Του Λουκά Παπαλάμπρου

Ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 1959 όταν η Mercedes πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή πρόσκρουσης. Ένα αυτοκίνητο της εποχής έφυγε στις ειδικά τροποποιημένες ράγες και προσέκρουσε πάνω σε λεωφορείο. Εκείνη την ημέρα άλλαξαν όλα όσον αφορά στην ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της επιστημονικής ομάδας και των μηχανικών ήταν να διαπιστώσουν πως συμπεριφέρεται ένα όχημα έπειτα από σύγκρουση, να συγκεντρώσουν δεδομένα όσον αφορά στις δυνάμεις που ασκούνται στο αμάξωμα και να βελτιώσουν την ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα crash test πραγματοποιούνταν από το τμήμα έρευνας και εξέλιξης της Mercedes και δεν ήταν υποχρεωτικά. Η βάση βρισκόταν στο Τεχνολογικό Κέντρο Ασφάλειας Οχημάτων (TFS) του Sindelfingen, με τους ειδικούς να διεξάγουν περίπου 900 δοκιμές ετησίως, χρησιμοποιώντας ανδρείκελα από την πρώτη στιγμή.

Με την πάροδο του χρόνου τα crash test εξελίχθησαν, έγιναν υποχρεωτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα dummies αναπτύχθηκαν ώστε να προσομοιώνουν τέλεια το ανθρώπινο σώμα και όλα τα Τεχνολογικά Κέντρα υιοθέτησαν αυστηρότερες προδιαγραφές προς όφελος της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Mercedes δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η γερμανική φίρμα καινοτόμησε στον τομέα της ασφάλειας, κάτι το οποίο εξακολουθεί να πράττει ακόμη και σήμερα. Το κέντρο TFS αποτελεί πρότυπο παγκοσμίως, προσομοιώνοντας οποιαδήποτε πρόσκρουση, σε κάθε γωνία και με οποιοδήποτε τύπο οχήματος. Εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη διαδρομή πρόσκρουσης, μήκους 200 μέτρων.

Οι ειδικοί της Mercedes μπορούν να δοκιμάσουν τα πάντα, να προσομοιώσουν 15.000 διαφορετικές συγκρούσεις, χρησιμοποιώντας 120 dummies όλων των μεγεθών και να αξιολογήσουν κάθε σύστημα υποβοήθησης.

Στο παρακάτω video μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τα crash test του τότε και του σήμερα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνταν και πραγματοποιούνται. 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης