Γιατροί που έρχονται από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, πλήττουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στον Κύπριο πολίτη, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΙΣ δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου.
«Γεμίσαμε με περιπατητές γιατρούς από την Ελλάδα, αλεξιπτωτιστές, δεν μπορείτε να φανταστείτε από πού, και έχει δημιουργηθεί δημογραφικό πρόβλημα εντός της ιατρικής κοινότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στον Κύπριο ασθενή», είπε την Πέμπτη (22/6) ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου. Ο ίδιος, μ’ αυτή του τη δήλωση, υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στην Κύπρο, αλλά και τη δουλειά που κάνουν οι συνάδελφοί του, τους οποίους εκπροσωπούσε χθες. Για να μπορεί κάποιος να εργάζεται ως ιατρός στην Κύπρο, πρέπει να εξασφαλίσει άδεια από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και να εγγραφεί στον ΠΙΣ. Το καλύτερο βέβαια είναι ότι τα βάζει εμμέσως με το ΓεΣΥ και τον ΟΑΥ, για την κάθοδο ιατρών από το εξωτερικό, η οποία έπληξε δήθεν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Άρα, κατά τα λεγόμενα του δρος Αγαθαγγέλου, το ΓεΣΥ υποβάθμισε την ποιότητα της ιατρικής στην Κύπρο. Ο ίδιος μάλιστα μίλησε και για ραγδαία αύξηση των ιατρών στη χώρα μας, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Σύμφωνα με τα δεδομένα που κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, το 2015, πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, υπήρχαν στην Κύπρο 2.778 γιατροί, ενώ το 2023 οι γιατροί στη χώρα μας έφτασαν τους 4.700. Κατά τον δρα Αγαθαγγέλου, οι γιατροί που δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ φτάνουν τους 400.
Η πρόταση Λεωνίδου
Η παραπάνω τοποθέτηση έγινε με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για την πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου, αναφορικά με παράταση 24 μηνών στην παροχή υπηρεσιών ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε ασθενείς από γιατρούς μη συμβεβλημένους στο ΓεΣΥ, σε νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο σύστημα. Ο δρ Αγαθαγγέλου σημείωσε ότι ο ΠΙΣ υιοθετεί απόλυτα την πρόταση του κ. Λεωνίδου, την ίδια στιγμή που δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Υπουργείου Υγείας, ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ, μέσα από το οποίο επετράπη η παροχή ιδιωτικής ιατρικής σε νοσηλευτήρια που επρόκειτο να συμβληθούν με το ΓεΣΥ, είναι παράνομο. Η πρόταση νόμου του κ. Λεωνίδου έρχεται με αφορμή την επικείμενη ένταξη της Πολυκλινικής «Υγεία» στο ΓεΣΥ, με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ να σημειώνει ότι στόχος του δεν είναι σε καμία περίπτωση η αλλοίωση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, αλλά το να κατοχυρωθεί προσωρινά το δικαίωμα μιας ομάδας ιατρών που επέλεξε να μείνει εκτός ΓεΣΥ, να συνεχίσει να εργάζεται στο νοσηλευτήριό τους μέχρι να μπορέσουν να βρουν μια νέα επαγγελματική στέγη.
Θέλουν ίση μεταχείριση
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν ο κ. Λεωνίδου είχε προβεί σε παρόμοια πρόταση, η οποία ούτε τότε βρήκε πρόσφορο έδαφος. Ο λόγος της επαναφοράς του συγκεκριμένου θέματος είναι η επικείμενη ένταξη της Πολυκλινικής «Υγεία» στο ΓεΣΥ. Μιλώντας εκ μέρους των γιατρών εκτός ΓεΣΥ που εργάζονται στο συγκεκριμένο νοσηλευτήριο της Λεμεσού, ο δρ Χάρης Αρμεύτης εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση νόμου θα επιτρέψει στους επαγγελματίες υγείας να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, μέχρι τη μεταστέγασή τους. Ο ίδιος μίλησε για περίπου 40 γιατρούς συνεργάτες της κλινικής, οι οποίοι με την ένταξη της Πολυκλινικής στο ΓεΣΥ, μένουν επαγγελματικά άστεγοι. Ο δρ Αρμεύτης μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ένταξη του τελευταίου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου της Λεμεσού στο ΓεΣΥ, ενώ διευκρίνισε ότι οι ίδιοι δεν ζητούν κάτι περισσότερο από το να τους δοθεί και εκείνους το χρονικό περιθώριο που είχαν οι συνάδελφοί τους, οι οποίοι εργάζονται σε άλλα νοσηλευτήρια. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, οι οποίοι εργάζονταν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια στην επαρχία Λευκωσίας, εντός του συστήματος, δόθηκε περιθώριο για να βρουν νέα επαγγελματική στέγη 2 ετών και 3 μηνών.
«Όχι» και από Κανάρη
Κάθετα εναντίον στο να δοθεί η όποια παράταση τάσσεται ωστόσο το Υπουργείο Υγείας, με τη γενική διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη να αναφέρει ενώπιον της επιτροπής ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τη συγκεκριμένη τροποποίηση, η οποία επηρεάζει διάφορες πρόνοιες της νομοθεσίας και θέτει σε κίνδυνο τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Ενάντια στο να δοθεί παράταση τάχθηκαν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, ενώ υπέρ τάχθηκαν ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του με την πρόταση νόμου και διατύπωσε τη θέση του κόμματος πως «οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ΓεΣΥ πρέπει να στοχεύει στη βελτίωσή του, διασφαλίζοντας παράλληλα τη φιλοσοφία του». Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί τόσο με την πρόταση για τους εκτός ΓεΣΥ, όσο και με το ενδεχόμενο συμμετοχής γιατρών στο δ.σ. του ΟΑΥ. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η φιλοσοφία του ΓεΣΥ λέει πως διαχειρίζονται το ταμείο του οργανισμού αυτοί που εισφέρουν και όχι εκείνοι που πληρώνονται από το σύστημα, ενώ σημείωσε ότι «ακόμη και αν αναγνωριστεί ότι ο ΠΙΣ είναι θεσμοθετημένο σώμα, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι και άλλοι σύνδεσμοι παρόχων, π.χ. Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, έχουν την ίδια νομική υπόσταση, και γιατί να μην συμμετέχουν και αυτοί;». Σημείωσε παράλληλα ότι στη νομοθεσία προβλέπεται η σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής, στην οποία μετέχουν και οι γιατροί και συμβουλεύουν το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ.
Η απάντηση του ΠΙΣ
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωση του κάνει λόγο για διαστρεύλωση της αλήθειας.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Είναι μετά λύπης μας που έχουμε διαπιστώσει ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» ημερομηνίας 23 Ιουνίου 2023, υπό τον τίτλο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αγαθαγγέλου vs Ελλαδιτών ιατρών – Περιπατητές που χαλούν την πιάτσα», απέτυχε προφανώς να αντιληφθεί το νόημα των όσων ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Ως εκ τούτου, το δημοσίευμα έχει διαστρεβλώσει την αλήθεια παραπλανώντας την κοινή γνώμη.
Σε ουδεμία περίπτωση ο Πρόεδρος του ΠΙΣ στράφηκε εναντίον Ελλαδιτών ιατρών με τους οποίους ο Σύλλογος διατηρεί μια διαχρονική, αγαστή και στενή συνεργασία.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέλυσε τα στοιχεία στο πλαίσιο παρέμβασης του για τη στελέχωση, βάσει των οποίων μια σημαντική μερίδα ιατρών που φαίνεται ότι είναι στην άμεση διάθεση των δικαιούχων του συστήματος, στην ουσία είναι γιατροί που δεν έχουν τη μόνιμη τους βάση στην Κύπρο και αυτό είναι κάτι το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στους σχεδιασμούς της στελέχωσης.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, ανέδειξε επίσης την ανάγκη προσαρμογής των σχεδιασμών στα νέα δημογραφικά δεδομένα με στόχο οι σχεδιασμοί που γίνονται από τον αρμόδιο φορέα στο πλαίσιο του συστήματος ν’ ανταποκρίνονται στα πραγματικά και όχι σε πλασματικά δεδομένα.
Η τεκμηριωμένη κριτική του Προέδρου του ΠΙΣ, αφορούσε εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν στρεβλώσεις και στόχευε να κινητοποιήσει τους αρμοδίους ώστε να λάβουν μέτρα και να προβαίνουν σε ορθότερους σχεδιασμούς προκειμένου να διασφαλίσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και την ορθολογιστική στελέχωση.
Δυστυχώς το συγκεκριμένο δημοσίευμα έχει παντελώς διαστρεβλώσει την αλήθεια και παρουσίασε τα πιο πάνω, ως δήθεν επίθεση εναντίον Ελλαδιτών συναδέλφων. Ουδέν αναληθέστερον.
Ο ΠΙΣ απαιτεί άμεση διόρθωση και απολογία όχι μόνο προς την ηγεσία του ΠΙΣ αλλά και στην κοινή γνώμη η οποία έχει τύχει παραπληροφόρησης και παραπλάνησης.
Πηγή: politis.com.cy