Ένα νέο σύστημα, το οποίο ονομάζεται «Local Hazard Information» και μάλιστα θα προσφέρεται στάνταρ και δωρεάν για τον πρώτο χρόνο ιδιοκτήσιας του Puma, λανσάρει η Ford.
Το LHI βοηθά τους οδηγούς να προετοιμάζονται και πιθανόν να αποφεύγουν τις δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο.
Όταν αυτοί που προηγούνται συναντήσουν ξαφνικά μποτιλιάρισμα ή κάποιο ατύχημα, ο οδηγός που ακολουθεί – και πιθανόν δεν έχει ορατότητα – λαμβάνει τη σχετική προειδοποίηση.
Το έναυσμα για την ενεργοποίηση του συστήματος LHI δίδεται από κάποιες λειτουργίες των προπορευόμενων οχημάτων, όπως είναι για παράδειγμα η ενεργοποίηση των αερόσακων και των αλάρμ. Μέχρι σήμερα, τα προηγούμενα συστήματα ειδοποίησης για κυκλοφοριακά συμβάντα βασίζονταν στην εισαγωγή πληροφοριών από τους ίδιους οδηγούς.
Αντίθετα, το «Local Hazard Information» της Ford έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται αλληλεπίδραση του οδηγού, προκειμένου να δημιουργήσει τις πληροφορίες και να εκδώσει τις σχετικές προειδοποιήσεις.
Επί του πρακτέου, οι επικείμενοι κίνδυνοι εμφανίζονται υπό τη μορφή προειδοποιήσεων στο ταμπλό του αυτοκινήτου μόνον στην περίπτωση που το συμβάν ή η κατάσταση του δρόμου μπορούν να επηρεάσουν το ταξίδι του οδηγού.
Η τεχνολογία LHI, που ήδη προσφέρεται στάνταρ και δωρεάν για τον πρώτο χρόνο στο νέο Puma, θα επεκταθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς σχεδόν σε όλη την γκάμα της Ford.
Πώς λειτουργεί το Local Hazard Information
Οι αισθητήρες του αυτοκινήτου παρακολουθούν διαρκώς παραμέτρους, όπως το σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, τους προβολείς ομίχλης και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης των κινητήριων τροχών προκειμένου να ανιχνευθούν τυχόν αντίξοες καιρικές ή οδικές συνθήκες. Στη συνέχεια, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται συμβάλουν ώστε να προσδιοριστεί η θέση του επικίνδυνου σημείου και εάν υπάρχει σε αυτό κάποιο κυκλοφοριακό συμβάν.
Εν συνεχεία το όχημα παρέχει αυτόματα ενημερώσεις μέσω μιας ασφαλούς σύνδεσης σε «cloud» χρησιμοποιώντας το μόντεμ FordPass Connect. Η HERE Technologies, εταίρος της Ford σε θέματα τεχνολογίας, διαχειρίζεται την κεντρική πλατφόρμα του «cloud» η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες από οχήματα διαφορετικών κατασκευαστών, βάσει μιας διεταιρικής συμφωνίας.
Όσο περισσότερα αυτοκίνητα είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποδοτικότητα του συστήματος. Έτσι, όταν πολλά οχήματα δημιουργούν την ίδια προειδοποίηση, όλα τα άλλα που βρίσκονται στη γύρω περιοχή λαμβάνουν πληροφορίες για περιστατικά από το «cloud» μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα και να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες.
Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος