Το νέο βιβλίο του καθηγητή Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, «Η γοητεία μιας συντριβής», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για ένα πολιτικό μυθιστόρημα, το οποίο ο συγγραφέας αφιερώνει «στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μου, των οποίων η φαντασία και οι ιδέες αποτελούν πηγή γνώση για εμάς».
Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολιτικό μυθιστόρημα που ολοκληρώνεται με τη βοήθεια μιας αστυνομικής περιπέτειας. Κύριος πρωταγωνιστής των καταστάσεων που εκτυλίσσονται είναι ένα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατόπιν γίνεται γενικός γραμματέας σε υπουργείο, κατά τη διάρκεια δύο πρόσφατων περιόδων.
Η όλη εξιστόρηση καταστάσεων και εξελίξεων αφορά σε ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών, επεκτεινόμενη δευτερευόντως και σε άλλα θέματα που απασχολούν κάποιες εκφάνσεις της αγοράς. Το βιβλίο, αρχικά, μεταφέρει τον αναγνώστη στις Βρυξέλλες και καταγράφει, εκτός των άλλων, τα παραλειπόμενα κάποιων διεθνών διαπραγματεύσεων και τον τρόπο με τον οποίον εξελίχθηκαν οι τελευταίες στο πλαίσιο της πορείας του πλανήτη προς την παγκοσμιοποίηση. Ακολούθως η ιστορία καταλήγει στην Αθήνα. Εκεί παρουσιάζεται το μέγεθος της γραφειοκρατίας που σαρώνει τον μικρόκοσμο ενός υπουργείου, ο τρόπος δράσης πολιτικών προσώπων, το μεγαλείο της μεταξύ τους ασυνεννοησίας και οι σχέσεις διαπλοκής που ανθίζουν ανάμεσα σε πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Όλα τα γεγονότα, τα διαπερνά μια ιστορία με πρωταγωνιστές μια μητέρα και την κόρη της. Η όλη πλοκή αρχίζει από μια τυχαία γνωριμία ενός ατόμου που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να εργαστεί στην Επιτροπή με μια καταδιωγμένη γυναίκα, τη μητέρα, σε πτήση για τις Βρυξέλλες το 1992. Η μητέρα κινείται με μεγάλη άνεση και σ’ ανύποπτους χρόνους, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το νήμα, που άρχισε αυτή να ξετυλίγει, πιάνει η δαιμόνια κόρη της, σπουδάστρια στην Αμβέρσα, με τη βοήθεια μιας καλά μεθοδευμένης εκδικητικής συμπεριφοράς, το αποτέλεσμα κάποιων παλαιότερων εφιαλτικών στιγμών που επανήλθαν στη μνήμη της. Κι’ όλα αυτά εξαιτίας μιας απροσεξίας…
Ο Δημήτρης Μάρδας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαρτίου του 1955. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη το 1956 και από τότε ζει εκεί. Αποφοιτώντας από το Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, συνέχισε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε το πτυχίο του το 1979 και στο οποίο υπηρετεί σήμερα. Είναι αν. καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, μέλος της Τοπικής Διοίκησης του Περ. Τμήματος της Κεντρ. Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ), π. γενικός γραμματέας Εμπορίου (2000-2002), ΥΠΑΝ.
Έχει γράψει τα ακόλουθα βιβλία: «Οι σοσιαλιστές του 19ου αιώνα» (1977), «Ελλάδα-ΕΟΚ. Η Ελληνική γεωργία και το πρόβλημα της ένταξης της στην ΕΟΚ» (1978), «Οι επιπτώσεις της Ενιαίας Αγοράς στο Ελληνικό Εξαγωγικό Εμπόριο. Μια ενδοκλαδική ανάλυση» (1993), «Από την ΕΟΚ στην ΕΕ» (2005), «Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις» (2006), «Οικονομικά των Προμηθειών του Δημοσίου» (2006).
Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στα Αγγλικά και Γαλλικά με θέμα το διεθνές εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις, την τεχνολογική έρευνα και την πολιτική των προμηθειών του Δημοσίου.
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη