Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί ήδη το νέο βιβλίο της Μαρλένας Πολιτοπούλου με τίτλο: “Η μνήμη της Πολαρόιντ” (ISBN 978-960-455-553-6).

2006: Ο αρχιτέκτονας και ειδικός ερευνητής της αστυνομίας Παύλος Γ., όπως έχει γίνει γνωστός από την υπογραφή του στα σκίτσα εγκληματιών και υποδίκων, ανακαλύπτει την υπόθεση στο αρχείο του πατέρα του, τέως διοικητή της αστυνομίας, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ώρα υπηρεσίας ένα χρόνο πριν συνταξιοδοτηθεί. Ο Παύλος αποφασίζει να ερευνήσει αυτήν την σκοτεινή πατρική κληρονομιά.

Η προσπάθειά του θα τον οδηγήσει στην Θεσσαλία του σήμερα αλλά και στο χτες του Εμφυλίου, στο Πήλιο, στα χωριά του Κισάβου, στα τσιπουράδικα του Βόλου, στη Σκόπελο και στα αρχαία μάρμαρα μπροστά στον ναό του Θησείου. Θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους που πάλεψαν για τις ιδέες τους, που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τα παιδιά, που θυσιάστηκαν για τους αγαπημένους τους, που δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν. Ανάμεσά τους θα βρει τον ένοχο αλλά και θύματα που δεν γνώριζε κανείς έως τότε.>

Δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμη αστυνομικό μυθιστόρημα –όχι τουλάχιστον με την έννοια που έχει τελευταία επικρατήσει. Η πλοκή ανατρέχει σε δύσκολες ιστορικά περιόδους της χώρας μας, προσπαθώντας συνοπτικά αλλά με περισσή μαεστρία να αποδώσει τα ήθη και το πνεύμα μιας ταραγμένης εποχής –αυτής του Εμφυλίου, που συντάραξε τον Ελληνισμό και συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των αναγνωστών ακόμη και σήμερα. Ταυτόχρονα, το “πέρασμα” στην σύγχρονη καθημερινότητά μας επιχειρείται με τον πιο ανώδυνο τρόπο, χωρίζει να μας ξενίζει στο ελάχιστο. Η συγγραφέας σίγουρα έχει το ταλέντο και την εμπειρία να μην προκαλεί τον αναγνώστη, παρά μόνον όσον αφορά την “υπόθεση”, δηλαδή το έγκλημα. Χρησιμοποιώντας εύστοχα τα λεκτικά της επιχειρήματα, καταφέρνει οι διάλογοί της να είναι αρκετά προσεγμένοι, άλλοτε μετρημένοι και άλλοτε λιγότερο συνοπτικοί, έτσι όπως απαιτείται για τα αναγνώσματα του είδους προκειμένου να επιτευχθεί η ελαστικότητα της ροής του κειμένου. Αξίζει να σημειωθεί η σημασία στην λεπτομέρεια που δίνει η συγγραφέας, όπως π.χ. η χρήση του πολυτονικού συστήματος στα κείμενα τα οποία υποτίθεται ότι γράφτηκαν “τότε”, σε αντίθεση με την τρέχουσα γραφή του “σήμερα”. Ανάλογο είναι και το ύφος, το λεκτικό και τα φραστικά ιδιώματα των ηρώων εκείνης της… παρελθούσης πλέον εποχής.

Ανάγνωσμα ευχάριστο και συνάμα σοβαρό, αξίζει να το διαβάσετε επειδή θα σας ξεκουράσει αλλά και θα σας προβληματίσει χωρίς να σας αγχώσει. Αν δεν σας συναρπάσει, τουλάχιστον θα σας καθηλώσει για αρκετές ώρες, στην διάρκεια των οποίων όχι μόνο δεν θα πλήξετε, αλλά και θα έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε έστω και για λίγο στον νεότερο ιστορικό χρόνο –κι αυτό από μόνο του αποτελεί πράγματι μια σημαντική εμπειρία.   

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαρλένα Πολιτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφησε σχεδόν είκοσι χρόνια σε εφημερίδες (Η ΑΥΓΗ, ΤΑ ΝΕΑ) και στο ραδιόφωνο (ΕΡΑ). Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα και νουβέλες. Μεταφράζει από τα γερμανικά.