Μήνυμα προς την Τουρκία και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά πως αν όντως επιθυμούν ειρηνική επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να βοηθήσουν, όχι στο να ικανοποιούνται οι αξιώσεις της Τουρκίας αλλά, κατά κύριο λόγο, αυτές όλων των Κυπρίων, απηύθυνε σήμερα Σάββατο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας κ. ‘Αντζε Λόγκαρ, στην οικία του στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Σλοβένο αξιωματούχο πραγματοποιήθηκε «ενόψει και της προεδρίας της Σλοβενίας (στην ΕΕ) κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ένας διάλογος που επικεντρώθηκε, κατά κύριο λόγο, στις υποχρεώσεις της ΕΕ απέναντι στο σύνολο των κρατών μελών, ενόψει, μάλιστα, μιας κρίσιμης καμπής που διέρχεται το κυπριακό πρόβλημα.
Όπως καλά γνωρίζετε, πέραν της επίσκεψης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, της παρούσας επίσκεψης του Σλοβένου υπουργού Εξωτερικών, τη Δευτέρα συναντώμαι με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, ενδεχόμενα εντός της εβδομάδας θα είμαι στο Ισραήλ, ενώ εντός των ημερών θα είναι (εδώ) και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προκειμένου να συνδιαβουλευτούμε πώς είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί αυτή η μεγάλη συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει μια άτυπη, μετά από τρία χρόνια, συνάντηση για το Κυπριακό, προκειμένου να εξευρεθεί κοινό έδαφος για να επαναρχίσει ένας δημιουργικός, ελπίζω, διάλογος που θα οδηγήσει στην οριστική ειρήνευση μέσα από την επίλυση του Κυπριακού που θα βασίζεται βεβαίως πάντοτε στις αρχές των ΗΕ, της ΕΕ, πάντοτε με κανόνες που να διέπουν τη λειτουργικότητα του κράτους μέσα στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα για τη βούληση της πλευράς μας και προς την Τουρκία και προς τους Τουρκοκύπριους ενόψει σύγκλησης αυτής της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «αυτό που διαμηνύω σε όλους τους συνομιλητές μας είναι ένα: Την αποφασιστικότητα και την πολιτική μας βούληση να συμμετάσχουμε και μάλιστα σε μια άτυπη συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις.
Βεβαίως, απαιτείται όταν θα έρθει η ώρα του ουσιαστικού διαλόγου η απόλυτη ταύτιση με τους κανόνες των ΗΕ, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός δημιουργικού διαλόγου.
Το μήνυμα είναι, και πάλι το επαναλαμβάνω, της ετοιμότητας μας να συμμετάσχουμε όχι απλά στην άτυπη, αλλά σε ένα ουσιαστικό διάλογο με βάση την ανακοίνωση της 25ης Νοεμβρίου 2019 που καθόριζε τις παραμέτρους που δεν είναι άλλες από την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε, αλλά και των έξι σημείων, των παραμέτρων του ΓΓ.
Αυτό είναι το μήνυμα μου και προς την Τουρκία και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά. Αν όντως επιθυμούν ειρηνική επίλυση, αλλά έχουν και την ειλικρινή διάθεση να συμβάλουν, έτσι ώστε να υπάρξουν οι συνθήκες πραγματικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε όχι να ικανοποιούνται οι αξιώσεις της Τουρκίας, αλλά κατά κύριο λόγο των Κυπρίων, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων».