Παρότι μέχρι πρότινος αρνούνταν κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιεί παράνομες συσκευές παραποίησης στα οχήματά της, η Opel παραδέχθηκε πως στο Zafira υπάρχει ένα λογισμικό που βγάζει εκτός λειτουργίας την αντιρρυπαντική λειτουργία των καυσαερίων υπό ορισμένες συνθήκες.
Η γερμανική εταιρεία ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο λογισμικό δεν είναι παράνομο και ότι έχει τοποθετεί για την προστασία του κινητήρα. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως τα αντιρρυπαντικά συστήματα των καυσαερίων τίθενται εκτός λειτουργίας σε κάποιες ταχύτητες και υπό κάποιες πιέσεις του αέρα για να προστατευθεί το μοτέρ και η διαδικασία βρίσκεται εντός των νομικών ορίων.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Alexander Dobrindt δήλωσε μετά τη συνάντηση των εκπρόσωπων της Opel με την ανακριτική επιτροπή: «Τέτοιου είδους συσκευές φαντάζουν παράνομες, εκτός κι αν είναι πραγματικά απαραίτητες για να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα του κινητήρα. Η αρμόδια επιτροπή όμως αμφιβάλλει για το κατά πόσον η πρακτική αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη.
»Η Opel μας είπε πως θα έχουμε πρόσβαση στο επίμαχο λογισμικό, με την επιτροπή να δίνει προθεσμία 14 ημερών για να την προμηθεύσει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Θέσαμε το ερώτημα το κατά πόσο παρόμοιο λογισμικό υπάρχει και στο Astra, με την Opel να δηλώνει αδυναμία να μας παράσχει πληροφορίες για το συγκεκριμένο μοντέλο, κάτι που δεσμεύτηκε πως θα μπορούσε να κάνει το προσεχές διάστημα».
Όπως φαίνεται, η γερμανική μάρκα βασίζεται σε μια νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα στάνταρ Euro 6 Regulation EC 715/2007. Στον νόμο υπάρχει ένα κενό και εκεί πατούν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, εξοπλίζοντας με παρόμοια λογισμικά τα οχήματά τους χωρίς να παραβαίνουν τους κανονισμούς.
Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος