Του Βασίλη Σαρημπαλίδη
Καθημερινά δεκάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πέφτουν θύματα κλοπής. Πολλά από αυτά διαλύονται και γίνονται… ανταλλακτικά, άλλα πηγαίνουν σε τρίτες χώρες και πωλούνται και ορισμένα επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους με το αζημίωτο.
Σε κάθε περίπτωση η κλοπή του αυτοκινήτου δεν είναι και η καλύτερη εμπειρία που μπορεί να ζήσει κανείς. Αρχικά σε λούζει ένας κρύος ιδρώτας, αργότερα αναρωτιέσαι και «ρωτάς» τον εαυτό σου αν το έχεις παρκάρει στο σωστό μέρος και στο τέλος μετά από σκέψεις, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως έχεις πέσει θύμα κλοπής.
Τι ισχύει…
Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι να επικοινωνήσεις με την άμεση δράση (100) και αμέσως μετά να ελέγξεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να διαπιστώσεις αν είσαι καλυμμένος για κλοπή. Στη Εκτός από το GPS που μπορεί να έχεις τοποθετήσει για ασφάλεια, ένα αυτοκίνητο εντοπίζεται και χωρίς αυτό! συνέχεια πηγαίνεις στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα για να δηλώσεις γραπτώς την κλοπή. Μία τυπική διαδικασία που όμως φέρνει αποτέλεσμα σε μικρό ποσοστό. Είναι γνωστό άλλωστε πως ελάχιστα οχήματα εντοπίζονται γρήγορα και ακόμα λιγότερες είναι οι φορές που όταν εντοπίζονται είναι σε καλή κατάσταση.
Οι ειδικοί… συνιστούν να έχεις ασφαλισμένο το όχημά σου για κλοπή, ωστόσο υπάρχει και η λύση του συστήματος GPS. Πρόκειται για ένα σύστημα που στέλνει στίγμα στον ιδιοκτήτη και τον ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο πού βρίσκεται το αυτοκίνητό του. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα μεγάλο ποσοστό των ληστών όταν κλέβει ένα αυτοκίνητο «ψάχνει» για τέτοια συστήματα. Μάλιστα για έξτρα… ασφάλεια παρατά το όχημα σε κάποιο δρόμο (κανονικά παρκαρισμένο) υπό το φόβο μήπως και υπάρχει GPS που δεν το έχουν εντοπίσει (στο… ψάξιμο). Αν σε 2-3 ημέρες δεν έχει πάει να το αναζητήσει ο ιδιοκτήτης το φορτώνουν και… φεύγουν.
Μεγάλες οι πιθανότητες εντοπισμού!
Μέχρι σήμερα ξέραμε τα παραπάνω, ωστόσο υπάρχει κάτι ακόμα που ελάχιστοι γνωρίζουν και ανεβάζει Σχεδόν όλα τα καινούργια αυτοκίνητα μπορούν να εντοπιστούν!κατακόρυφα τις πιθανότητες εντοπισμού του οχήματος ακόμα και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν έχει τοποθετήσει σύστημα GPS. Αυτό γίνεται και ισχύει στα σύγχρονα αυτοκίνητα που εξοπλίζονται με εξελιγμένα συστήματα τα οποία βοηθούν στον εντοπισμό τους όπου και αν βρίσκονται.
Τρανταχτό παράδειγμα στην Ελλάδα ένα περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες όπου είχε κλαπεί ένα σπορ αυτοκίνητο (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ). Αρχικά η αστυνομία αναζήτησε το όχημα το οποίο και δεν βρήκε. Ωστόσο μετά από συγκεκριμένη διαδικασία και κινήσεις το αυτοκίνητο βρέθηκε σε ελάχιστες ώρες στην περιοχή των Άνω Λιοσίων.
Ποια ήταν όμως η διαδικασία που ακολουθήθηκε για να επιστρέψει και πάλι το αυτοκίνητο στον ιδιοκτήτη του;
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε
Ο Νίκος Καψής είναι Product Manager στο BMW Group Hellas και είναι αυτός που έψαξε και βρήκε τη νόμιμη διαδικασία που μπορεί κάποιος να εντοπίσει ένα κλεμμένο όχημα μέσω, αστυνομίας, BMW και Interpol. Όπως θα δείτε και στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, η διαδικασία και η σειρά που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει στην περίπτωση που έχει πέσει θύμα κλοπής αυτοκινήτου είναι απλή:
• Αρχικά δηλώνουμε την κλοπή στην αστυνομία…
• Κάνουμε νέο αίτημα (στην αστυνομία) και ζητάμε τον εντοπισμό του αυτοκινήτου…
• Η αστυνομία με τη σειρά της ζητά τον εντοπισμό του οχήματος από την Interpol…
• Η αστυνομία καταχωρεί την κλοπή σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για να φαίνεται πως το όχημα είναι κλεμμένο…
• Τέλος η Interpol έρχεται σε επικοινωνία με το εργοστάσιο και σε λίγες ώρες γίνεται ο εντοπισμός του οχήματος…
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ…