Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα κατά δύο βαθμίδες, στο «Β+», από «Β-», προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings. Παράλληλα, ο οίκος έθεσε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε θετικό ορίζοντα, κάτι που σημαίνει μια ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση στο μέλλον.
Ο Fitch αναβάθμισε επίσης στο «Β+», από «Β-» τα μη καλυμμένα κρατικά ομόλογα (senior unsecured bonds) σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, καθώς και στο «ΒΒ+», από «ΒΒ-» την υψηλότερη αξιολόγηση (Country Ceiling) που μπορεί να πάρει η Κύπρος, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα στο «Β».
Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το 2015, στο 1,5%, από συρρίκνωση 0,8% που εκτιμούσε προηγουμένως, ενώ αναμένει πλεόνασμα 0,2% το 2016 και κορύφωση του δημόσιου χρέους στο 108% του ΑΕΠ στο τρέχον έτος. Η αναβάθμιση, σύμφωνα με τον οίκο, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Κύπρος έχει επιδείξει μια σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση και έχει υπερ- αποδώσει σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Αναφέρει πως το 2014, η Κύπρος είχε σχεδόν ισοσκελισμένο ισολογισμό της γενικής Κυβέρνησης (εξαιρουμένου του 1,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού) σε σύγκριση με έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ που ανέμενε αρχικά ο οίκος, τον Ιούνιο του 2013, όταν υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία σε «Β-».
Ο Fitch αναμένει τώρα πως το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2015, ενώ θα καταγραφεί πλεόνασμα 0,2% και 1% το 2016 και το 2017, αντίστοιχα.
Το ακαθάριστο χρέος της γενικής Κυβέρνησης αναμένεται τώρα από τον Fitch να κορυφωθεί ελαφρώς κάτω από το 108% του ΑΕΠ φέτος, πριν υποχωρήσει σε περίπου 100% το 2017. Τον Ιούνιο του 2013, ο διεθνής οίκος ανέμενε το δημόσιο χρέος να κορυφωθεί στο 130%.
Σημειώνει πως το ακαθάριστο χρέος εξακολουθεί να είναι υψηλό και να μειώνει την ικανότητα της Κύπρου να αντιμετωπίσει εγχώρια ή εξωτερικά σοκ.
Αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος έχει επανέλθει σε πορεία εφαρμογής του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την Τρόικα, μετά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην 5η και 6η αξιολόγηση.
Πηγή: ΚΥΠΕ