Του Νίκου Βιτσιλάκη

Βλέποντας πως με κοιτούσαν στο δρόμο, πως με κυνηγούσαν να το δουν από κοντά, να με φτάσουν στο φανάρι και να αρχίσουν τις ερωτήσεις, τότε κατάλαβα ότι δεν οδηγούσα ένα τυχαίο scooter και πως είναι πολύς ο κόσμος που θέλει να μάθει περισσότερα για το νέο T-Max 530.

Να πω την αλήθεια, απωθημένο το είχα, καθώς είχα πρόσκληση να το οδηγήσω στις αρχές του χρόνου στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας δημοσιογραφικής του παρουσίασης, έμελλε όμως ο νόμος των διαβατηρίων να με κρατήσει καθηλωμένο στο αεροδρόμιο, γιατί το δικό μου έληγε τρεις μέρες νωρίτερα από την προθεσμία. Οπότε, μάλλον ..δικαιωματικά σκεπτόμενη η ελληνική αντιπροσωπεία, μου έκανε την τιμή να το πάρω στα χέρια μου πρώτος εν Ελλάδι και να το κρατήσω στην κατοχή μου για λίγες μέρες.

Mε το που ανέβηκα στη σέλα του και ξεκίνησα την οδήγηση, κατάλαβα ότι τo best seller των mega scooter θέλει να συνεχίσει ακάθεκτο την πορεία του στο μέλλον. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο ανανεώθηκε σημαντικά, προκειμένου να σταθεί με σιγουριά απέναντι τόσο στον εαυτό του, όσο και στον ανεβασμένο ανταγωνισμό. Όπλα του στη μάχη του εμπορικού στίβου για το 2017 ουκ ολίγα: Νέα εμφάνιση, ξανασχεδιασμένο και ελαφρύτερο πλαίσιο, χαμηλότερο συνολικό βάρος, ηλεκτρονικό γκάζι, traction control, περισσότερος χώρος κάτω από τη σέλα, ρύθμιση λειτουργίας κινητήρα, Smart Key, cruise control, ρυθμιζόμενη πίσω ανάρτηση και ας τα δούμε όλα πιο αναλυτικά.

Καίριες βελτιώσεις σε καίρια σημεία

Το αλουμινένιο πλαίσιο είναι ξανασχεδιασμένο, περισσότερο ενισχυμένο και παράλληλα ελαφρύτερο. Η γεωμετρία του έχει αλλάξει με στόχο τη χαμηλότερη συγκέντρωση των μαζών, ενώ παράλληλα η νέα σχεδίαση και κατασκευή συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του βάρους κατά 9(!) κιλά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι λοιπόν πόσο σημαντικές για την οδική συμπεριφορά του Τ-Max είναι οι παραπάνω αλλαγές. Επανασχεδιασμένο όμως είναι και το ψαλίδι (μακρύτερο κατά 40 mm για καλύτερη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες), ενώ έχει αλλάξει και η συνδεσμολογία της πίσω ανάρτησης (μονό αμορτισέρ οριζόντια τοποθετημένο) για να επιτευχθεί προοδευτικότερη λειτουργία.

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός μας δικύλινδρος σε σειρά των 530cc, με 2 ΕΕΚ και τετραβάλβιδες κεφαλές, με απόδοση 45,3Hp και 5,5Kgm ροπής. Είναι πλέον εφοδιασμένος με ηλεκτρονικό γκάζι YCC-T (Yamaha Chip Controlled Throttle), ένα προηγμένο σύστημα που βελτιώνει εκκινήσεις και ρεπρίζ με παράλληλη μείωση της κατανάλωσης. Μια ECU 32-bit παρακολουθεί συνεχώς τις κινήσεις του γκαζιού και ρυθμίζει την τροφοδοσία του καυσίμου μέσω σερβομηχανισμού, ενώ εδώ πρέπει να αναφερθεί πως είναι το πρώτο μοντέλο της Yamaha με αυτόματη φυγοκεντρική μετάδοση που χρησιμοποιεί κάτι αντίστοιχο. Παράλληλα υπάρχει και (στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις) σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS), η λειτουργία του οποίου, όπως διαπίστωσα, είναι ιδιαίτερα μελετημένη. Σίγουρα συμβάλλει κατά πολύ στην όλη ασφάλεια, ελέγχοντας με διακριτικότητα (αλλά και αμεσότητα όταν χρειαστεί) τη μεταφορά της δύναμης στον πίσω τροχό. Ειδικά σε ολισθηρούς δρόμους, είναι σωτήριο! Και το καλό είναι πως μπορεί να απενεργοποιηθεί τελείως, δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμα πιο ..θεαματική οδήγηση.

Τα νέα δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς στη μετάδοση θα δούμε νέο ιμάντα κίνησης από ανθρακονήματα, που προσφέρει ακόμα περισσότερη ησυχία στην κύλιση του οχήματος, ενώ νέες είναι και οι τροχαλίες με χαμηλότερο βάρος και αυξημένη αντοχή. Το νέο Τ-Max xρησιμοποιεί ελαστικά ίδιου μεγέθους με το προηγούμενο μοντέλο, πλην όμως -και για την περαιτέρω μείωση του μη αναρτώμενου βάρους- το μέγεθος της πίσω ζάντας έχει μειωθεί στις 4,5″.

Στον τομέα των φρένων και της ανάρτησης δεν έχουμε αλλαγές, πέραν της δυνατότητας ρύθμισης του μονού αμορτισέρ στην έκδοση DX και μόνο. Να θυμίσουμε πως τα πρώτα απαρτίζονται από τρία δισκόφρενα και τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά, ενώ το ανεστραμμένο 43άρι πιρούνι και το μονό αμορτισέρ με το μοχλικό σύστημα παραμένουν ως είχαν με ελαφρά διαφοροποιημένο σετάρισμα, καθόσον δεν κρίθηκε αναγκαία κάποια μορφή περαιτέρω επέμβασης. Η οδική συμπεριφορά πάντα ήταν σημείο αναφοράς στο T-Max, οπότε ποιός ο λόγος να πειραματιζόμαστε;
​17 χρόνια στο επίκεντρο και συνεχίζει ακάθεκτο

Περί εργονομίας και χρηστικότητας

Ο χώρος κάτω από τη σέλα έχει πλέον αυξηθεί και διαθέτει ένα νέο και ελαφρύτερο υποπλαίσιο ρητίνης, με αποτέλεσμα να μπορεί να χωρέσει δύο κράνη τύπου jet ή ένα fullface και άλλα χρήσιμα αντικείμενα, ουχί ογκώδους μορφής. Τα όργανα έχουν νέα σχεδίαση, με μπλε περιγράμματα σε μαύρο φόντο και αποτελούνται από ευμεγέθη (και αναλογικά) ταχύμετρο και στροφόμετρο. Υπάρχει και μια επίσης ευμεγέθης κεντρική οθόνη TFT, που περιλαμβάνει έναν ολικό χιλιομετρητή και δύο μερικούς, όπως επίσης και ενδείξεις για κατανάλωση, αυτονομία, χειρόφρενο, εξωτερική θερμοκρασία και για έναν αριθμό διάφορων λειτουργιών (TCS, D-MODE, Cruise Control κλπ).

Το παραδοσιακό κλειδί αποτελεί παρελθόν και στη θέση του έχουμε σύστημα Smart Key, όπου ο αναβάτης απλά το βάζει στην τσέπη του και όλα γίνονται με αυτοματοποιημένες λειτουργίες. Να ενεργοποιηθεί δηλαδή ο κινητήρας, να ξεκλειδωθεί η σέλα και τα λοιπά ντουλαπάκια, καθώς και να κλειδωθεί ή να απελευθερωθεί το κεντρικό σταντ. Για όλα αυτά υπάρχουν και οι σχετικοί διακόπτες, ευτυχώς με εύκολη πρόσβαση και απροβλημάτιστη λειτουργία. Η αντικλεπτική προστασία είναι στα καλύτερά της, καθόσον μαζί με το τιμόνι κλειδώνει και το κεντρικό σταντ, ενώ σε απόπειρα παραβίασης ηχεί ένας διαπεραστικός ήχος που τρυπάει τα αυτιά.

Σε τρεις εκδόσεις

Για το 2017, οι εκδόσεις του T-Max είναι η στάνταρ, η SX (που οδηγήσαμε) και η χλιδάτη DX. Οπότε, καλό είναι να ρίξουμε μια περισσότερο λεπτομερή ματιά στον εξοπλισμό τους.

Στο S-Mode δεν πιάνεται!​

Κοινά στοιχεία όλων των εκδόσεων

Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS), ηλεκτρονικό γκάζι YCC-T, σύστημα ανάφλεξης και λειτουργιών Smart Key, πίνακας οργάνων TFT, δικάναλο ABS, αναμονές για το προαιρετικό σύστημα ασφαλείας D-AIR (που έχει αναπτυχθί σε συνεργασία με τη Dainese), σύστημα κλειδώματος κεντρικού σταντ και παροχή ρεύματος 12V.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά SX

Το D-Mode είναι η βασική διαφοροποίηση, ένα ηλεκτρονικό σύστημα που δίνει στον αναβάτη τη δυνατότητα να προσαρμόσει τον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης. Στη θέση T-Mode για χρήση στην πόλη και στην αντίστοιχη S-Mode για περισσότερο σπορ οδήγηση. Όλα γίνονται απλά, μέσω ενός σειριακού διακόπτη στο δεξί άκρο του τιμονιού, ακόμα και εν κινήσει, αρκεί ο αναβάτης να έχει κλειστό το γκάζι. Δεύτερη επιπρόσθετη λειτουργία, πάντα σε σχέση με την απλή έκδοση, είναι η εφαρμογή My T-Max Connect, που προσφέρει πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος δεδομένων.

Όπως για παράδειγμα σύστημα παρακολούθησης του οχήματος (χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα GPS), απομακρυσμένη λειτουργία κόρνας και φλας, κατάσταση μπαταρίας, ειδοποίηση υπέρβασης ορίου ταχύτητας, γεωγραφικά όρια και αναφορά διαδρομής. Επίσης, θα επιτρέπει πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες από το κινητό μας τηλέφωνο. Κατά τα λοιπά, οι όποιες διαφορές έχουν να κάνουν με στυλιστικά περισσότερο στοιχεία και σπορ χρωματισμούς. Το λογότυπο SX δεσπόζει σε ανάγλυφη μορφή μπροστά από το τιμόνι αλλά και στις δύο πλευρές του T-Max. Τέλος, ένα σετ αλουμινένια πατάκια αναβάτη είναι αυτά που προσδίδουν μια πλέον ελιτίστικη εικόνα.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά DX

Η ναυαρχίδα προσφέρει υψηλότερα επίπεδα πολυτέλειας και είναι εξοπλισμένη -επιπρόσθετα της έκδοσης SX- με τα ακόλουθα καλούδια: – Cruise Control, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, ρυθμιζόμενη πίσω ανάρτηση και ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα φέρινγκ.​Traction control και ABS στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις

Στο δρόμο

Στις πέντε μέρες που είχα το T-Max στην κατοχή μου έκανα μαζί του περισσότερα από 500 χιλιόμετρα, όλα εντός Αττικής, τα μισά από αυτά μέσα στην Αθήνα. Κάνεις πολλά χιλιόμετρα εύκολα, χωρίς να το καταλαβαίνεις, όσο το οδηγείς τόσο το εκτιμάς. Στα φανάρια αναγκάζεσαι να κρατάς ανοιχτά τα πόδια στο έδαφος, σημάδι φαρδιάς σέλας και αυτό για αναβάτη κάτω του 1.75 είναι ένα θεματάκι. Έχοντας τη λειτουργία του κινητήρα στο S-Mode, δύσκολα θα βρεθεί κάτι να σε κερδίσει στη μάχη των φαναριών.

H Yamaha λέει πως, συνδυαστικά με το επαναρυθμισμένο CVT, το νέο T-Max είναι αισθητά πιο γρήγορο από το απερχόμενο και εγώ δεν θα διαφωνήσω μαζί της. Την αισθάνεσαι τη διαφορά σε σχέση με το Τ-Mode, το γκάζι είναι άμεσο σε όλο το φάσμα στροφών του κινητήρα, τραχύ θα έλεγα, προσφέροντας δυνατή επιτάχυνση και αγριεμένο ήχο. Κάπου στην παραλιακή πέτυχα ένα παλιότερο T-Max (μοντέλο 2015) και σε συνεργασία με τον αναβάτη του, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για τις ωραίες στιγμές που ζήσαμε, επιδοθήκαμε σε μια άτυπη σύγκριση επιταχύνσεων, τόσο από στάση όσο και εν κινήσει. Η νίκη του νέου μοντέλου ξεκάθαρη σε κάθε περίπτωση και πάντα στο S-Mode. Ακόμα και μετά από πολύωρη οδήγηση δεν κουράζεσαι στη σέλα του T-Max, που όσο περνά η ώρα τόσο σε προκαλεί να το πιέσεις περισσότερο.

Ευέλικτο και σταθερό, με την ανάρτηση να δουλεύει απόλυτα ενδοτικά και με έμφαση στην άνεση, το mega scooter της Yamaha συνδυάζει άριστα οδηγική ευχαρίστηση μοτοσυκλέτας με χρηστικότητα και ευκολία scooter. Δεν χρησιμοποίησα σχεδόν ποτέ το T-Mode, καθόσον η απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού δεν ενθουσιάζει σε καμμία περίπτωση, έχεις την  αίσθηση ότι ο κινητήρας έχει χάσει πάνω από 10 άλογα! Εξάλλου, η κατανάλωση στο S-Mode δεν είναι απαγορευτική, ακόμα και με αρκετά βαρύ δεξί χέρι δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5 λίτρα/100 χλμ. Σε εθνικό δίκτυο και με ταχύτητες έως τα 160km/h, αυτό που εκτίμησα ήταν η αεροδυναμική προστασία της χειροκίνητα ρυθμιζόμενης (σε δύο θέσεις) ζελατίνας, σχεδόν απόλυτη θα έλεγα, χωρίς να περιορίζει το οπτικό πεδίο διώχνει τον αέρα μακριά από κεφάλι και ώμους. Εκτίμησα επίσης και την απουσία κραδασμών, βελούδινο θα χαρακτήριζα το σύνολο και πολύ φιλικό ακόμα και στο όριο.

Η απόδοση του κινητήρα είναι αυτή που περιμένεις από ένα T-Max, δεν κρύβω ότι θα ήθελα 5-10 ίππους παραπάνω, όχι για να αποκτήσω μεγαλύτερη τελική αλλά περισσότερη ζωντάνια σε ταχύτητες άνω των 120km/h. Μπορεί πάντως να ταξιδεύει με 140-150 για ώρα πολλή, ακόμα και με συνεπιβάτη, άρα κοντινά ταξιδάκια είναι μέσα στο πεδίο δράσης του. Ερχόμενος στα φρένα, αυτό που έχω να πω είναι πως κάνουν καλά τη δουλειά τους και δεν δείχνουν σημάδια κόπωσης μετά από σκληρή χρήση. Έχουν καλή αίσθηση και συνεργάζονται εξαιρετικά με το δικάναλο ABS, μόνο σε φρενάρισμα πανικού μπορεί να δημιουργηθεί μια ασάφεια λόγω του μαλακού πιρουνιού, η βύθιση του οποίου, όμως, δεν επιφέρει ανεπιθύμητη κατάληξη. Είναι κάτι που γρήγορα συνηθίζεται και σε καμμία περίπτωση δεν χαλάει τη συνολική εικόνα. Μέσα στην πόλη, η γωνία που σχηματίζουν τα χέρια με το τιμόνι δεν είναι η ιδανική και θέλει λίγο χρόνο εξοικείωσης στους ελιγμούς ανάμεσα στα ακινητοποιημένα πολύτροχα. Αμέσως μετά, μόλις βρεις το κουμπί του που λέμε, θα πιάσεις τον εαυτό σου να κινείται σαν να οδηγεί μονοκύλινδρο 300άρι.

Ο θόρυβος του κινητήρα σε ταχύτητες έως τα 40km/h είναι αρκετός και οφείλεται στη ρύθμιση που έχει από τον κατασκευαστή να κρατάει ψηλά τις στροφές του και με κοντή σχέση στο CVT, προκειμένου να προσφέρει άμεσα αποθέματα ισχύος και να επιταχύνει όχημα και αναβάτες έτσι όπως πρέπει. Μετά τα 40km/h, όλα γαληνεύουν, χωρίς το γκάζι να χάνεται. Σαν να είσαι με 2η στο κιβώτιο και να ανεβάζεις σε 6η, πράγματι εντυπωσιακή η διαφορά!

Στο δια ταύτα

Oι τιμές του νέου T-Max καθορίστηκαν στα 12.400€ για την απλή έκδοση, στα 13.200€ για την SX και στα 14.200€ για την DX. Αν ήταν πρωτοεμφανιζόμενο μοντέλο, μάλλον θα λέγαμε ότι είναι ακριβές. Όμως η ιστορία μετράει 17 χρόνια και αυτό που μας έχει διδάξει είναι πως η τιμή ποτέ δεν στάθηκε εμπόδιο στην πορεία του για την κορυφή των πωλήσεων στα mega scooter. Και, μεταξύ μας τώρα, μην απορήσετε αν στο τέλος της χρονιάς δείτε την έκδοση DX, την ακριβότερη δηλαδή, να ξεπερνά σε πωλήσεις τις δύο φθηνότερες!     

Στο λινκ που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη σελίδα του T-Max στο διαδίκτυο

https://www.yamaha-motor.eu/gr/products/scooters/sport/index.aspx

Ιδού και το σχετικό προωθητικό video του νέου T-Max