Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη
Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες και τις μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση χτυπάει Μετά την μόλυνση του Σαρωνικού σειρά έχει ατμοσφαιρική ρύπανση της Αττικής;κόκκινο και αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, στην παλαιότητα τους αλλά και στην συντήρηση που πολλές φορές δε γίνεται…
Η ατμόσφαιρα είναι ήδη επιβαρυμένη και δυστυχώς δεν γίνονται προσπάθειες να μειωθεί η ρύπανση από τις
εκπομπές των αυτοκινήτων. Αυτό μπορεί να συμβεί, είτε με την κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων, είτε ποδηλάτων, είτε με την ανάπτυξη του επιπέδου εξυπηρέτησης των ΜΜΜ. Προς το παρόν όμως, τίποτα σοβαρό δε γίνεται, καμία πρόταση με σοβαρή μελέτη δεν ακούμε…
Δε θα μπορούμε να αναπνεύσουμε
Αντίθετα, φαίνεται πως ετοιμαζόμαστε να πέσουμε ακόμα πιο χαμηλά με μία ενδεχόμενη αλλαγή στη νομοθεσία που αφορά στην ηλικία των ταξί. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας
Φανταστείτε τον τουρίστα ή και εμάς τους ίδιους να μπαίνουμε σε ένα ταξί 20ετίας…μέρος των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ταξί, έχουν ήδη ζητήσει από την Κυβέρνηση να αυξήσει την ηλικία των οχημάτων τους από τα 15 στα 22 έτη.
Στην πράξη ζητούν να μπουν στην αγορά ακόμα παλαιότερα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, που δεν χρειάζεται και μυαλό για να καταλάβει και ο πλέον άσχετος την επιβάρυνση που θα επιφέρουν στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ένα ηλικιωμένο… όχημα εκπέμπει πάνω από 10 φορές περισσότερα σωματίδια και 4-5 φορές μεγαλύτερο ποσοστό υδρογονανθράκων και οξείδια του αζώτου. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ποια θα είναι η επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα με μία τέτοια κίνηση και σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον.
Ενώ ξέρουν σιωπούν…
Στη γλώσσα των αριθμών, ένα ταξί που κυκλοφορεί στους δρόμους 20 χρόνια, έχει σχεδόν καλύψει Άλλα βλέπουμε εμείς στο δρόμο και άλλα ισχύουν στην πραγματικότητα;1.5-2.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα! Μπορεί το νούμερο να φαντάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό, οπότε είναι και εύκολο να πάρουμε την απάντηση για το τι θα συμβεί αν και εφόσον ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης πάρει μία τέτοια απόφαση χωρίς να έχει μελετήσει τις επιπτώσεις.
Και ενώ όλοι μπορούν να καταλάβουν τι κάνει… νιάου – νιάου στα κεραμίδια, στα ΚΤΕΟ, η απόρριψη ελέγχων σε ταξί, που είναι υποχρεωμένα να περνούν κάθε χρόνο, αγγίζει μόλις το 5%.
Σοβαρές λύσεις
Οι οδηγοί ταξί εργάζονται 12-14 ώρες την ημέρα και δεν θέλουν διαφορετική αντιμετώπιση. Όχι λύσεις του ποδαριού…Μαγική λύση δεν υπάρχει, όμως θα μπορούσε το ίδιο το κράτος να δώσει κίνητρα σε οχήματα φιλικά στο περιβάλλον.
Είναι σίγουρο πως η «λύση» με την αύξηση ηλικίας των ταξί θα οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας του πληθυσμού καθώς η ατμόσφαιρα θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.
Το ζητούμενο είναι να πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων προτάσεις και λύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα για όλους όσους ζουν και εργάζονται στις μεγάλες πόλεις.