Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης
Η Ελβετία σχεδιάζει να απαγορεύει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τους δρόμους όταν ο χειμώνας θα «αγριέψει» σε μια προσπάθεια να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.
Η Ελβετία θα απαγορεύσει τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων για «μη αναγκαίες» μετακινήσεις, εάν η χώρα ξεμείνει από ενέργεια αυτόν τον χειμώνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που καταρτίζονται σε περίπτωση που οι Ελβετοί πληγούν από μπλακ άουτ ζητούν επίσης μείωση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων έως και δύο ώρες την ημέρα, απενεργοποίηση των συστημάτων θέρμανσης σε νυχτερινά κέντρα ενώ τα περισσότερα κτίρια να θερμαίνονται σε όχι περισσότερους από 20 βαθμούς Κελσίου.
Ανάμεσα στα μέτρα θα είναι να παραμείνουν στο σκοτάδι αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα, να μην υπάρχει χριστουγεννιάτικη φωταγώγηση αλλά και να απαγορευτούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Η Ελβετία φοβάται μια έλλειψη ενέργειας τους επόμενους μήνες, επειδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρεύματος για να την αντιμετωπίσει τον χειμώνα. Η χώρα λαμβάνει περίπου το 60 τοις εκατό της ενέργειάς της από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, όπως φράγματα σε ποτάμια ή γεννήτριες που τοποθετούνται μεταξύ λιμνών. Περίπου το ένα τρίτο της ισχύος προέρχεται από πυρηνικά, τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά, και το υπόλοιπο προέρχεται από ένα μείγμα παραδοσιακών μονάδων ορυκτών καυσίμων και ηλιακής ή αιολικής παραγωγής. Συνολικά, η Ελβετία παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια κάθε χρόνο για να κρατά τα φώτα αναμμένα – αλλά αυτό το στατιστικό κρύβει τεράστιες αποκλίσεις από μήνα σε μήνα.
Επειδή η υδροηλεκτρική ενέργεια βασίζεται στις βροχοπτώσεις και το λιώσιμο του χιονιού για να συμπληρώσει τα ποτάμια και τις δεξαμενές, αυξάνεται φυσικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά πέφτει το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι οι Ελβετοί εξάγουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες κατά τους θερμότερους, υγρότερους μήνες και εισάγουν κατά τους ψυχρότερους μήνες.
Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει ότι οι ελλείψεις ενέργειας στην Ευρώπη που προκαλούνται από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία θα επηρεάσουν τη χώρα, παρόλο που δεν καίει σχεδόν καθόλου ρωσικό αέριο. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας της Ελβετίας και εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες. Η Γαλλία είναι η δεύτερη και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει προβλήματα με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της. Η Ελβετία παράγει επίσης λιγότερη ενέργεια από ό,τι συνήθως από τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια, επειδή το εξαιρετικά ξηρό καλοκαίρι στην Ευρώπη προκάλεσε μείωση των λιμνών και των ποταμών.
Σύμφωνα με τα λιγότερο ακραία μέτρα «έκτακτης ανάγκης», θα ζητηθεί από τους ανθρώπους να περιορίσουν τα πλυντήρια ρούχων τους στους 40 βαθμούς Κελσίου κατ’ ανώτατο όριο με τα δημόσια κτίρια να μην υπερβαίνουν τους 20 βαθμούς Κελσίου – εκτός εάν είναι νοσοκομείο ή γηροκομείο. Αυτό θα μειωθεί στους 19 C στο επόμενο επίπεδο περιορισμού, με τις υπηρεσίες streaming να αναγκάζονται να περιορίσουν την ανάλυση των βίντεό τους σε τυπική αντί για HD. Σύμφωνα με το επόμενο επίπεδο των μέτρων «έκτακτης ανάγκης», τα καταστήματα θα κληθούν να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας έως και δύο ώρες την ημέρα, με τα ηλεκτρικά οχήματα να περιορίζονται μόνο σε βασικές διαδρομές.