Χαρακτηρίζονται ως χώρες – πρότυπο παγκοσμίως. Διαθέτουν το καλύτερο οδικό δίκτυο, τις κορυφαίες υποδομές, άψογη οργάνωση και πολίτες που συμμορφώνονται πλήρως με τους νόμους του κράτους.

Νορβηγία και Φινλανδία αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα – κατέχουμε μία από τις υψηλότερες θέσεις στους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα – οι δύο σκανδιναβικές χώρες είναι απίστευτα ασφαλείς.

Σε Όσλο και Ελσίνκι, τις δύο πρωτεύουσες δηλαδή, δεν καταγράφηκε το 2019 ούτε ένας θάνατος πεζού, παιδιού και ποδηλάτη από τροχαίο ατύχημα, παρότι οι διαδρομές με αυτοκίνητα έχουν αυξηθεί. 

Στο Όσλο, όπου κατοικούν 673.000 κάτοικοι, σημειώθηκε ένας θάνατος αυτοκινητιστή, όταν το όχημα που οδηγούσε προσέκρουσε σε μαντρότοιχο. Την ίδια στιγμή, σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφηκαν 20 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Επίσης, στο Ελσίνκι (650.000 κάτοικοι) δεν έχασε τη ζωή του και δεν τραυματίστηκε σοβαρά κανένας ευάλωτος χρήστης του δρόμου (παιδιά, πεζοί ή ποδηλάτες) μέσα στη χρονιά. Σκοτώθηκαν όμως δύο μοτοσικλετιστές και ένας οδηγός. 

Στόχος των αρμόδιων φορέων στις δύο αυτές πόλεις, είναι το 2020 να καταγραφεί για πρώτη φορά ένα μηδενικό.

Πώς θα το καταφέρουν αυτό; Θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις υποδομές στο οδικό δίκτυο, θα αυξήσουν τους ελέγχους, θα μειώσουν τα όρια ταχύτητας, θα αναπτύξουν τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες διάσωσης και θα λάβουν μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση των οδηγών και των χρηστών.