Πολλαπλάσιους κινδύνους για τροχαία ατυχήματα ενέχει η οδήγηση τις νυχτερινές ώρες σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Τα σχετικά στοιχεία επικαλέστηκε ο διευθυντής του κέντρου μελέτης ύπνου του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Μάνος Βαγιάκης τονίζοντας ότι μετά από δίωρη νυχτερινή οδήγηση παρουσιάζει συμπτώματα ανάλογα με αυτά που επιφέρει η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ στις τρεις ώρες έχει συμπεριφορά που αντιστοιχεί σε κατάσταση μέθης.

Η παρουσίαση της έρευνας έγινε σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Σουηδία), και στην Αθήνα σε εκδήλωση που οργάνωσε το ινστιτούτου οδικής ασφάλειας της γαλλικής κατασκευαστικής εταιρείας Vinci.

Στην Ελλάδα τα ερωτηματολόγια συγκεντρώθηκαν με τη συνεργασία του ινστιτούτου “Παύλος Μυλωνάς” και της “Hellastron”, του νέου φορέα όλων των αυτοκινητόδρομων.

Η γενική συντονίστρια Μπερναντέτ Μορό αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία για την Ελλάδα σύμφωνα με τα οποία:
– Το 38% των ερωτηθέντων Ελλήνων οδηγών παραδέχεται ότι παραλίγο να κοιμηθεί στο τιμόνι.

Το 67% των οδηγών στη χώρα μας μιλά στο κινητό και πιστεύει ότι δεν
έχει πρόβλημα γιατί διαθέτει “hands free”.

Το 54% μιλά στο κινητό χωρίς “hands free”, έναντι 35% κατά μέσο όρο στο σύνολο των δέκα χωρών. “Πρωταθλητές” σε αυτό τον δείκτη είναι οι Πολωνοί.

Το 29% λαμβάνει ή στέλνει μηνύματα όταν οδηγεί και είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο (26%). Την αρνητική πρωτιά έχουν οι Βέλγοι με 37%.