ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΦΩΝΙΑ ¬– ΙΣΡΑΗΛ – ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΡΗΞΗ;
Η ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΥ
Τι άραγε πρόκειται να συμβεί στο πολιτικό επίπεδο; Θα δημιουργηθούν οι όροι για την άμεση και βραχυπρόθεσμη ανάδειξη συνεκτικών εναλλακτικών προτάσεων, που θα επαναλάβουν το εγχείρημα Παπανδρέου μετά το 1974; Δυστυχώς, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα οι προϋποθέσεις –κοινωνικές, ιδεολογικές πολιτικές– για μια συγκρότηση. Η κυρίαρχη κατεύθυνση για την αμέσως επόμενη περίοδο θα είναι η αποδόμηση.
Ένα πολιτικό και ιδεολογικό σύστημα καταρρέει χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο για να το αντικαταστήσει, εξ ού και ο πειρασμός του Βοναπάρτη ή έστω μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», που θα λειτουργήσει ως το υποκατάστατο του ελλείποντος Βοναπάρτη. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται η Ντόρα, ο Καρατζαφέρης, ίσως ίσως και η «ανανεωτική αριστερά». Για να προσφέρουν την υποδομή γι’ αυτό το νέο, πιθανότερο και από εκλογές, εγχείρημα. Διότι οι εκλογές είναι πολύ επικίνδυνη υπόθεση για το ΠΑΣΟΚ και το σύστημα.
Το 80ο τεύχος του περιοδικού Άρδην περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στην κρυφή γοητεία του νεο-οθωμανισμού. Το πώς δηλαδή ένα σημαντικό μέρος των αρχουσών ελίτ, νιώθοντας βαθιά απογοήτευση από τη Δύση είναι έτοιμο να παραδοθεί ψυχή τε και σώματι στην Τουρκία. Από τον μεταμοντέρνο δυτικόφιλο εκσυγχρονισμό της δεκαετία του 1990 που αποτέλεσε την κυριότερη ιδεολογική έκφραση της εθνοαποδόμησης, σήμερα οι ελίτ τείνουν προς τον νεο-οθωμανισμό. Και μάλιστα ένα σημαντικό μέρος της νέο-ορθόδοξης τάσης, με πρόσχημα τον οικουμενισμό και το Πατριαρχείο, προτείνει την εγκατάλειψη του ελλαδικού και του κυπριακού έθνους-κράτους. Με την ευκαιρία έκδοσης στα ελληνικά του βιβλίου Στρατηγικό Βάθος του Αχμέτ Νταβούτογλου, καθίσταται αναγκαία η άμεση και σε βάθος κριτική των ιδεολογημάτων που στηρίζουν τη νεο-οθωμανική αντίληψη. Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει ένα εκτενές κείμενο του Γιώργου Καραμπελιά στο οποίο αναλύεται η μεταστροφή των ελληνικών ελίτ και κατ’ εξοχήν ο ρόλος του καθ. Χρήστου Γιανναρά σε αυτήν, κείμενα των καθηγητών Β. Φίλια και Ν. Σαρρή που παρουσιάζουν τις βασικές γραμμές του βιβλίου του Α. Νταβούτογλου και ένα κείμενο του Economist για το τι σηματοδοτεί η αλλαγή ηγεσίας στο κεμαλικό κόμμα στην Τουρκία.
Το δεύτερο αφιέρωμα του περιοδικού καταπιάνεται με το εγχείρημα του Στόλου της Ελευθερίας να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και τις συνέπειες του στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις. Από τις πρώτες μέρες μετά την πειρατική ενέργεια του Ισραήλ είχαμε επισημάνει ότι η αντιπαράθεση Τουρκίας-Ισραήλ για την ηγεμονία στην περιοχή ξεπέρασε τα όρια που είχαν θέσει αυτοί οι δύο άσπονδοι πυλώνες του φιλοδυτικού άξονα στην περιοχή. Στο κείμενο του ο Γ. Καπαρός παρουσιάζει βήμα βήμα πως η Τουρκία του Ερντογάν προετοιμάστηκε τα προηγούμενα επτά χρόνια για να φτάσει να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του Ισραήλ στην περιοχή, ενώ ο Τούρκος δημοσιογράφος Σ. Τζεμ Ογκούζ, εισάγει τον όρο «φιλεχθροί» για το πώς θα είναι από και πέρα οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ. Η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρρά, που συμμετείχε στην αποστολή, μας μεταφέρει την κατάσταση που βιώνει τον 1,5 «αιχμαλώτων» Παλαιστινίων στο «στρατόπεδο» της Γάζας και ο Βαγγέλης Πισσίας σε συνέντευξή του εξηγεί πως η Κύπρος παγιδεύτηκε από τους Ισραηλινούς με αποτέλεσμα και ο κυπριακός αγώνας για απελευθέρωση της Β. Κύπρου να ζημιωθεί. Τέλος οι Θ. Τζιούμπας και Γ. Ξένος ασκούν κριτική σε εκείνο το κομμάτι του «πατριωτικού χώρου» που ταυτίστηκε με την αμερικανική και ισραηλινή προπαγάνδα.
Στο τεύχος ακόμη θα διαβάσετε το τελευταίο κείμενο που δημοσίευσε ο Αντρέ Γκορζ πριν τον θάνατό του, που τονίζει ότι «ποτέ, μέχρι σήμερα, το ζήτημα της εξόδου από τον καπιταλισμό δεν υπήρξε τόσο επίκαιρο». Ο Β. Βιλιάρδος αποδεικνύει ότι το οικονομικό πρόγραμμα που μας επιβάλλει το ΔΝΤ είναι ανεφάρμοστο και προτείνει εναλλακτικές διεξόδους. Ο Γρ. Σπηλιόπουλος, γράφει για τις νέες θεωρίες στο χώρο των μαθηματικών που προωθούν τη συνεργατικότητα.
Το τεύχος κλείνει με αναλύσεις για το που βρίσκεται το Κυπριακό έξι χρόνια μετά το «Όχι» στο σχέδιο Ανάν, για το αν είναι συμβατές έννοιες συνδικαλισμός και στρατός, για τους Κρήτες ιεράρχες που έγιναν Τούρκοι υπήκοοι, κριτική στο βιβλίο Φιλοσοφίας της Β΄ Λυκείου, βιβλιοκριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.
Γράφουν οι: Γ. Κοντογιώργης, Χρ. Γαλανίδης, Τάσος Χατζηαναστασίου, Μανόλης Εγγλέζος, Α.Κ., Αλ. Ακρίτας κ.ά.