Ο Ρατζίνσκι μετά τις βιογραφίες του “Ρασπούτιν” και του “Τελευταίου τσάρου”, κλείνει την τριλογία του με την πιο αμφιλεγόμενη ίσως προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας, τον Στάλιν. Συγχρόνως ολοκληρώνει με εκπληκτική ζωντάνια και αμεσότητα το πανόραμα του πιο ταραγμένου αιώνα της ρωσικής ιστορίας.

Ο συγγραφέας των πιο πολυδιαβασμένων από το διεθνές αναγνωστικό κοινό βιογραφιών, μας δίνει την πρώτη λεπτομερή αφήγηση της ζωής του Στάλιν που στηρίζεται σε γεγονότα, τα οποία καμιά από τις προηγούμενες βιογραφίες δεν είχε λάβει υπόψη της. Έχοντας εξασφαλίσει την προνομιακή, κατά προτεραιότητα, πρόσβαση στα μυστικά αρχεία της Ρωσίας, ο Ρατζίνσκι αποδίδει με λεπτές πινελιές και ζωηρές αποχρώσεις την εικόνα του πανίσχυρου Σοβιετικού ηγέτη έτσι όπως κανένας μέχρι τώρα δεν έχει κάνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιωσήφ Στάλιν φρόντισε να καλύψει με τρομερή μυστικότητα τις λεπτομέρειες της ζωής του, εξαφανίζοντας παλιούς συντρόφους, παραποιώντας αρχεία και δημιουργώντας μια μεθοδευμένη και απόλυτα ελεγχόμενη μυθολογία γύρω από το πρόσωπο του, μια μυθολογία που δεν είχε μέχρι σήμερα αμφισβητηθεί. Ο Ρατζίνσκι ζωντανεύει το παρελθόν με τρόπο συγκλονιστικό, αποκαλύπτοντας την αλήθεια για την επιδίωξη του Στάλιν να επιβάλει την κυριαρχία του και να κατακτήσει την απόλυτη εξουσία. Οι ίντριγκες του Κρεμλίνου, τα πισώπλατα μαχαιρώματα, οι ευφάνταστες καλοσχεδιασμένες συνωμοσίες, οι ιδιωτικές ζωές των Σοβιετικών αξιωματούχων -όλα αυτά μετατρέπονται σε μια σφιχτοδεμένη, δυνατή και μεγαλειώδη αφήγηση που αποκαλύπτει το αίνιγμα αυτού του ανελέητου και αδίστακτου αρχηγού, για τον οποίο κανένα άβατο δεν υπήρξε ποτέ, μπροστά στην επιδίωξη της απόλυτης δύναμης…

 

Μια πρώτη ανάγνωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

του Πάνου Γιαννάκαινα

Πρόκειται για ένα σπάνιας αξίας βιβλίο, γραμμένο με την άφταστη και παγκοσμίως γνωστή για την αριστοτεχνικότητά της πένα του Ρώσου δημοσιογράφου και συγγραφέα από την Μόσχα. Όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιβλίο του, ο ίδιος ο πατέρας του για μια μεγάλη χρονική περίοδο ανήκε στον κύκλο του Στάλιν, και μόλις την τελευταία στιγμή γλίτωσε από την… εκκαθάριση. Ωστόσο, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει εκ του σύνεγγυς τόσο τον ίδιο τον Κόκκινο Δικτάτορα, όσο και αρκετούς από τους συνδαιτυμόνες και συνεργάτες του, αντλώντας πληροφορίες για την σκέψη και την πολυαίμακτη δράση του Κόμπα (ένα από τα πρώτα προσωνύμια του Στάλιν).

Όλο αυτό το “υλικό” που του κληροδοτήθηκε από τον πατέρα του, σε συνδυασμό με την περισυλλογή στοιχείων από τα Κρατικά Αρχεία της Μόσχας (αλλά και άλλα, τοπικού χαρακτήρα αρχεία), ενδυνάμωσαν την μαγευτική του  γραφή, ώστε να ολοκληρώσει το πράγματι μοναδικό αυτό πόνημα. Ο “λόγος” του είναι ισορροπημένος και σε κρατάει σε διαρκή αγωνία. Κάθε βιβλίο του αποτελεί αξιομνημόνευτο ταξίδι στο παρελθόν, ενώ και τα θεατρικά του (γιατί κυρίως ως θεατρικός συγγραφέας έγινε γνωστός) θεωρούνται το ίδιο συναρπαστικά.

Κυριότερα έργα του:

“Η συζήτηση με τον Σωκράτη”, “Το θέατρο την εποχή του Νέρωνα και του Σενέκα”, “Η επιστροφή του Δον Ζουάν”, “Εκείνη που απουσιάζει από τον Έρωτα και από το Θάνατο” και “Μια πρόσχαρη γυναίκα, με ένα γεράνι και βορινά παράθυρα”.

____________________________________________

Edward Radzinsky: “Στάλιν” – Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου

Προλογίζει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

ISBN: 9789608239449 – Σελ.825 – Ενδεικτική Τιμή: 34.00 €

 

Εκδόσεις Νάρκισσος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης