Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μπαίνεις στο αυτοκίνητο, ρυθμίζεις το κάθισμα, δένεις τη ζώνη και κατευθείαν ανοίγεις το ραδιόφωνο; Η οδήγηση για τους περισσότερους ανθρώπους συνεπάγεται μουσική καθώς ένα αγαπημένο τραγούδι μπορεί να κάνει ακόμα και το μποτιλιάρισμα να φανεί λίγο καλύτερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την μουσική να συνοδεύει την οδήγηση μας σε τεράστιο βαθμό, ένας ασφαλιστικός κολοσσός από την Αμερική διεξήγαγε μία έρευνα σχετικά με το πώς και πόσο επηρεάζει η μουσική που ακούμε τις οδηγικές μας ικανότητες.  Είδος, ένταση, ρυθμός όλα μετρήθηκαν από ειδικούς για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση κάθε στοιχείου στις αντιδράσεις του οδηγού.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε πως η μουσική είναι ένα ακόμα ερέθισμα για τον εγκέφαλο ο οποίος στρέφει τη προσοχή του και δίνει ένα μέρος του σε αυτό, πολλές φορές αφαιρώντας την προσοχή από κάποια άλλη ενέργεια, μην μπορώντας να αξιολογήσει σωστά τα συνολικά ερεθίσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που καμιά φορά όταν παρκάρουμε σε μία στενή θέση, χαμηλώνουμε το ραδιόφωνο, για να μειώσουμε το έργο που έχει να φέρει εις πέρας ο εγκέφαλος μας.

Τι έδειξε η έρευνα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Εάν ο ρυθμός της μουσικής είναι γρήγορος (πάνω από 120 beats το λεπτό) τότε ο οδηγός έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να περάσει ένα κόκκινο φανάρι.
  • Η μουσική, αλλοιώνει την αίσθηση του οδηγού σχετικά με την ταχύτητα κίνησης. Πιο συγκεκριμένα οι οδηγοί ξεγελιούνται κατά έως 33%, νομίζοντας πως πηγαίνουν πιο αργά από όσο νομίζουν.
  • Σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος, ο συνδυασμός με δυνατή μουσική κουράζει τον εγκέφαλο κατά 61% περισσότερο, σε σύγκριση με την απουσίας της.
  • Η πιο χαλαρωτική και ήπια σε ρυθμό μουσική, εναρμονίζεται και με τους χτύπους της καρδιάς και βοηθάει το κορμί να χαλαρώσει και να οδηγεί καλύτερα.
  • Το 90% των συμμετεχόντων της έρευνας αποδέχτηκαν πως η μουσική επηρεάζει τις οδηγικές τους ικανότητες, όμως το 60% αυτών, θεωρεί πως τους κάνει καλύτερους οδηγούς.
     

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης