Ο βιογράφος του Βιτγκενστάιν και η μεταφράστρια του Σάλιντζερ, ο ρόλος της Χαμάς στο νέο επεισόδιο του Παλαιστινιακού και ο ρόλος της Σάρας Πέιλιν στην αντεπίθεση της αμερικανικής θρησκευτικής ακροδεξιάς, οι Έλληνες ερευνητές που διεκδικούν πρόσβαση στα κρατικά ιστορικά αρχεία και ο Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ δίνουν το στίγμα του 7ου τεύχους της Athens Review of Books, που κυκλοφορεί (στα περίπτερα και τα βιβλιοπωλεία).

Ένα τεύχος που επαναφέρει το πάγιο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας, των ερευνητών και των ιστορικών της χώρας: να ανοίξουν τα κρατικά αρχεία στην έρευνα. Εκατόν επτά (107) πανεπιστημιακοί ερευνητές και ιστορικοί υπογράφουν ένα κείμενο που απευθύνουν προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Στην Υπηρεσία Διπλωματικού Ιστορικού Αρχείου», παρατηρούν, «ενώ συστηματικά αποκλείονται ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την πρόσβαση στις πηγές, τα αρχεία μελετώνται και δημοσιεύονται (σε εφημερίδες και σε βιβλία) από τη διευθύντρια της Υπηρεσίας». «Η αναζήτηση και η μελέτη του ιστορικού παρελθόντος της χώρας πρέπει να απελευθερωθεί από δήθεν εθνικές ιδεοληψίες, αλλά και από μεσάζοντες», σημειώνουν σχετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τεύχος που κυκλοφορεί μπορείτε ακόμα να διαβάσετε:

Την περιεκτική συνέντευξη με τον Καθηγητή Φιλοσοφίας Ρέι Μονκ στην Τίνα Μανδηλαρά με θέμα τον φιλόσοφο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, του οποίου έχει γράψει τη βιογραφία. Ο Μιλτιάδης Θεοδοσίου, με αφορμή τρεις πρόσφατες εκδόσεις, εξειδικεύει και αναλύει τη σκέψη του φιλοσόφου, εκκινώντας από την οικογενειακή ζωή και καταλήγοντας στα έργα του.

Το σπονδυλωτό άρθρο τής μεταφράστριας του Φύλακα στη σίκαλη, Τζένης Μαστοράκη, για τη ζωή, το έργο και τη μυθολογία του Αμερικανού συγγραφέα Τζ.Ντ. Σάλιντζερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την παρουσίαση από τον Νικόλα Βουλέλη του επεισοδίου Χαμάς στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Τι είναι πραγματικά η οργάνωση την οποία πολλοί έχουν αναγορεύσει σε σύγχρονο δαίμονα, τι ρόλο έχει παίξει στο Παλαιστινιακό και τι καθεστώς έχει επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας; Συνιστά πράγματι απειλή ή είναι το μεγάλο άλλοθι για όσους δεν θέλουν να λυθεί ποτέ ένα ζήτημα που διαιωνίζεται στην ευρύτερη γειτονιά μας; Κάτω από ποιο πρίσμα τη βλέπουμε στην Ελλάδα και τι προοπτικές υπάρχουν για ειρηνική διευθέτηση στη Μέση Ανατολή;

Την κριτική του Μαρκ Μαζάουερ για το βιβλίο του ιστορικού Πέρι Άντερσον, The New Old World, και ιδίως στην ανάλυση του αριστερού συγγραφέα για την Ευρώπη και τα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την παρουσίαση της ευαγγελικής ακροδεξιάς της Αμερικής από τον Φίλιππο Σαββίδη, μέσω του βιβλίου μιας από τις αντιπροσωπευτικότερες εκφράστριές της: της πρώην κυβερνήτη της Αλάσκας και υποψήφιας των Ρεπουμπλικανών για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, Σάρας Πέιλιν, η οποία ήδη ξεκίνησε για νέες περιπέτειες.
Την ανατρεπτική παρουσίαση από τον Μιχάλη Σφενδουράκη των θεωριών και στερεοτύπων της «οικολογικής» σκέψης, περί «ισορροπίας της φύσης», «κλιματικής αλλαγής» κ.ά., οι οποίες πολλές φορές καταντούν ένα είδος «οικολογικού χιλιασμού», στον αντίποδα των ιδεών του Διαφωτισμού για τις κατακτήσεις του ανθρώπου και για την πρόοδο.

Τη συνέχεια του «εμφυλίου για τον Εμφύλιο», αυτή τη φορά με ένα κείμενο του Απόστολου Δοξιάδη με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας του ιστορικού Νίκου Μαραντζίδη – ενός βιβλίου το οποίο, μέσω της ερευνητικής εργασίας του συγγραφέα του σε έως προσφάτως απροσπέλαστα αρχεία, αναθεωρεί πολλές από τις αντιλήψεις που έως σήμερα επικρατούν για μια περίοδο που παρουσιάζεται με την κρατούσα «ηρωική αφήγηση».

Την παρουσίαση από την Κατερίνα Σχινά του Αμερικανού συγγραφέα Ρίτσαρντ Φορντ και του βιβλίου του Η χώρα, όπως είναι – μιας τοιχογραφίας της «βαθιάς Αμερικής» της περιόδου πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Την παρέμβαση της συγγραφέως Λένας Διβάνη υπέρ των παλαιών λογοτεχνικών συνηθειών, με αφορμή το συγγραφικό φαινόμενο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ και το βιβλίο του Eating Animals – προϊόν συστηματικής έρευνας του συγγραφέα στα «εργοστάσια παραγωγής κρέατος».

Την προσέγγιση της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου από τον Νίκο Καραγιαννακίδη πέρα από μια επιφανειακή, ιδεοληπτικής προέλευσης και μανιχαϊστικού τύπου γνώση – με αφορμή τη μελέτη του Σωτήρη Ριζά Η ελληνική πολιτική μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Κοινοβουλευτισμός και δικτατορία.

Το νέο τεύχος συμπληρώνουν θέματα για την Ευρώπη στα πρόθυρα νευρικής κρίσης (Παναγιώτης Ιωακειμίδης), την ερωτική λογοτεχνία του Ισλάμ (Ευάγγελος Αρεταίος), την ερωτική επιστολογραφία (Όλγα Σελλά), τον προφασιστικό ιταλικό εθνικισμό και τα επεισόδια που τον αντιπαρέθεσαν με τον αντίστοιχο ελληνικό (Λίνα Λούβη), το δεκαήμερο των εξελίξεων από τη σύναψη του Γερμανο-σοβιετικού Συμφώνου έως την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Σωτήρης Ριζάς), το μπεστ σέλερ Ο Φρόιντ στο Μανχάταν και τις τεχνικές της λογοκλοπής (Πέτρος Μαρτινίδης).

Τέλος, η Λένια Ζαφειροπούλου μεταφράζει έμμετρα τραγούδια για τη νύχτα του Φραντσέσκο Πετράρχη και του Γκιγιόμ Απολινέρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης