Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στοχεύει να ρίξει από την αρχή τους Αναστασιάδη και Ακιντζί στα βαθιά, για συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού, έχοντας ως πλάνο να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων σύντομα.

Χωρίς να απορρίπτει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο διπλωμάτης του ΟΗΕ είναι προφανές ότι θέλει να αποφύγει μακρές συζητήσεις σε μέτρα, είτε σε παράλληλες κινήσεις που ενδεχομένως θα επηρεάσουν τις συνομιλίες επί των ουσιαστικών θεμάτων.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εγκαινίασε χθες τις επαφές του στη Λευκωσία με συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ σήμερα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σχεδιάζοντας να ανακοινώσει μετά το δείπνο που θα παραθέσει στους Αναστασιάδη και Ακιντζί την ερχόμενη Δευτέρα, την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να προετοιμάσει το έδαφος, εμπλέκοντας όλους τους παίκτες σε μια διαδικασία με χρονικό ορίζοντα κατάληξης το τέλος του 2015.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία έχει αρχίσει επαφές για εμπλοκή όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες λύσης. Ενόψει τούτου, τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, θα έχουν σειρά επαφών.

Σημειώνεται ότι στις επισκέψεις αυτή την εβδομάδα του Προέδρου σε Βαρσοβία και Μόσχα, θα υπάρχει η ευκαιρία για επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ στη Ρωσία θα συναντηθεί και πάλι με τον πρόεδρο Πούτιν.

Ακιντζί: Πολιτική βούληση για λύση τώρα…

Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «θα επιδείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση προκειμένου να υπάρξει λύση του Κυπριακού».

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Ακιντζί είπε ότι θα συναντήσει ξανά τον Έιντε την Παρασκευή 8 Μαΐου ενώ θα συναντηθούν όλοι μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 11 του μηνός.

Ελπίζω, είπε, ότι «θα έχουμε ένα καλό ξεκίνημα» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο απεσταλμένος του ΟΗΕ θα είναι πολύ υποβοηθητικός στην προσπάθεια, καθώς το Κυπριακό θα επιλυθεί από τους ίδιους τους Κύπριους».

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μοιράζεται το ίδιο όραμα, της ανάγκης δηλαδή να υπάρξει μια λύση που έπρεπε να είχαμε βρει ήδη εδώ και πολύ καιρό».

«Εάν το Κυπριακό δεν επιλυθεί σήμερα», είπε, «τότε οι μελλοντικές γενιές θα έχουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες».

Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι χάθηκε μια ευκαιρία πριν από δέκα χρόνια και εξέφρασε την ευχή να είχε επιλυθεί το πρόβλημα τότε.

«Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, θα επιδείξω την απαραίτητη αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για να επιλυθεί το πρόβλημα τώρα» είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «οπωσδήποτε εγώ δεν είμαι μάγος, θα ήθελα όμως να δω ότι με τον κ. Αναστασιάδη μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα ούτως ώστε να επιλύσουμε το πρόβλημα προς όφελος της νέας γενιάς».

Δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, θα είναι σε στενή επαφή με τους Τούρκους αξιωματούχους το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς για το Βαρώσι, είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Έιντε δεν συζήτησαν συγκεκριμένα θέματα, όπως το Βαρώσι, το αεροδρόμιο της Τύμπου ή το λιμάνι της Αμμοχώστου. Οποιαδήποτε ΜΟΕ, είπε, θα πρέπει να ειδωθούν ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο στην προσπάθεια για μια συνολική λύση. Δεν πρέπει να αναλώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στα ΜΟΕ και να ξεχάσουμε τη συνολική λύση, πρόσθεσε.

«Υπάρχει μια ευκαιρία, όλα τα μέρη φαίνεται να είναι ευθυγραμμισμένα για μια λύση στο ταχύτερο δυνατόν», είπε ο κ. Ακιντζί.

Σε παρατήρηση ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι διερωτώνται κατά πόσον θα αλλάξει τώρα, που έχει αναλάβει εκείνος τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «ένα σημείο του χαρακτήρα μου είναι ότι δεν αλλάζω πολύ εύκολα».

Πηγές: ΚΥΠΕ / Φιλελεύθερος
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης