Επιμέλεια: Παλληκάρης Γιώργος
«Εγώ ξέρω να οδηγώ, όχι σαν τους άλλους» «Άσε, τόσα χρόνια δεν τράκαρα ποτέ, τώρα θα τρακάρω;» «Τα δικά μου αντανακλαστικά δεν τα χει κανείς». Μερικές φράσεις που σίγουρα έχουμε ακούσει από γνωστούς μας ή ακόμα χειρότερα έχουμε και οι ίδιοι πει κρατώντας το τιμόνι του αυτοκινήτου.
Για κάποιον περίεργο λόγο, η οδήγηση στην Ελλάδα πολλές φορές μετατρέπεται από μία ξεκάθαρη διαδικασία προσοχής, σε μία επίδειξη επικίνδυνων δήθεν ικανοτήτων που φλερτάρουν συνεχώς με την παρανομία ή την πρόκληση ατυχήματος. Τί εννοούμε; Εννοούμε πως μία (αρκετά μεγάλη) μερίδα Ελλήνων οδηγών, πίσω από το τιμόνι ξεχνάει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην οδήγηση και μετατρέπεται σε έναν επιδειξία ο οποίος θεωρεί πως μπορεί να καπνίζει, να τρώει, να έχει το ένα χέρι έξω από το παράθυρο, να μιλάει στο τηλέφωνο και ταυτόχρονα να κορνάρει στον μπροστινό γιατί πηγαίνει αργά. Βασικά γιατί δεν πηγαίνει τόσο γρήγορα όσο ο ίδιος θα ήθελε.
Ο άρχοντας του multitasking: Καφέ στο ίδιο χέρι με το τσιγάρο, στο άλλο το κινητό και έτοιμοι για οδήγηση. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά και λίγη προσοχή στην οδήγηση. Δεν λέμε ότι είναι κάτι που δεν γίνεται, λέμε ότι είναι κάτι τρομερά επικίνδυνο που δεν πρέπει να γίνεται για τους ευνόητους λόγους.
Πόσο μπορείς να «κολλήσεις» στο μπροστινό αυτοκίνητο; Πραγματικά υπάρχουν οδηγοί (και μάλιστα κυρίως στην αριστερή λωρίδα της εθνικής οδού) οι οποίοι θέλουν όλος ο πλανήτης να βιάζεται όσο εκείνοι. Εάν δε, κάνεις το λάθος να τηρήσεις τα όρια ταχύτητας ενώ ο δρόμος δεν έχει κίνηση, θα ακούσεις και τις κόρνες σου, ανάμεσα στο σινιάλο με τη μεγάλη σκάλα των φώτων.
Εδώ θέλω, εδώ βάζω αλάρμ, εδώ παρκάρω: Πόσες φορές σας έχει τύχει ο μπροστινός σας ξαφνικά και ενώ κινείται κανονικά, να βάλει τα αλάρμ και να σταματήσει; Και εκεί που αναρωτιέστε τί ζημιά έχει πάθει, απλά βλέπετε τον οδηγό μέσα να χαλαρώνει στο κινητό και πιθανότατα κάποιον να περιμένει. Όσο χρειαστεί. Τί σημασία έχει εάν κορνάρουν τα αυτοκίνητα, εάν εμποδίζει κάποιο λεωφορείο. Έχει βάλει αλάρμ!
Κόρνα, η απάντηση σε όλα: Άναψε πράσινο; Θέλει να χαιρετήσει κάποιον γνωστό; Έχει περάσει αρκετή ώρα και τα οχήματα είναι σταματημένα; Οδηγεί αργά ο μπροστινός; Κόρνα και όλα λύθηκαν.
Το χέρι έξω από το παράθυρο, μία συνήθεια ελληνική. Αν μη τί άλλο, αχρείαστη και επικίνδυνη καθώς επιτρέπει στον οδηγό να έχει το χέρι του πραγματικά όσο πιο μακριά από το τιμόνι γίνεται. Μάλιστα σε μερικές χώρες είναι παράνομο και επιτρέπεται μόνο για την υπόδειξη πορείας εάν το φλας είναι χαλασμένο.