Η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΟΗΕ, για να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Κύπριος υπουργός είπε ότι ο εκπρόσωπος της γραμματείας του ΟΗΕ «κατέστησε σαφές ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου υπό τη μορφή ΜΟΕ, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και όχι μονομερώς όπως έχει γράψει η τουρκική εφημερίδα “Milliyet” ότι σκοπεύει να κάνει η τουρκική πλευρά».

Η θέση της κυβέρνησης και της ελληνοκυπριακής πλευράς για την περίκλειστη περιοχή της είναι βασισμένη «σε σωρεία ψηφισμάτων, ετήσιων εκθέσεων του γενικού γραμματέα, ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολλών άλλων αποφάσεων», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης και πρόσθεσε ότι έχει ετοιμαστεί σχετικό έγγραφο, που θα διαβιβαστεί στις ξένες κυβερνήσεις και άλλους παράγοντες της διεθνούς σκηνής.

Σε ερώτηση εάν θα επανέλθει η πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για άνοιγμα των Βαρωσίων και παράλληλα να επιτραπεί το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «μελετούμε την επανέναρξη της συζήτησης για Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το οποίο θα προνοεί επιστροφή νόμιμων κατοίκων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Κασουλίδης εκτίμησε ότι αυτό που περιλαμβάνει το Σχέδιο Β’ της Τουρκίας είναι εγκατάλειψη της βάσης των διαπραγματεύσεων, όπως την καθορίζει το ψήφισμα 1251 των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και συζήτηση με βάση τη λύση δύο κρατών ή τη συνομοσπονδία». Τέλος, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι «το Σχέδιο Γ’ είναι η προσάρτηση των κατεχομένων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «ουδείς έχει δικαίωμα να παίζει με τα αισθήματα και τις επιθυμίες του κόσμου για επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες».

Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, επισημαίνοντας ότι οι αναφορές είναι πολύ συγκεκριμένες, δηλαδή ότι θα πρέπει να επιστραφεί υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Συναφώς, υπενθύμισε τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ, όπως επίσης και στη Συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979, στην οποία, είπε, αναφέρεται «πολύ ξεκάθαρα ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην Αμμόχωστο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις και για τις αναφορές ότι η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν είναι ένα βήμα μπροστά, τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν ένδειξη της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Οι δηλώσεις του «πρωθυπουργού» του παράνομου καθεστώτος, κ. Ερτουγρούλογλου, επιβεβαίωσαν, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει από την πρώτη μέρα μετά το Κραν Μοντανά, ότι «η Τουρκία ποτέ δεν αποδέχθηκε τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι και ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα στις συζητήσεις στην Ελβετία».

Τα 43 χρόνια, που πέρασαν από το 1974, έχουν αφήσει τα αποτυπώματα τους σε κάθε γωνιά της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Πρόσφατες φωτογραφίες δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από δύο φίλους, τον Lker Aslan και o Sean Patrick Smyth. Μέσα από αυτές μια αλλιώτικη ζωή ξεδιπλώνεται. Οι φωτογραφίες βουβές, όπως βουβή παραμένει και η πόλη εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Δέντρα και άγρια χόρτα έχουν περικυκλώσει τα κτίρια. Υπό ανέγερση πολυκατοικίες παρέμειναν ημιτελείς. Συνθήματα στους τοίχους παρατημένων και ξεχασμένων κτιρίων, καταστήματα αυτοκινήτων, τουριστικά καταλύματα, εκκλησίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ