Ολοένα και περισσότεροι είναι οι Έλληνες οι οποίοι μπαίνουν στον μαγικό κόσμο της Formula 1, αποδεικνύοντας ότι τίποτα τελικά δεν είναι αδύνατο.
Η F1 είναι από τα sports που ελάχιστοι άνδρες μπορούν να αγνοήσουν.
Μπορεί, μέχρι στιγμής να μην έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε κάποιον Έλληνα οδηγό, ωστόσο από τον χώρο ποτέ δεν έλειπε το ελληνικό στοιχείο… Τον τελευταίο καιρό, την εμφάνιση τους στην «ναυαρχίδα» του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αρχίζουν να κάνουν και Έλληνες αθλητές.
Ο πιλότος
Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο Ελληνοκύπριος Ευτύχιος Έλληνας, ο οποίος απέδειξε ότι το όνειρο για συμμετοχή ενός εκπροσώπου του ελληνισμού στη Formula 1 ίσως να μην είναι τόσο μακρινό όσο νομίζαμε.
Μετά τη νίκη που πέτυχε στο GP3 (δύο κατηγορίες κάτω από τη F1) που έγινε στη θρυλική πίστα της Μόντσα, ο νεαρός στην πρώτη χρονιά του στο πρωτάθλημα κατάφερε να ανέβει στο βάθρο. Το όνειρο άρχισε σιγά σιγά να «παίρνει σάρκα και οστά». Ήταν πριν από μερικές ημέρες όταν ο «Τίο» Έλληνας, όπως είναι γνωστός στο εξωτερικό, επιβιβάστηκε στο μονοθέσιο της Marussia προκειμένου να κάνει δοκιμές για τη Formula 1.
Οι επιδόσεις του εντυπωσίασαν, καθώς έκανε χρόνο 1:36.676. «Χωρίς αμφιβολία, σήμερα ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου. Ήταν μια φανταστική εμπειρία την οποία θα την θυμάμαι για πάντα.
«Είμαι υπερήφανος που εκπροσώπησα τη χώρα μου. Επίσης είμαι πολύ χαρούμενος που έχω τόσο μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο στην Κύπρο. Είχα οδηγήσει ξανά το μονοθέσιο σε δοκιμές και σε ευθείες στο Kemble αλλά αυτή τη φορά ήταν η πρώτη βόλτα σε κανονική πίστα οπότε ένιωσα ξανά σαν να ήταν η πρώτη φορά. Eίχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω το KERS και το DRS και υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτείς κατά τη διάρκεια ενός γύρου. Σχετικά γρήγορα απέκτησα αυτοπεποίθηση και είμαι ευχαριστημένος με την απόδοσή μου σήμερα και η ομάδα φάνηκε να είναι ευχαριστημένη μαζί μου» δήλωσε περιχαρής.
Μπορεί ο Ευτύχιος να είναι μόνο 20 χρονών, ωστόσο έχει πετύχει σημαντικά πράγματα στην καριέρα του και έχει εντυπωσιάσει. Απόδειξη αποτελεί το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε με την ομάδα του, Maroussia, η οποία δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.
Ο γεννημένος στη Λάρνακα Έλληνας ξεκίνησε την καριέρα του από τους αγώνες καρτ και το 2005 κατέκτησε το ROK Cup, έναν από τους σπουδαιότερους αγώνες καρτ στον κόσμο.
Τέσσερα χρόνια μετά, η διάκρισή του στον διαγωνισμό GP Shootout ανάγκασε ακόμη και τον Ρομπ Γουίλσον, ίσως τον κορυφαίο εκπαιδευτή οδηγών στον κόσμο, να τον αποκαλέσει «ιπτάμενο Κύπριο» και να τον συγκρίνει με πιλότους όπως ο Κίμι Ράικονεν.
Ο… αεροδυναμιστής
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν ακούει τη λέξη Formula 1; Αναμφίβολα, οι 9 στους 10 θα πουν ένα όνομα. Ferrari. Αυτό που ξέρουν λίγοι όμως είναι ότι πίσω από τα εντυπωσιακά και «σφαιράτα» μονοθέσια της ιταλικής καλλονής κρύβεται ένας Έλληνας, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Νίκο Τομπάζη.
Ο Τομπάζης είναι ένας από τους κορυφαίους αεροδυναμιστές της Formula 1, αυτής της παγκόσμιας αυτοκινητικής silicon valley και ηγέτης του σχεδιαστικού τμήματος της Ferrari F1.
Πατέρας του 45χρονου, είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες αρχιτέκτονες, ο Αλέξανδρος Τομπάζης.
Ο Νίκος σπούδασε στο Imperial College του Λονδίνου. Ολοκληρώνοντας το διδακτορικό του απάντησε σε μία αγγελία της Benetton για την αναζήτηση ενός junior αεροδυναμιστή.
Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1992, όταν μπήκε στην ομάδα της Benetton και μέχρι το 1994 κατάφερε να γίνει επικεφαλής της ομάδας αεροδυναμικής.
Σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τη χρονιά του 1997, καθώς «μετακόμισε» στην ομάδα της Ferrari, όπου τον όρισαν ως επικεφαλής της ομάδας αεροδυναμικής και παρέμεινε στην Ιταλία μέχρι το 2003, όταν και διέκοψε την συνεργασία για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Μετά τον στρατό, το 2004, εντάχθηκε στην McLaren, ως επικεφαλής και πάλι της αεροδυναμικής ανάπτυξης και την 1η Μαρτίου του 2006 επέστρεψε στην Ferrari ως υπεύθυνος σχεδιασμού όπου παραμένει έως και σήμερα.
Ο… σχεδιαστής
«Είναι ευχαρίστηση να φέρνεις το αυτοκίνητο στο όριο και να διατηρείς τον έλεγχο. Η ικανοποίηση είναι όταν καταφέρνεις να πάρεις την επόμενη στροφή κοντά στην απόλυτη ταχύτητα» είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια ο θρύλος της F1 Μίκαελ Σουμάχερ.
Πρόκειται για οδηγό σύμβολο, το όνομα του οποίου, εδώ και πολλά χρόνια, είναι συνυφασμένο με την ταχύτητα. Η οδήγηση του πάντα εντυπωσίαζε ακόμη και τους πιο επιφυλακτικούς. Ήταν ο καλύτερος και είχε δίπλα του πάντα τους καλύτερους γι’ αυτό άλλωστε και οι αναφορές του -όπως η παραπάνω- στα αυτοκίνητα που οδηγούσε ήταν συχνές.
Έτσι, μόνο ως τιμή μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος εμπιστεύθηκε έναν συμπατριώτη μας να του σχεδιάσει το μονοθέσιο που χρησιμοποιεί στην ομάδα του, την Mercedes.
Ο λόγος για τον 25χρονο Βαγγέλη Αρβανιτάκη, τον μοναδικό πίσω από τον σχεδιασμό του μονοθέσιου του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, ο οποίος «επιτρέπει» στα αγωνιστικά αμάξια της F1 να τρέχουν σχεδόν από μόνα τους.
«Για να εξελίξεις το μονοθέσιο χρησιμοποιείς αεροδυναμικές σήραγγες στις οποίες έχεις τη δυνατότητα να προσομοιώσεις τις διαφορετικές καταστάσεις του αγώνα. Δοκιμάζεις τα εξαρτήματα και έτσι τα βελτιώνεις. Εγώ είμαι στην ομάδα που σχεδιάζει τη μέση στο μονοθέσιο και βελτιώνω τα αεροδυναμικά βοηθήματα γύρω από το κόκπιτ» είχε αναφέρει ο Αρβανιτάκης σε παλαιότερη συνέντευξη του.
Ο Βαγγέλης ξεκίνησε το 2009 ως μαθητευόμενος από το team της Honda, ολοκληρώνοντας παράλληλα τις σπουδές του στην αεροναυπηγική και 13 μήνες μετά, όταν η εταιρεία έφυγε από τη Φόρμουλα 1, γύρισε στην Ελλάδα.
Το 2011 όμως, επέστρεψε στο Λονδίνο, για να κάνει το μεταπτυχιακό του στο Imperial College και να παραδώσει την πτυχιακή του με θέμα τη… Ferrari. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στην ομάδα της Mercedes.
Το μαγικό ταξίδι είχε μόλις αρχίσει…