Επτά από τα δώδεκα κόμματα ή σχηματισμούς, που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου, φαίνεται να εξασφαλίζουν είσοδο στην νέα κυπριακή Βουλή, σύμφωνα με την έρευνα πολιτικής κουλτούρας και εκλογικής συμπεριφοράς, που παρουσίασε το ΡΙΚ.

Η πρόθεση ψήφου αναδεικνύει πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ με ποσοστό 24,5%, με δεύτερο το ΑΚΕΛ με 20%. Το ΔΗΚΟ εξασφαλίζει ποσοστό 9%, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα “Αλληλεγγύη” 3,5%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών 3% και το ΕΛΑΜ 1,5%. Ο ΔΗΣΥ παρουσιάζει ποσοστό συσπείρωσης 67%, το ΑΚΕΛ 66%, το ΔΗΚΟ 64% και η ΕΔΕΚ 43%.

Η αποχή ανέρχεται στο 14%, 12,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 2% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και με διάστημα εμπιστοσύνης 95%, ο ΔΗΣΥ αναμένεται να κινηθεί σε ένα ποσοστό μεταξύ 29-36%, το ΑΚΕΛ μεταξύ 26-33%, το ΔΗΚΟ 10-15%, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα “Αλληλεγγύη” και η Συμμαχία Πολιτών μεταξύ 4-7%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών μεταξύ 3-6% και το εθνικιστικό ΕΛΑΜ εξασφαλίζει ποσοστό μεταξύ 2-4%.

Στην παράσταση νίκης, το 78% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο ΔΗΣΥ και 10%, το ΑΚΕΛ.

Την έρευνα πολιτικής κουλτούρας και εκλογικής συμπεριφοράς, την οποία ανέλυσε ο ειδικός επιστήμονας , Γιάννης Μαυρής, διενήργησε για λογαριασμό του ΡΙΚ η κοινοπραξία Πανεπιστημίου Κύπρου και IMR.

Διεξήχθη μεταξύ της 5 και 10 Μαΐου 2016, με δείγμα 1.002 άτομα . Έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, στη βάση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα υπολογίζεται στο 3,1%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι , τόσο με βάση την δημοσκόπηση αυτή, όσο και με και άλλες, η νέα κυπριακή Βουλή θα είναι πολυκομματική, παρά το γεγονός ότι στα τέλη του περασμένου χρόνου η απελθούσα Βουλή με τις ψήφους ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αύξησε το εκλογικό μέτρο για την είσοδο στην δεύτερη κατανομή από 1, 8 σε 3,6%.