του Νίκου Βιτσιλάκη
Σήμα κατατεθέν σε χρηστικότητα και αξιοπιστία, το CB500F συνεχίζει το δρόμο του βελτιωμένο σε καίρια σημεία και αποφεύγοντας τις εντυπώσεις άνευ ουσίας.
Παρουσιάστηκε το 2013 και τρία χρόνια μετά δέχθηκε μια σημαντική ανανέωση προκειμένου να γίνει καλύτερο στα σημεία. Εμφανισιακά σίγουρα έγινε πιο ελκυστικό, αιτία η μυώδης και αιχμηρή σχεδίαση με την άκρως επιθετική μάσκα, τις μικρές πλαστικές επιφάνειες και τα φώτα τεχνολογίας LED μπροστά και πίσω.
Το δοχείο καυσίμου μεγάλωσε κατά ένα λίτρο, το πιρούνι απέκτησε ρυθμιζόμενη προφόρτιση, η ανάρτηση απέκτησε νέο σετάρισμα, το τελικό της εξάτμισης ελάφρυνε και επανασχεδιάστηκε, η μανέτα του φρένου έγινε ρυθμιζόμενη και ο κινητήρας απέκτησε προδιαγραφές Εuro4. Πιστή η Honda στην ανά τρία χρόνια ανανέωση του μοντέλου, φρόντισε για το 2019 να το κάνει ακόμα πιο streetfighter σε εμφάνιση, να ρυθμίσει τη λειτουργία του κινητήρα του, να το εξοπλίσει με συμπλέκτη υποβοήθησης και περιορισμένης ολίσθησης, να αλλάξει το πίσω αμορτισέρ και να τοποθετήσει μια νέα LCD οθόνη στα όργανα.
Τι αλλάζει ακριβώς;
Εμφανισιακά παρατηρούμε διαφοροποιημένα πλαστικά σε προβολέα, ουρά και πλαϊνά, νέας σχεδίασης υποπλαίσιο και ρεζερβουάρ (με μικρότερη κατά 0,4 λίτρα χωρητικότητα), τελικό εξάτμισης με «ίσιο» κόψιμο (ήταν φάλτσο) και δύο απολήξεις (ήταν μία), νέο τιμόνι τύπου “fat bar” και νέα οθόνη LCD, που τώρα είναι έγχρωμη και περιλαμβάνει από ένδειξη επιλεγμένης σχέσης κιβωτίου μέχρι shift light ρυθμισμένο στις 8.750rpm (λαμπάκι προειδοποίησης για την κόκκινη περιοχή του στροφόμετρου).
Ο γνωστός δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας εξακολουθεί να αποδίδει 47 ίππους, αφού με αυτόν τον τρόπο εμπίπτει στην κατηγορία διπλωμάτων Α2 (35 kW), πλην όμως έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να βγάζει κατά 4% περισσότερη δύναμη στις μεσαίες στροφές, συγκεκριμένα από τις 3.000 έως τις 7.000rpm. Εκεί δηλαδή που καλείται να ξοδέψει το 90% της ζωής του, οπότε έξυπνη η σκέψη των μηχανικών να του δώσουν περισσότερο νεύρο εκεί ακριβώς που το χρειαζόταν. Για να επιτευχθεί αυτό αναδιαμορφώθηκαν εισαγωγή και εξαγωγή, άλλαξε ο χρονισμός των βαλβίδων, μεγάλωσε το φιλτροκούτι (εκτοπίζοντας παράλληλα τη μπαταρία σε άλλη θέση) και μελετήθηκε το σύστημα της εξάτμισης προκειμένου αφενός να γίνεται καλύτερη καύση και αφετέρου να προσφέρει «εθιστικότερο» ήχο.
Ο υγρός πολύδισκος συμπλέκτης διαθέτει πλέον λειτουργία υποβοήθησης (assist) και περιορισμένης ολίσθησης (slipper), κάτι πολύ χρήσιμο στα απανωτά κατεβάσματα ταχυτήτων με την αποφυγή του μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού. Τέλος, το μονό αμορτισέρ είναι νέο και διαθέτει 9 (από 5) στάδια ρύθμισης του ελατηρίου του, στοχεύοντας σε μια καλύτερη συμπεριφορά όσον αφορά στη λειτουργία της απόσβεσης. Άντε και το 2022 με ακτινικά φρένα και ανεστραμμένο πιρούνι! Ή μήπως όχι γιατί θα ανέβει η τιμή του; Θα ξέρουμε σε τρία χρόνια..