Το επόμενο βήμα σε επίπεδο συνδεσιμότητας, μετακίνησης, αυτόνομων οχημάτων, εμπειρίας πελατών και διαχείρισης δεδομένων, κάνει η Ford σε συνεργασία με την κατασκευάστρια drone DJI.

Οι δύο αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσαν τον διαγωνισμό «DJI Developer Challenge», μέσω από τον οποίο θα αναδειχτεί ένα ευφυές λογισμικό επικοινωνίας οχήματος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι επίδοξοι εφευρέτες καλούνται να σχεδιάσουν αντίστοιχα συστήματα, χρησιμοποιώντας τα Ford SYNC® AppLink ή OpenXC.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θα εποπτεύει περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δυσπρόσιτες ακόμα και για τα πιο ευέλικτα οχήματα. Η τεχνολογία θα επιτρέπει στις ομάδες διάσωσης να στέλνουν άμεσα drones που θα χαρτογραφούν και θα εκτιμούν τις ζημιές στις πληγείσες περιοχές από την καμπίνα ενός οχήματος. 

Έπαθλο 100.000 δολαρίων

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να επισκεφθούν το σύνδεσμο http://developer.dji.com/challenge2016. Ο νικητής θα λάβει έπαθλο ως 100.000 δολάρια.

Οι προγραμματιστές πρέπει να δημιουργήσουν ένα λογισμικό που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ ενός οχήματος  και ενός drone σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα ταχείας ενεργοποίησης & επόπτευσης ιδανικά θα πρέπει να λειτουργεί ως εξής:

Σε περιπτώσεις καταστροφών, μία ομάδα άμεσης επέμβασης θα οδηγεί ένα όχημα όσο γίνεται πιο κοντά στη ζώνη που έχει πληγεί από σεισμό ή τσουνάμι.

Από την οθόνη αφής του Ford SYNC® 3, ο οδηγός θα μπορεί να αναγνωρίζει μία περιοχή-στόχο και να εκτοξεύει ένα drone το οποίο θα πετά πάνω από την πληγείσα περιοχή, βιντεοσκοπώντας και εντοπίζοντας επιζώντες με φωτογραφίες σε κοντινά πλάνα.

Χρησιμοποιώντας το smartphone του οδηγού, το όχημα θα δημιουργεί ένα σύνδεσμο σε πραγματικό χρόνο μεταξύ drone, οχήματος και υπολογιστικού νέφους (cloud) με σκοπό την ανταλλαγή δεδομένων. Το όχημα θα μπορεί να συνεχίζει σε ένα νέο προορισμό και το drone θα ενημερώνεται με σχετικές συντεταγμένες ώστε να επιστρέφει στη βάση του.

Για να πετύχουν τη συνεχή επικοινωνία του οχήματος με το drone, οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα του οχήματος διαθέσιμα μέσω SYNC AppLink ή της πλατφόρμας OpenXC.

Αν και το εν λόγω project έχει συγκεκριμένη αποστολή, το λογισμικό μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς όπως γεωργία, δασοκομία, κατασκευές, επιθεώρηση γεφυρών, αναζήτηση & διάσωση και πολλά ακόμα εργασιακά περιβάλλοντα με δυσκολία πρόσβασης.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος