Φωνές, φασαρία, κλάματα, ρίψη αντικειμένων, χτυπήματα. Τα παιδιά σπάνια κάθονται ήσυχα στα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τους γονείς και τον οδηγό.
Σύμφωνα με έρευνα της Nissan στην Ευρώπη, έξι στους 10 παραδέχονται ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην οδήγηση όταν τα παιδιά τους κάνουν σκανταλιές μέσα στο όχημα και ένας στους τρεις ότι δεν αισθάνεται ασφάλεια, καθώς ξεχνούν να βγάλουν φλας, φρενάρουν ξαφνικά, αλλάζουν απότομα λωρίδα κυκλοφορίας και, το χειρότερο, περνούν με κόκκινο το φανάρι.
Τo κλάμα και οι στριγκλιές είναι στην κορυφή των δυσάρεστων καταστάσεων που δημιουργούν τα παιδιά στο αυτοκίνητο (65%), ακολουθούμενες από τους τσακωμούς μεταξύ αδελφών ή φίλων (58%), το χτύπημα της πλάτης του καθίσματος του οδηγού (49%), το βγάλσιμο των ζωνών ασφαλείας (43%) και τη ρίψη παιχνιδιών μέσα στην καμπίνα (39%).
Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει ότι λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο και την απόσπαση της προσοχής που προκαλείται από την οδήγηση με τα παιδιά εντός του αυτοκινήτου, με το 37% να τα απασχολεί με tablets ή smartphones, το 41% με παιχνίδια, το 53% με μουσική και το 22% με γλυκά.
Οι νέες τεχνολογίες υποβοήθησης, όπως το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, παρακολούθησης τυφλού σημείου και υποβοήθησης στάθμευσης, αποτελούν τη λύση.
Οι γονείς στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε καινούργια αυτοκίνητα που ενσωματώνουν προηγμένα συστήματα, αποτρέποντας πιθανές επικίνδυνες καταστάσεις.
Tα μοντέλα της Nissan διαθέτουν στον εξοπλισμό τους ορισμένες από τις πιο πρωτοποριακές τεχνολογίες, καθιστώντας την καθημερινή μετακίνηση πιο χαλαρωτική και μειώνοντας την κόπωση του οδηγού.
Ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας:
-Συμμετείχαν συνολικά 5.000 γονείς, όλοι κάτοχοι έγκυρης άδειας οδήγησης, κατά τη διεξαγωγή της έρευνας.
-Οι γονείς περνούν κατά μέσο όρο 2 ώρες και 54 λεπτά στο αυτοκίνητο με τα παιδιά τους, κάθε εβδομάδα.
-Ένας στους πέντε (20%) δήλωσε ότι η συμπεριφορά των παιδιών τους είναι χειρότερη στο αυτοκίνητο, από το να ντυθούν για το σχολείο (11%), τις διαδρομές για το σούπερ μάρκετ (17%) ή την ώρα για ύπνο (12%).
-Οι μαμάδες (67%) δυσκολεύονται περισσότερο να συγκεντρωθούν κατά την οδήγηση με τα παιδιά που προκαλούν δυσάρεστες καταστάσεις στα πίσω καθίσματα, σε σύγκριση με τους μπαμπάδες (57%).
-Οι μαμάδες είναι πολύ πιο πιθανό να δώσουν το τιμόνι και τα κλειδιά σε κάποιον άλλο για να οδηγήσει λόγω της συμπεριφοράς των παιδιών τους (24%) σε σχέση με τους μπαμπάδες (12%).
Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος