Επιμέλεια: Κυριάκος Αντωνίου

Το Ζετάκι ή μπόμπος, το εμβληματικό, mini-bike της Honda επιστρέφει πλήρως ανανεωμένο, με χαρακτηριστικά σύγχρονης εποχής. Βασισμένο στο ρετρό στυλ του πρώτου μοντέλου, πλαισιώνεται από μοντέρνες, ποιοτικές πινελιές.

Tο Honda Monkey – περισσότερο γνωστό σαν ένα θρυλικό δίτροχο που άφησε εποχή τη δεκαετία 1970 – παρουσιάστηκε το 1961. Σχεδιασμένο αρχικά με προδιαγραφές παιδικού παιχνιδιού 49 κ.εκ. για το Tama Tech, ένα ψυχαγωγικό πάρκο στο Τόκιο, σύντομα έγινε τόσο δημοφιλές, ώστε η εταιρία δημιούργησε μία έκδοση δρόμου, που άρχισε να εξάγεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 1963, με εντυπωσιακό χρωμιωμένο ρεζερβουάρ, σπαστό τιμόνι και τροχούς διαμέτρου 5 ιντσών, χωρίς αναρτήσεις.

Η δημοτικότητά του οφείλεται σε μία χαριτωμένη, αξιαγάπητη σχεδίαση, στις λιλιπούτειες διαστάσεις και στο πολύ χαμηλό βάρος, που το έκανε άκρως απολαυστικό στην πόλη. Μέχρι το 1969, οι διαστάσεις των τροχών του είχαν αυξηθεί στις 8 ίντσες και από το 1970 έγινε ακόμα πιο δημοφιλές χάρη στην προσθήκη αποσπώμενου (με ταχυσύνδεσμο) πιρουνιού, ώστε να χωρά στο πορτμπαγκάζ ενός μικρού αυτοκινήτου. Μέχρι το 1978 – χρονιά που σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας ένδοξης εποχής για το Monkey – είχε επανασχεδιαστεί με ρεζερβουάρ καυσίμου σε σχήμα σταγόνας, και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλούς κατόχους αυτοκινούμενων τροχόσπιτων RV (Recreational Vehicle) που ήθελαν ένα βολικό μέσο μεταφοράς για χρήση όσο είχαν το όχημά τους σταθμευμένο.

Από εκεί και μετά το τολμηρό Monkey εδραιώθηκε στις καρδιές εκατομμυρίων οδηγών. Με το 3τάχυτο κιβώτιο και το φυγοκεντρικό συμπλέκτη του (άρα δεν απαιτούσε γνώσεις χειρισμού μοτοσυκλέτας) χάρισε σε χιλιάδες αναβάτες την πρώτη τους εμπειρία από μηχανοκίνητο δίτροχο.

Λόγω του απολαυστικού και ευκολοδήγητου χαρακτήρα του, κατάφερε να κάνει δημοφιλή τη φιλοσοφία των μοτοσυκλετών σε ένα ευρύτερο κοινό, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο δίτροχο (αν εξαιρέσουμε την Vespa). Με φαρδιά ελαστικά, τιμόνι σε στυλ “chopper”, μικρό ρεζερβουάρ καυσίμου και μεγάλη, μαλακή σέλα, η εμφάνιση του Monkey είναι αναμφίβολα μοντέρνα και διαχρονική – όσο και η αγάπη που του έδειξε ο κόσμος.

Μετά την επιτυχία του δυναμικού MSX125, που ικανοποιεί την ανάγκη για ένα μοντέρνο, μικρό δίτροχο πόλης, ήρθε η ώρα για την επιστροφή του Monkey που έμελλε να ξαναγεννηθεί και να ετοιμαστεί για την πόλη του 21ου αιώνα.

Όπως είναι φυσικό, το στυλ του κλασικού Monkey έπρεπε να αποτελέσει έμπνευση για το νέο μοντέλο. Μία τραπεζοειδής σιλουέτα αναδεικνύει το συμπαγές μήκος, προσθέτοντας βάθος και ουσία στη σχεδίαση του. Απλές καμπύλες επιφάνειες είναι σχεδιασμένες ανεξάρτητα μεταξύ τους.

Oι παλιοί ιδιοκτήτες Z50j αναγνωρίζουν εύκολα το DNA στην σέλα, το τιμόνι, το ανεστραμμένο πiρούνι, στο σχήμα της εξάτμισης. Και περιέργως η αίσθηση είναι η ίδια μάλλον γιατί από τα 60 κιλά που ζύγιζαν τότε τόσο ο οδηγός όσο και το ίδιο το μοτοσυκλετάκι, πήγαν αμφότεροι στα 100… κιλά!

Το γυαλιστερό ρεζερβουάρ καυσίμου 5.6 λίτρων, βαμμένο στην ίδια απόχρωση με το πλαίσιο, το ψαλίδι και τα πίσω αμορτισέρ, προσελκύει το βλέμμα ενώ φέρει με υπερηφάνεια ένα ιστορικό 3-D λογότυπο Old Wing Honda. Χρωμιωμένα ατσάλινα εμπρός και πίσω, ψηλά φτερά, το χαρακτηριστικό ανάγλυφο κάλυμμα της εξάτμισης, οι στρογγυλοί καθρέπτες και το ψηλό τιμόνι – όλα αποτίουν φόρο τιμής στο πρώτο μοντέλο.

Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει το παρών στη νέα εκδοχή μιας κλασικής φιλοσοφίας: ψηφιακό LCD όργανο περιλαμβάνει ταχύμετρο, διπλό χιλιομετρητή ταξιδιού και δείκτη στάθμης καυσίμου, φώτα LED, κλειδί κυματοειδούς κοπής (που επίσης φέρει το έμβλημα Old Wing) περιλαμβάνει σύστημα «απόκρισης» με τα φώτα να αναβοσβήνουν μέσω ενός μπουτόν για εύκολο εντοπισμό σε πολυσύχναστα πάρκινγκ. Το μονοκάναλο ABS λειτουργεί για να μειώσει την ανύψωση του πίσω τμήματος σε ισχυρό φρενάρισμα.

Αναφορικά με τον κινητήρα, πιστός στις ρίζες του, ο οριζόντιος μονοκύλινδρος SOHC 125 κ.εκ. του Monkey είναι απλός, ανθεκτικός και ρυθμισμένος για ωφέλιμες επιδόσεις στην πόλη. Αερόψυκτος, με διάμετρο και διαδρομή 52.4 x 57.9 χιλιοστά και λόγο συμπίεσης 9.3:1, τροφοδοσία PGM-FI, αποδίδει 9.3 ίππους στις 7,000 στροφές με ροπή 11 Nm στις 5,250 στροφές. Το κιβώτιο τώρα είναι 4τάχυτο, ενώ η κατανάλωση καυσίμου υπολογίζεται στα 1.3 λίτρα/100 χλμ.

Το ατσάλινο πλαίσιο τύπου ραχοκοκαλιάς του Monkey έχει ρυθμιστεί για βέλτιστη ισορροπία μεταξύ ακαμψίας και άνεσης – ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται σε ποικίλες συνθήκες που θα συναντά καθημερινά. Με οβάλ διατομή, το ψαλίδι παραπέμπει στο κυκλικό σχεδιαστικό θέμα που κυριαρχεί σε όλη τη μοτοσυκλέτα.

Το μεταξόνιο είναι 1,155 χιλιοστά, με κάστερ/ίχνος στα 25°/82 χιλ. και ελάχιστη ακτίνα στροφής μόλις 1.9 μ. Το βάρος μαζί με τα υγρά είναι μόλις 107 κιλά, με ύψος σέλας 775 χιλιοστά. Η πολυτελής σέλα κατασκευάζεται από υψηλής πυκνότητας ουρεθάνη για μέγιστη άνεση.


Το εμπρός ανάποδο πιρούνι USD φέρει premium χρυσό φινίρισμα Alumite και συνδυάζεται με δύο πίσω αμορτισέρ με διαδρομή 104 χιλιοστά. Η μέγιστη απόσταση από το έδαφος είναι 160 χιλιοστά. Ένας μονός εμπρός δίσκος 220 χιλιοστά και ένας πίσω 190 χιλιοστά παρέχουν αξιόπιστο φρενάρισμα το οποίο διαχειρίζεται σύστημα ABS βασισμένο σε IMU. Φαρδιά block pattern ελαστικά 12 ιντσών προσφέρουν όση άνεση γίνεται με διαστάσεις 120/80-12 65J μπροστά και 130/80-12 69J πίσω. H τιμή του στα 4,190 ευρώ αποτελεί το μόνο πρόβλημα και φρενάρει σημαντικά την εμπορική του επιτυχία