Το 17ο τεύχος (Απριλίου) της «Athens Review of Books» είναι αφιερωμένο στον νομπελίστα ποιητή Τσέσλαβ Μίλος και ειδικότερα στο έργο του «Η αιχμάλωτη σκέψη». Το χάπι Μούρτι-Μπινγκ που περιγράφει ο Μίλος και το οποίο πήραν οι δυτικοί κομμουνιστές αποδεικνύεται ότι έχει μόνιμες συνέπειες στη σκέψη και τη συμπεριφορά τους. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ τα καθεστώτα κατέρρευσαν η ιδεολογία έμεινε να αιωρείται στο κενό των εγκεφάλων τους για να περιμένει την εκπλήρωσή της, εκτός τόπου και χρόνου! Γράφει ο Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης. Επίσης, ο Χάρης Βλαβιανός μεταφράζει τρία ποιήματα του Τσέσλαβ Μίλος («Ελληνικό πορτρέτο», «Ομολογία», «Σεράγεβο»).

— Η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου γράφει για τα μυθιστορήματα του Μιλτιάδη Χατζόπουλου, ο τίτλος του πρώτου εκ των οποίων («Εν μέρει ελληνίζων»), που παραπέμπει στον Καβάφη, μας προτρέπει να τα διαβάσουμε ως μυθιστορήματα των περιπετειών του ελληνισμού.

— Μας προέκυψε ένα νέο ομηρικό ζήτημα; Ένας ενδιαφέρων και αρκετά θερμός διάλογος διεξάγεται μεταξύ των Νάνου Βαλαωρίτη, Π. Βούζη, Ι.-Α. Βλάχου και Χ. Ε. Μαραβέλια, με αφορμή το βιβλίο του πρώτου «Ο Όμηρος και το αλφάβητο».

— Ο Ιωάννης Ληξουριώτης γράφει για τον «μονοπωλιακό συνδικαλισμό», άλλως για το καθεστώς του «υπαρκτού συνδικαλισμού».

— Ο Μιχάλης Μητσόπουλος αποδομεί το αρκετά πρόχειρο βιβλίο του Μαρκ Ροσέ, που διατείνεται ότι η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο, έχοντας τροφοδοτήσει ήδη θεωρίες συνωμοσίας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

— Ο Τόμας Νέιγκελ και ο Ρόναλντ Ντουόρκιν έγραψαν δυο δοκίμια για το New York Review of Books, που κρίναμε ότι καλό θα ήταν να διαβαστούν μαζί, με θέμα την ευτυχία (Ποιος είναι ευτυχής και πότε; Τι σημαίνει καλή ζωή;).

— Ο Νίκος Μαραντζίδης γράφει για το κλασικό έργο του Φρανσουά Φεϊτό «Η ιστορία των Λαϊκών Δημοκρατιών».

— Ο Δημήτρης Φύσσας γράφει για τον Χέρμαν Μέλβιλ.

— Η Δέσποινα Μαργωμένου επιχειρεί μια άλλη του «Βομβιστή του Παρθενώνα».

— Ο Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος γράφει για την Agnosia .

— Ο Σωτήρης Ριζάς γράφει για τον τυφλό αντιαμερικανισμό (εν ονόματι του έθνους και του λαού) και μερικές από τις συνέπειές του.

— Ο Γιώργος Παγουλάτος γράφει για τον φιλελευθερισμό, άλλοτε και τώρα.

— Ο Χάρης Εξερτζόγλου γράφει για την ποίηση του Α. Βαλαωρίτη και την εθνική ιδεολογία.

— Ο Φίλιππος Φιλίππου γράφει για την τριλογία της Κρίσης του Πέτρου Μάρκαρη.

— Ο Στράτος Ν. Δορδανάς γράφει για την πορεία των Ελλήνων Εβραίων από τον θάνατο στη ζωή.

— Ο Στάθης Ψύλλος γράφει για την οπτική του Γκότλομπ Φρέγκε στην αναζήτηση της λογικής δομής της σκέψης.

— Ο Στέφανος Βαλλιανάτος γράφει για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Σχέδιο εξωφύλλου: ο Τσέσλαβ Μίλος από τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο