Επιμέλεια: Αλέξης Σφαέλος

Η Ford δοκίμασε μια νέα τεχνολογία αυτόματων σηματοδοτών με στόχο την διευκόλυνση διέλευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δύσκολες καταστάσεις η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, για αυτόν τον λόγο, η Ford δοκίμασε την τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που θα μπορούσε να ενεργοποιεί αυτόματα το πράσινο διευκολύνοντας τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών και αστυνομικών οχημάτων.

Μια τεχνολογία σαν αυτή θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, στέλνοντας πληροφορίες συγχρονισμού κόκκινου-πράσινου από τους φωτεινούς σηματοδότες στα οχήματα που πλησιάζουν.

Ο Martin Sommer, μηχανικός έρευνας, Automated Driving Europe, Ford Ευρώπης, δήλωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είτε πρόκειται για ένα πυροσβεστικό όχημα που σπεύδει για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς είτε για ένα ασθενοφόρο που βρίσκεται καθ’ οδόν προς το σημείο ενός ατυχήματος, το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι αυτοί οι οδηγοί να χρειαστεί να περιμένουν στη σειρά μαζί με άλλα αυτοκίνητα μέχρι το φανάρι να γίνει πράσινο»

Η δοκιμή αποτέλεσε μέρος ενός ευρύτερου project που εμπεριείχε τη δοκιμή αυτοματοποιημένων και συνδεδεμένων οχημάτων και δικτυωμένης υποδομής σε αυτοκινητόδρομους, αστικούς δρόμους και επαρχιακές διαδρομές. Κάτι το οποίο δείχνει την δέσμευση της Ford στη χρήση της συνδεσιμότητας για την αναβάθμιση της οδηγικής εμπειρίας.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ένα δρόμο με οκτώ διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδότες στο Άαχεν της Γερμανίας και δύο τμήματα με τρεις διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδότες λίγο έξω από την πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όχημα δοκιμών αποτέλεσε το Ford Kuga Plug-In Hybrid, όπου εξοπλισμένο με ενσωματωμένες μονάδες, για επικοινωνία με την υποδομή, καθώς και με το κατάλληλο hardware, ανέλαβε να εκτελέσει χρέη ασθενοφόρου και επιβατικού οχήματος για τα διαφορετικά σενάρια της δοκιμής.  

Για τη δοκιμή μιας κατάστασης απόκρισης σε έκτακτη ανάγκη, το όχημα δοκιμών έδινε σήμα στα φανάρια για αλλαγή σε πράσινο. Αφού το όχημα περνούσε από τη διασταύρωση, οι φωτεινοί σηματοδότες επανέρχονταν στη κανονική τους λειτουργία.  

Όσον αφορά την οδήγηση σε καθημερινές συνθήκες , το όχημα δοκιμών λάμβανε πληροφορίες συγχρονισμού για το πότε οι φωτεινοί σηματοδότες άλλαζαν από κόκκινο σε πράσινο και από πράσινο σε κόκκινο. Στη συνέχεια, με την χρήση της τεχνολογίας Adaptive Cruise Control της Ford το όχημα προσάρμοζε την ταχύτητα του ώστε να συναντά, όσο περισσότερα διαδοχικά πράσινα φανάρια, εξασφαλίζοντας πιο ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

Η επικοινωνία μεταξύ οχημάτων και φωτεινών σηματοδοτών ενεργοποιείται από την τεχνολογία  C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything), μία ενοποιημένη πλατφόρμα που συνδέει τα οχήματα με την οδική υποδομή, άλλα οχήματα και λοιπούς χρήστες του δρόμου.

Οι μηχανικοί της Ford δοκίμασαν αυτό το σύστημα στο πλαίσιο του εγχειρήματος Corridor for New Mobility Aachen-Düsseldorf (ACCorD), το οποίο χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταφορών και υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο RWTH του Άαχεν, τη Vodafone, τη Straßen.NRW (υπηρεσία οδικών μεταφορών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία) και την πόλη του Άαχεν. Το project διήρκησε από τον Ιανουάριο του 2020, έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ο Michael Reinartz, διευθυντής, Υπηρεσιών Καταναλωτών & Καινοτομίας, Vodafone Germany, δήλωσε: 

«Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ αυτοκινήτων, οχημάτων έκτακτης ανάγκης και φωτεινών σηματοδοτών σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία κινητών τηλεφώνων καθιστά την οδική κυκλοφορία ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική. Ο έξυπνος έλεγχος των φωτεινών σηματοδοτών βοηθά να σώζονται ζωές όταν το κάθε δευτερόλεπτο μετράει και την ίδια στιγμή μειώνει τους περιττούς χρόνους αναμονής και τις εκπομπές CO2».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης