Το Ελληνικό μιούζικαλ είναι ένα είδος αγαπημένο από το κοινό αλλά παρεξηγημένο από τους κριτικούς της εποχής του. Στη μελέτη αυτή η Λυδία Παπαδημητρίου επανεξετάζει γνωστές ταινίες του Δαλιανίδη, του Σκαλενάκη, του Δημόπουλου, του Καραγιάννη τοποθετώντας τις στα πλαίσια της ευρύτερης κινηματογραφικής παραγωγής της περιόδου 1955-75.

Ο στόχος της μελέτης είναι διττός: από τη μία προσφέρει μια αντικειμενική ανάλυση της μορφής των ταινιών αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται απλώς για κακές αντιγραφές του Χόλυγουντ αλλά για ένα είδος που συγχώνεψε πολλαπλές εγχώριες κινηματογραφικές και θεατρικές επιρροές και δημιούργησε τη δική του κινηματογραφική ταυτότητα. Από την άλλη, εξετάζει την εικόνα της Ελλάδας που προβάλλουν οι ταινίες μέσα από τη μουσική, το χορό και την αφήγηση – μια εικόνα όπου το παραδοσιακό και το μοντέρνο, το δυτικότροπο και το ανατολικό στοιχείο συνυπάρχουν σε μια φανταστική αλλά και οικεία πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τουρισμός, το μπουζούκι, ο ρόλος των σταρ αποτελούν αντικείμενα εξέτασης μέσω του μιούζικαλ, σε μια μελέτη γραμμένη έτσι ώστε να απευθύνεται τόσο σε σπουδαστές/ερευνητές, όσο και στο ευρύτερο κοινό που αγαπάει και αγάπησε τις ταινίες αυτές.

____________________________________________________
Λυδία Παπαδημητρίου: «Το ελληνικό κινηματογραφικό μιούζικαλ. Κριτική – Πολιτισμική Θεώρηση»

ISBN: 978-960-02-2193-0  –  σελίδες: 318  –  τιμή: €18,00

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης