Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki Moon, ότι «αυτή την στιγμή, η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού», επισημαίνοντας ότι εξέφρασε την ετοιμότητά του «να συνεχίσουμε το διάλογο, αλλά να γίνει ουσιαστικός».

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε ότι δεν τέθηκε θέμα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, υπογραμμίζοντας ότι «οι προτάσεις τις τουρκοκυπριακής πλευράς για το περιουσιακό, μας οδηγούν πολύ πιο πίσω από τις πρόνοιες του σχεδίου Anan».

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, είπε συγκεκριμένα:

«Είχα μια εγκάρδια συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα. Τέτοιες είναι οι συναντήσεις μου μέχρι τώρα τουλάχιστον. Ο Γενικός Γραμματέας επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσει την άποψη μας σε σχέση με την πορεία των συνομιλιών. Του είπα με πολλή ειλικρίνεια τη δική μας άποψη που σχετίζεται με τη στάση της Τουρκίας, το επικοινωνιακό παιγνίδι που παίζεται από πλευράς της Τουρκίας και από τον κ. Eroglu και την προσπάθεια το παιγνίδι να μετακυλύεται σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, πράγμα το οποίο εμείς θεωρούμε απαράδεκτο και που αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού αυτή τη στιγμή.

Έχω εκφράσει την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε το διάλογο, αλλά αυτός ο διάλογος να γίνει ουσιαστικός και να μην κάνουμε προτάσεις που να μας παίρνουν και πιο πίσω από το σχέδιο Anan. Τον έχω ενημερώσει ότι οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς για το περιουσιακό, όσον και αν βρίσκονται σε ωραίο περιτύλιγμα, μας οδηγούν πολύ πιο πίσω από τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν σε ότι αφορά το περιουσιακό. Επανέλαβα τη δική μας πρόταση να συνδεθούν τα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού ούτως ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα που βαδίζουμε.

Δεν μπορεί να μιλά κανένας για επίλυση του περιουσιακού χωρίς να γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη του εδαφικού. Και βεβαίως, έχω τονίσει την καλή μας θέληση να προχωρήσουμε παραπέρα σε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό γιατί είναι εμείς, είναι ο λαός μας που βασανίζεται και όχι η Τουρκία. Είπα ότι εμείς κάναμε ήδη κινήσεις καλής θέλησης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για τις οποίες δεν μετανιώνουμε. Ότι μείνει στην Κύπρο, στους Κύπριους θα είναι, όμως δεν έχουμε καμιά διάθεση να κάνουμε τις όποιες παραχωρήσεις σε ξένους και ασφαλώς περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».
Στην ερώτηση, με βάση αυτά που ανέφερε, ποιες είναι οι προθέσεις του Γενικού Γραμματέα, ο κ. Χριστόφιας τόνισε: «Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να σας πω ότι δεν άφησε κανένα υπονοούμενο σ’ ότι αφορά την πορεία των συνομιλιών. Ούτε για αλλαγή διαδικασίας, ούτε για άσκηση πίεσης πάνω στη δική μας πλευρά. Έχω και εγώ και οι φίλοι που με συνόδευαν τέτοια αίσθηση. Έχει υποσχεθεί ο Γενικός Γραμματέας ότι θα δει την τουρκική ηγεσία και ότι θα ζητήσει απ’ αυτούς να περάσουν πιο αποφασιστικά στην πράξη από τα λόγια. Ήταν η παράκληση την οποία έχω κάνει στο Γενικό Γραμματέα και έχει ανταποκριθεί θετικά».
 
Σε ερώτηση ότι ο Γενικός Γραμματέας, μετά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, είχε πει μέσω του εκπροσώπου του, πως θέλει μάλλον να διατηρηθεί ο εντατικός χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων κι αν ο Ban Ki Moon του μετέφερε κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε:

«Μα εγώ ο ίδιος έχω εκφράσει την ετοιμότητά μου να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βέβαια πρέπει να γίνουν ουσιαστικές και πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις μεταξύ Eroglu-Χριστόφια, διότι εμείς είμαστε οι συνομιλητές και όχι έμμεσα με οποιονδήποτε άλλο. Έχω τονίσει ότι η Τουρκία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο γι’ αυτό πρέπει να απευθυνθεί ο Γενικός Γραμματέας στα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι συνομιλητές μου προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, περιλαμβανομένης και της Ε.Ε. Και χαίρομαι σήμερα για το ψήφισμα το οποίο έχει εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα που αφορά τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ένωση».

Τέλος, στην ερώτηση αν στη συνάντησή του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει λεχθεί ή συζητηθεί οτιδήποτε σε σχέση με διαφοροποίηση διαδικασίας και το ενδεχόμενο Διεθνούς Διάσκεψης, ο κ. Χριστόφιας τόνισε με έμφαση: «Κατηγορηματικά όχι».

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα παρακαθίσει σήμερα σε γεύμα με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Boris Tadic.