Του Γιώργου Παλληκάρη

Μία τροχαία παράβαση μπορεί να επιφέρει είτε χρηματικό πρόστιμο, είτε πόντους στο δίπλωμα, είτε και τα δύο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Point System δημιουργήθηκε για να «παρακολουθεί» την οδηγική συμπεριφορά των οδηγών. Οπότε όταν κάποιος αποκτά άδεια οδήγησης ξεκινά με μηδέν πόντους και εάν βεβαιωθεί με παραβάσεις, δέχεται τους ανάλογους πόντους.

Πότε “χάνω” το δίπλωμα μου;

Εάν κάποιος φτάσεις στους 15 πόντους, τότε η Αστυνομία του στέλνει μία ειδοποίηση ώστε να γνωρίζει ο οδηγός ότι βαδίζει σε «λεπτό πάγο». Εάν τελικά οι πόντοι γίνουν 25, τότε ο κάτοχος της άδειας ενημερώνεται πως πρέπει να τη παραδώσει εντός 5 ημερών.  Εάν δεν παραδοθεί στην αρμόδια αρχή το έγγραφο, τότε αυτό θα πάψει αυτόματα να ισχύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα γίνεται να «χάσει» κάποιος το δίπλωμα του ακόμα και αν δεν έχει συμπληρώσει τους 25 πόντους. Αυτό συμβαίνει εάν ο οδηγός υποπέσει στο ίδιο σοβαρό παράπτωμα δύο φορές μέσα σε διάστημα 365 ημερών. Στην κατηγορία αυτών των σοβαρών παραβάσεων είναι:

  • Παράβαση ερυθρού σηματοδότη
  • Παράβαση ΣΤΟΠ (ή πινακίδας παραχώρησης προτεραιότητας)
  • Διεξαγωγή κόντρας στο δρόμο
  • Οδήγηση σε κατάσταση μέθης ή τοξικών ουσιών
  • Αναστροφή ή οπισθοπορεία σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας
  • Παράβαση στις διαβάσεις τρένων

Εάν θέλει ο τιμωρημένο οδηγός να πάρει πίσω το δίπλωμα του, θα πρέπει να δώσει εκ νέου εξετάσεις και φυσικά να επιτύχει σε αυτές. Πάντως οι πόντοι δεν μένουν για πάντα στο μητρώο του κάθε οδηγού, καθώς μετά από μία 4ετία διαγράφονται, ενώ εάν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, τότε οι πόντοι ποινής διαγράφονται σε 2 χρόνια.

Πατώντας εδώ, μπορείτε να δείτε όλη τη λίστα με τις παραβάσεις και τις αντίστοιχες ποινές σε χρήματα, πόντους και αφαίρεσης αδειών κυκλοφορίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης