Αρνητικός παράγοντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό παραμένει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ακόμη και λίγες εβδομάδες πριν από την αποχώρησή του από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ. Με σειρά δηλώσεων και συνεντεύξεών του, ο Νορβηγός διαμεσολαβητής επιχείρησε για πολλοστή φορά να δώσει, δημοσίως, εντελώς διαφορετική εικόνα από την πραγματικότητα.
Λευκωσία και Αθήνα δεν είναι πάντως διατεθειμένες να αφήσουν τον Έιντε να συνεχίσει ανενόχλητος να κάνει πολιτική μέσω των δηλώσεών του. Πολιτική που κάθε άλλο παρά υποβοηθητική είναι στις προσπάθειες που καταβάλλονται για πρόοδο στο Κυπριακό.
Η αντιδιπλωματική συμπεριφορά του Έσπεν Μπαρθ Έιντε προκάλεσε την αντίδραση της Κύπρου και της Ελλάδας, οι οποίες προχωρούν σε καταγγελίες για σειρά από δηλώσεις του Νορβηγού διαμεσολαβητή, ενώ την ίδια ώρα τον καλούν να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε όσα υποστηρίζει.
Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε την περασμένη Παρασκευή σε καταγγελία του κ. Έιντε, ενώ χθες εξέδωσε ανακοίνωση η οποία χαρακτηρίζεται από το έντονο ύφος.
Σε έντονα διαβήματα προς τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών θα προχωρήσει σήμερα και η Λευκωσία, πέραν των όσων αναμένεται να αναφέρει ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνάντησή του με τον κ. Έιντε στο Προεδρικό στις 10.30. Μετά τις 14.00 ο Νορβηγός θα μεταβεί στα Κατεχόμενα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.
Θέση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του «σε σχέση με τα όσα αναφέρει ο κ. Έιντε σε μια από τις συνεντεύξεις που απλόχερα μοιράζει» εκφράζει απορία γιατί ο κ. Έιντε δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνόφωνα έντυπα. Περιμένει πλέον να δει «πότε θα μιλήσει και σε εφημερίδα της Τουρκίας και θα εξηγήσει τις ευθύνες της τελευταίας για την κατάρρευση των συνομιλιών»
Η Αθήνα καλεί τον Νορβηγό απεσταλμένο να προβεί σε διευκρινίσεις για τα εξής:
«Δέχθηκε ή όχι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου, την κατάργηση των ”παρεμβατικών δικαιωμάτων” και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης, όπως σαφώς δηλώνει ο κ. Έιντε σε μία από τις πολλές του συνεντεύξεις;».
Η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πως «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη Διάσκεψη όσο και δημόσια. Εκτός και αν ο κ. Έιντε βρισκόταν σε άλλη Διάσκεψη ή ήθελε να ακούσει διαφορετικά πράγματα…».
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταλήγει με ένα αιχμηρό σχόλιο: «Απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Έιντε προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εν όψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του Εκπροσώπου Τύπου της Τουρκικής Κυβέρνησης. Η φράση του στην ίδια συνέντευξη ”δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσαβούσογλου” είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει».
Αντίδραση από Λευκωσία
Ανάλογη είναι και η αντίδραση της Λευκωσίας στις δηλώσεις Έιντε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως οι αναφορές του Έιντε επιβεβαιώνουν αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημόσια έχει επισημάνει. «Δηλαδή, ότι δυστυχώς ο κ. Έιντε σε πολλές περιπτώσεις πίστευε αυτό που ήθελε να συμβεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποβάθμιζε ουσιαστικές διαφωνίες και δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο κ. Χριστοδουλίδης καλεί τον κ. Έιντε να απαντήσει πώς εξηγούνται οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 11 Ιουλίου, ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να δεχθεί η Τουρκία μια ανόητη πρόταση, που προέβλεπε κατάργηση του δικαιώματος επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα».
Συνεχίζοντας ανέφερε πως «οι προσωπικές εκτιμήσεις, πεποιθήσεις και οι επιτηδευμένοι ακροβατισμοί, με όποιο τρόπο κι αν ειπωθούν και σε ό,τι και αν αποσκοπούν, δεν μπορούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα και ό,τι και να υπονοείται ή και να εννοείται από κάποιους. Μια είναι η ωμή, λυπηρή πραγματικότητα, ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά τερματίστηκαν εξαιτίας των αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας».
Όλα τα άλλα «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Τέλος, υπέδειξε στον κ. Έιντε ότι «τίθεται θέμα αυτοκριτικής και για τον ίδιο, ο οποίος επιτέλεσε ρόλο, συνέβαλε στη δημιουργία προσδοκιών και συνέτεινε στην προετοιμασία ή απουσία επαρκούς προετοιμασίας των συναντήσεων διεθνών ή και άλλων».
Του ζητούν να φύγει
Τα όσα είπε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε προκαλούν την έντονη αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, οι οποίες τον κατηγορούν ως εκφραστή και υποστηρικτή των τουρκικών θέσεων, ζητώντας την απομάκρυνσή του. Το ΔΗΚΟ τονίζει πως ο κ. Έιντε «πέταξε τη μάσκα του αξιωματούχου του ΟΗΕ και εμφανίστηκε απροκάλυπτα ως μεταφορέας, εκφραστής και υποστηρικτής των τουρκικών θέσεων».
Η ΕΔΕΚ δεν θεωρεί ότι ο κ. Έιντε μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εκπρόσωπο του ΟΗΕ και τονίζει πως θα πρέπει να ζητηθεί η αντικατάστασή του. Την αντικατάσταση του κ. Έιντε ζητούν και οι Οικολόγοι.
Πηγή: philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης