Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που υποστήριξαν έξι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, με το οποίο καλεί την  Τουρκία να σταματήσει απειλές και μονομερείς ενέργειες, να σεβαστεί την εθνική  κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ και να αποσύρει τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Το κοινό ψήφισμα δεν υποστηρίχθηκε από την ομάδα των Πρασίνων, η οποία ενώ το  είχε προσυπογράψει, τελικά απέσυρε την υπογραφή της, προφανώς όταν διαπίστωσε  ότι η ολομέλεια δεν θα υιοθετούσε τροπολογία της με την οποία πρότεινε ότι το «θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για περαιτέρω προσέγγιση των δύο πλευρών, και ενδεχομένως να ενταχθεί στις  διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο μιας ευρείας δέσμης μέτρων οικοδόμησης  εμπιστοσύνης με στόχο τη δίκαιη, διατηρήσιμη και ισότιμη κατανομή των πόρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, εγκρίθηκαν δύο τροπολογίες, τις οποίες είχαν καταθέσει η ομάδα του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Η τροπολογία του ΕΛΚ αφορούσε την παράγραφο 6 του ψηφίσματος και αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πιστεύει ότι τα οφέλη της ανακάλυψης σημαντικών αποθεμάτων υδρογονάνθρακα θα έπρεπε να χρησιμεύσουν στην Κύπρο, την Τουρκία, το Λίβανο, το Ισραήλ, τη Συρία, την Αίγυπτο και σε ολόκληρη την περιοχή ως μέσο για την εξασφάλιση ευημερίας, πλούτου και ειρηνικής και καλύτερης ζωής για όλους τους κατοίκους της περιοχής, με βάση το διεθνές δίκαιο».

Η τροπολογία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών συμπληρώνει την παράγραφο 10 και αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Εκφράζει τη διαρκή δέσμευση και την  υποστήριξή του στις συνομιλίες με στόχο την επανένωση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Espen Barth Eide, όσον αφορά τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επανέναρξη των συνομιλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας που προκαλούν εντάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα αναφέρει τα εξής:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

1.Καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κλιμάκωση των απειλών και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ, υπενθυμίζει τη νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να συμμορφωθεί πλήρως προς τη δήλωση που εξέδωσαν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, συμπεριλαμβανομένου του όρου ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2.τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να αναζητεί φυσικούς πόρους μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της, και ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν παράνομες και προκλητικές• ζητεί να αποσυρθούν αμέσως τα τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.

3.τονίζει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της UNCLOS, καλεί εκ νέου την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει και να κυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση την UNCLOS, η οποία αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.

4.καλεί την Τουρκία να αποσύρει αμέσως την οδηγία της προς ναυτιλλομένους και να απόσχει από κάθε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

5.καλεί την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα, επαναλαμβάνει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών περιλαμβάνουν το δικαίωμα για σύναψη διμερών συμφωνιών καθώς και το δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με την UNCLOS.

6.πιστεύει ότι τα οφέλη της ανακάλυψης σημαντικών αποθεμάτων υδρογονάνθρακα θα έπρεπε να χρησιμεύσουν στην Κύπρο, την Τουρκία, το Λίβανο, το Ισραήλ, τη Συρία, την Αίγυπτο και σε ολόκληρη την περιοχή ως μέσο για την εξασφάλιση ευημερίας, πλούτου και ειρηνικής και καλύτερης ζωής για όλους του κατοίκους της περιοχής, με βάση το διεθνές δίκαιο. Πιστεύει ότι, με την κατάλληλη διαχείριση, η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή θα μπορούσε να βελτιώσει τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

7.υποστηρίζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί προσφυγές στον ΟΗΕ και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για παραβιάσεις σε εδάφη ή ύδατα της επικράτειάς της.

8.επαναλαμβάνει ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, και θεωρεί ότι η συνέχιση και/ή η επανάληψη των ενεργειών αυτών θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαδικασία ένταξής της.

9.υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να πάψουν οι απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι οι ενέργειες και οι απειλές αυτές υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, ζητεί να υπάρξει σταθερότητα στην πολύ ευαίσθητη αυτή περιοχή, λόγω των προκλήσεων που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν.

10. καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Επιτροπή να παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τηρούν το Κοινοβούλιο ενήμερο, εκφράζει τη διαρκή δέσμευση και την υποστήριξή του στις συνομιλίες με στόχο την επανένωση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Espen Barth Eide, όσον αφορά τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επανέναρξη των συνομιλιών.

11. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στην Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών, καθώς και στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ι. Κασουλίδης: Υπό εξέταση νομικά και άλλα μέτρα κατά της Τουρκίας

Μέτρα αστικής, νομικής φύσης και διαιτησίας εναντίον της Τουρκίας εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με διεθνείς οίκους, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος είπε ότι τα μέτρα εξετάστηκαν σε σύσκεψη που έγινε χθες με τη νομική υπηρεσία.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα θα μελετηθούν από διεθνείς οίκους, προτού αποφασιστεί εμπεριστατωμένα πώς θα πρέπει να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα διαιτησίας ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η Λευκωσία θα πρέπει να κινηθεί «με πολλή προσοχή για μην οδηγηθεί σε περαιτέρω περιπέτειες, όπως συνέβη στο παρελθόν με την Ελλάδα για το Αιγαίο».

Εξήγησε παράλληλα ότι τα ύδατα της ΑΟΖ της Κύπρου είναι διεθνή και ότι η παρανομία στην οποία προβαίνει η Τουρκία έγκειται στο γεγονός ότι διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες χωρίς την άδεια του κυρίαρχου κράτους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: euronews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης