«Εξαιρετικής ποιότητας» χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, τα ύδατα σε όλες τις περιοχές κολύμβησης της Κύπρου, μαζί με του Λουξεμβούργου και της Μάλτας.
Τις χώρες αυτές ακολουθούν η Ελλάδα (97%), η Κροατία (94%) και η Γερμανία (90%), όλες με υψηλή αναλογία των περιοχών που διαθέτουν ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας.
Γενικότερα, η ποιότητα των υδάτων στο 83% των περιοχών κρίνεται ως εξαιρετική και το 95% των περιοχών κολύμβησης που τελούν υπό παρακολούθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληρούσε τις ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας των υδάτων το 2014.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο το 2% των περιοχών κολύμβησης δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης και χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκούς ποιότητας».
Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης με ανεπαρκή ποιότητα υδάτων εντοπίζονται στην Ιταλία (107 περιοχές, 2%), στη Γαλλία (105 περιοχές, 3%) και την Ισπανία (67 περιοχές, 3%).
Στο Λουξεμβούργο και στη Βουλγαρία όλες οι εσωτερικές περιοχές κολύμβησης χαρακτηρίζονται εξαιρετικές, με επόμενη τη Δανία, όπου το 95% των υδάτων κολύμβησης σε λίμνες κρίνεται ως εξαιρετικής ποιότητας. Οι περίπου 2.000 εσωτερικές περιοχές κολύμβησης στη Γερμανία χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας σε ποσοστό 92%.
Ο Karmenu Vella, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, δήλωσε πως “είναι προφανές ότι τα καθαρά και ασφαλή ύδατα κολύμβησης έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση της υγείας μας και τα καλά νέα είναι ότι συνεχίζουν να βελτιώνονται”.
Στην έκθεση, την οποία εκδίδουν ετησίως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκρίνεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κατόπιν δειγματοληψίας σε περισσότερες από 21.000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και την Αλβανία το 2014.
Πηγή: philenews.com