Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Οι σύγχρονοι ηλιακοί συλλέκτες είναι πολύ πιο αποδοτικοί από εκείνους που υπήρχαν πριν από 20 ή 30 χρόνια, αλλά εξακολουθούν να μην μπορούν να λειτουργούν στο μέγιστο επίπεδο απόδοσης 24 ώρες το 24ωρο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και του νυχτερινού σκοταδιού. Η Κίνα πιστεύει πως μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα και να συλλέξει την ηλιακή ενέργεια στο διάστημα.

Οι Κινέζοι επιστήμονες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν έναν τεράστιο σταθμό ηλιακής ενέργειας που θα βρίσκεται πάνω από 32.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και θα έχει διάμετρο περίπου 1 χιλιόμετρο. Εκτός από την πρόσβαση σε συνεχή ηλιακή ακτινοβολία, οι διαστημικοί ηλιακοί σταθμοί απολαμβάνουν πυκνότητα ενέργειας 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να έχετε από τους ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του σπιτιού σας, επειδή το ηλιακό φως στο διάστημα είναι πολύ πιο έντονο.

Η μεταφορά της ενέργειας από το διάστημα θα γίνεται με τη μετατροπή του ηλεκτρισμού σε ακτινοβολία μικροκυμάτων, η οποία στη συνέχεια θα εκπέμπεται σε μια σταθερή κεραία-δέκτη στη γη.

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το έργο τώρα», δήλωσε στο SMCP ο Long Lehao, επιστήμονας πυραύλων και μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής (CAE). Ο Long ισχυρίζεται ότι η ενέργεια που συλλέγεται σε ένα χρόνο από τον διαστημικό σταθμό θα είναι «ισοδύναμη με τη συνολική ποσότητα πετρελαίου που μπορεί να εξαχθεί από τη Γη».

Η πολύπλοκη διαδικασία κατασκευής που απαιτείται για να τεθούν όλα τα μέρη του ηλιακού σταθμού σε τροχιά σημαίνει ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να τροφοδοτήσει τα φώτα και τα ηλεκτρικά μας αυτοκίνητα.

Αλλά αν δουλέψει;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης