Η συγγραφέας απευθυνόμενη στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας, τους απλούς πολίτες, αναφέρεται στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, στην περίοδο διακυβέρνησης του Αλιέντε και στην ελπίδα και διάψευση ενός ειρηνικού μεταρρυθμιστικού κινήματος.
Καταγράφει τη θεωρητική και οργανική κρίση της Αριστεράς και την ανάγκη ανάδυσης μίας νέας Αριστεράς. «Υπάρχουν εκείνοι που εκλαμβάνουν το βιβλίο μου ως εγχειρίδιο πολιτικής πράξης για τους αγωνιστές της Αριστεράς στον κόσμο. Θα προτιμούσα να το θεωρούσαν ως ένα σύνολο χρήσιμων ιδεών για τον αγώνα και την οικοδόμηση, ξεκινώντας από κάθε εθνική πραγματικότητα».
Το χειμαρρώδες κείμενο περιγράφει και αναλύει τα σημαντικότερα γεγονότα που επηρέασαν τη λατινοαμερικάνικη υποήπειρο τα τελευταία σαράντα χρόνια: την πολιτική ηγεμονία των ΗΠΑ -την εποχή της αρπαγής του ορυκτού πλούτου-, την πρώτη περίοδο εκβιομηχάνισης, την επίδραση της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης στην παραγωγική διαδικασία, του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού και πολιτισμικού μετασχηματισμού.
Το βιβλίο αφορά όλους όσους αγωνίζονται για μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Marta Harnecker είναι κοινωνιολόγος, πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια. Μετά
Εξορίστηκε λόγω της αντίθεσής της στην κυβέρνηση Αλιέντε και πήγε στην Κούβα, όπου της ανατέθηκε η διοίκηση του Λατινοαμερικάνικου Ερευνητικού Ινστιτούτου (MEPLA).
Μεταφράστρια 40 τίτλων στα ισπανικά και συγγραφέας άλλων 60 βιβλίων μέχρι σήμερα, η Harnecker ζει στο Καράκας και είναι σύμβουλος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
_______________________________________________
Marta Harnecker: «Πρατγματοποιώντας το αδύνατο – Η αριστερά στο κατώφλι του 21ου αιώνα» – Μετάφραση: Δημήτρης Κουφοντίνας – Επιμέλεια: Βαγγέλης Πισσίας
ISBN: 960-210-523-2 – σελ. 416 – τιμή 24,00 ευρώ