο έντονη κινητικότητα στη Λευκωσία. Εκπρόσωποι ισχυρών εταιρειών πηγαίνουν και έρχονται, με στόχο να εξασφαλίσουν άδεια και να δραστηριοποιηθούν σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις επαφές και τις βολιδοσκοπήσεις προκύπτει πως ισχυρές εταιρείες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον, γεγονός που ερμηνεύεται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως επιβεβαίωση του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας στην περιοχή και ψήφο εμπιστοσύνης.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν έχοντας αξιολογήσει όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται και χωρίς, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, να επηρεάζονται ποσώς από προειδοποιήσεις από πλευράς της Άγκυρας.

Ούτε προφανώς επηρεάζονται από τις υπό εξέλιξη συζητήσεις για την αναθέρμανση των σχέσεων Τελ Αβίβ και Άγκυρας, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται να θεωρούν αυτό ως μέρος του ευρύτερου παζλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο είναι προφανές πως δεν μπορούν σε αυτό το επίπεδο να γίνονται σχεδιασμοί, οι οποίοι να μην έχουν ενώπιόν τους συγκεκριμένα δεδομένα. Θα σταθούμε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, και ειδικά στην αναφορά του πως στις συναντήσεις συζητείται η γεωστρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με την υλοποίηση ενεργειακών σχεδιασμών.

Και είναι προφανές από τη στιγμή που αυτό βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, αναδεικνύεται η γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή και ευρύτερα.

Το θέμα του αερίου έχει ασφαλώς και γεωστρατηγική διάσταση, την οποία σε ουδεμία περίπτωση θα πρέπει να αγνοήσουμε. Διαφορετικά, το σημαντικό πλεονέκτημα που εξασφαλίζει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον εντοπισμό, εξόρυξη και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων θα χαθεί.

Το πλεονέκτημα θα το αξιοποιήσουν τρίτοι και όχι η χώρα μας. Και επειδή αυτό έγινε στο παρελθόν πολλές φορές, θα πρέπει αυτή τη φορά απαραιτήτως να αποφύγουμε τα λάθη και τις παραλείψεις. Η Κύπρος διαθέτει γεωστρατηγική υπεραξία, την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρον.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης