Μπορεί η κατάσταση της οικονομίας και η αύξηση της εγκληματικότητας να είναι -όπως αναμενόταν- δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Κύπρου, αλλά σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο η διαφθορά είναι με διαφορά το πιο σημαντικό πρόβλημα των Ελληνοκυπρίων.

Τα στοιχεία από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το φθινόπωρο του 2009, καταδεικνύουν ότι το Κυπριακό ιεραρχείται πιο χαμηλά σε σχέση με τα όσα οι πολίτες συναντούν στην καθημερινότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το συντριπτικό ποσοστό (94%), που θεωρεί ότι η διαφθορά αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην Κύπρο. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 78%.

Ως βασικότερο λόγο της διαφθοράς οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν, σύμφωνα με την έρευνα, την αναξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο (54%, με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ στο 24%). Η ατιμωρησία αποτελεί άλλον ένα από τους λόγους που θεωρούν ότι ευθύνονται για τη διαφθορά (43%), καθώς και οι στενοί δεσμοί της πολιτικής με την επιχειρηματική ζωή (33%). Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, δεν αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους της διαφθοράς στην Κύπρο (17%), σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη (32%).

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο 2009, ποσοστό 89% (ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 39%) θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι στην Αστυνομία εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Ακολουθούν οι κρατικές προμήθειες με 76%, το τελωνείο με 72% και οι Αρχές που εκδίδουν πολεοδομικές άδειες με 70%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κύπρος κατατάσσεται τελευταία στο σύνολο της ΕΕ, σχετικά με τον βαθμό εμπιστοσύνης προς τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τον Οργανισμό παρουσιάζει πτώση 5% σε σχέση με την άνοιξη του 2009. Το 30% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον ΟΗΕ, 60% ότι δεν τον εμπιστεύεται (57% την άνοιξη του 2009) και 10% δεν απαντά (8% την άνοιξη του 2009). Για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για τα οποία ερωτήθηκαν, εκτός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο βαθμός γνώσης των Ελληνοκυπρίων είναι ο υψηλότερος του μέσου όρου του συνόλου των κρατών-μελών. Εξάλλου, το 62% των Κυπρίων δηλώνει ότι καταλαβαίνει πώς λειτουργεί η ΕΕ.

Η πλειονότητα εξακολουθεί να θεωρεί θετική τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ (46%), με μια οριακή πτώση 1% από το Ευρωβαρόμετρο της άνοιξης του 2009. Το 31% (-3%) την θεωρεί ούτε θετική ούτε αρνητική, ενώ το 22% (+4%) την θεωρεί αρνητική.

Μόλις το 30% πιστεύει ότι τα συμφέροντα της Κύπρου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην ΕΕ. Αυτό είναι το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μαζί με τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εξάλλου, το 50% των πολιτών πιστεύουν ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι πιο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, που ανέρχεται στο 57%.

Η ίδια έρευνα μεταξύ των Τουρκοκυπρίων δείχνει αυξημένη απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση, τόσο εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και στον κόσμο.

Το Κυπριακό συνεχίζει να χάνει τη σημασία του ως πρόβλημα ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους. Μόλις το 22% θεωρεί το Κυπριακό ως ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα. Αντίθετα, το 51% θεωρεί ως σημαντικό πρόβλημα την οικονομική κατάσταση, και το 46% την ανεργία.

Το 59% των Τουρκοκυπρίων θεωρεί ότι τα πράγματα εντός της κοινότητάς τους πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση, σε σχέση με το 17%, το οποίο θεωρεί ότι τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης