Μνημόσυνα στη νότια πλευρά, πανηγυρικές εκδηλώσεις και παρέλαση ενώπιον του Τούρκου προέδρου στον κατεχόμενο Βορρά. Αυτή ήταν η εικόνα που παρουσίασε η χτεσινή Κύπρος, στην 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής.

«Προοπτικές για τις νέες γενιές»

«Σαράντα χρόνια κατοχής είναι πολλά» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για τις νέες γενιές και κάλεσε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία: «Να σκεφθούν θετικά για να δημιουργήσουμε από κοινού αυτό που αξίζει στην πατρίδα μας. Τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου, με διασφάλιση της προοπτικής για συνεργασία, προκοπή και ένα ασφαλές μέλλον».

Διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους;

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος έφθασε στα κατεχόμενα για να παραστεί στους εορτασμούς της τεσσαρακοστής επετείου της εισβολής, αποκάλυψε σε δηλώσεις του την εκβιαστική τουρκική πρόθεση να ανοίξει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους των κατεχομένων, εάν οι συνομιλίες για λύση αποτύχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού επανέλαβε ότι η Τουρκία επιθυμεί την όσο το δυνατό πιο σύντομη λύση του Κυπριακού «στη βάση των πραγματικοτήτων», όπως είπε, έκανε ένα ακόμα βήμα αναφερόμενος και σε άλλες επιλογές:

«Επιθυμία μας είναι η λύση με ένα συνεταιρικό κράτος» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να τεθούν στη διαπραγμάτευση.

Ερωτηθείς τι ακριβώς εννοεί, ο Γκιούλ είπε ότι ένα θέμα διαφωνίας 50 χρόνων δεν μπορεί να διαιωνίζεται, και μια εναλλακτική επιλογή είναι να συζητηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όπως έγινε και σε άλλες χώρες του κόσμου, υπονοώντας σαφώς την από μέρους της Τουρκίας διεκδίκηση της αναγνώρισης του παράνομου τουρκοκυπριακού κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φετινή επέτειος, πάντως, συμπίπτει με το αδιέξοδο -για την ώρα- στη διαδικασία των συνομιλιών, καθώς η τουρκική πλευρά αρνείται να καταθέσει προτάσεις επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια προς την «ΤΔΒΚ»

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια στην “ΤΔΒΚ”» υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για την 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής.

«Η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει το ιστορικό της καθήκον με πλήρη συνείδηση για την ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος ίδρυσε ένα κράτος το οποίο αποτελεί παράδειγμα για την δημοκρατία του, το δίκαιό του και τους θεσμούς του τα τελευταία 40 χρόνια» υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ακόμη ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση» -όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή- «έδωσε τέλος στις πιέσεις, την τρομοκρατία και τις απάνθρωπες επιχειρήσεις αφομοίωσης κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από το κράτος του οποίου ήταν συνιδρυτές και συνέταιροι». Υποστήριξε επίσης ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση διασφάλισε το να προσβλέπει ο τουρκοκυπριακός λαός στο μέλλον με ελπίδα και ασφάλεια».

«Η ειρηνευτική επιχείρηση έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Δήλωσε ότι δυστυχώς ο ίδιος δεν μπόρεσε αυτή τη μέρα να βρίσκεται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς, ωστόσο στους εορτασμούς συμμετείχαν ο πρόεδρος Γκιουλ και ο αντιπρόεδρος Μπεσίρ Αταλάι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στην επιστολή του προς τον Ντερβίς Έρογλου ότι είναι βέβαιος πως «οι Τουρκοκύπριοι όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα έχουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα να ξεπεράσουν κάθε είδους αδυναμία».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι «η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη λύση στην Κύπρο η οποία θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο λαών και θα συμφωνηθεί αμοιβαία», προσθέτοντας ότι μαζί με τους Τουρκοκύπριους διατηρούν τη θέση ότι θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό.

«Προσδοκούμε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών να καταλήξει το συντομότερο, έπειτα από δημοψήφισμα, σε μια δίκαιη και μόνιμη λύση» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Στην περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά υιοθετήσει την ίδια αντίληψη μ’ εσάς σε αυτό το ζήτημα, είναι δυνατόν να υπάρξει μια περιεκτική λύση στο κυπριακό ζήτημα, το οποίο χρονολογείται από μισό αιώνα πριν» υποστήριξε στην επιστολή του.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ / Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης