Το παρακάτω άρθρο προέρχεται από το ΥΑΗΟΟ, στη διεύθυνση:
http://news.yahoo.com/s/nm/20080919/sc_nm/iraq_lights_dc
Ο λόγος που βρήκα αυτό το άρθρο ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό είναι ότι αποτελεί μια ξεκάθαρη απόδειξη για τις άπειρες εφαρμογές που έχουν οι νέες τεχνολογίες στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και φαινόμενα της εποχής μας. Η απατεωνίστικη και παραπλανητική πολιτική του Μπους και της παρέας του στο Ιράκ, κυριολεκτικά ξεγυμνώνεται και εξευτελίζεται κάτω από το βλέμμα μιας υπέρυθρης δορυφορικής κάμερας!

Κάποιοι ικανοί και ευφυείς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες χρησιμοποίησαν φωτογραφίες υπερύθρων ακτίνων για να καταγράψουν την φωτεινότητα του φωτισμού διαφόρων περιοχών της Βαγδάτης, γνωστών για τη σύνθεση των κατοίκων τους. Οι φωτογραφίες προέρχονταν από έναν μετεωρολογικό δορυφόρο της Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και ήταν ελεύθερα διαθέσιμες στο κοινό.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την φωτεινότητα των περιοχών από την Αμερικανική εισβολή το 2003 ως το 2007. Παρατήρησαν ότι, ενώ η ένταση των φώτων στις περιοχές των διπλωματικών και κυβερνητικών συνοικιών και τις Σιητικές περιοχές όπως το Sadr City έμεινε σταθερή ή αυξήθηκε, στις περιοχές που υπήρχε σοβαρή παρουσία Σουνιτών η φωτεινότητα είχε μειωθεί δραματικά.

Από τις εικόνες φαίνεται ότι οι Σουνίτες έφυγαν για να σωθούν. Άλλοι πήγαν και εγκαταστάθηκαν σε άλλες πόλεις του Ιράκ, άλλοι στην Ιορδανία και τη Συρία.
Όπως είπαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές: «Έσβησαν τα φώτα κι έφυγαν».

Και τι σχέση έχει αυτή η ιστορία με την πολιτική του Μπους; Η φυγή των Σουνιτών κορυφώθηκε ακριβώς την ώρα που ξεκινούσαν τις επιχειρήσεις τους τα «στρατά» του πλανητάρχη. Ο οποίος κουβάλησε έξτρα 30.000 δύστυχα Αμερικανάκια στην κρεατομηχανή του Ιρακινού πολέμου και άρχισε να κοκορεύεται ότι υπέταξε τους τρομοκράτες. Στην πραγματικότητα η σφαγή είχε σταματήσει, όχι γιατί οι σφαγείς φοβήθηκαν την Αμερικάνικη… επέλαση, αλλά γιατί ξέμειναν από θύματα! Όσοι επέζησαν έφυγαν για αλλού…

Μέχρι εδώ είναι όλα καλά. Αλλά είναι κρίμα που δε βρέθηκε μια κάμερα να καταγράψει τα γεγονότα και στην τραγική Γεωργία. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ακριβώς ποιοι έσφαξαν πιο πολλούς Οσέτιους, Αμπχάζιους και Γεωργιανούς (προσέξτε τη σειρά παρακαλώ, έχει σημασία. Η σφαγή πρέπει να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες…). Άραγε ποιος κέρδισε το πρωτάθλημα; Ο Σαακασβίλι (δηλαδή ο Μπους), ή ο Πούτιν;

Φοβάμαι ότι ελλείψει κάμερας, θα μείνουμε όλοι – και οι Γεωργιανοί – με την απορία.
Διαβάστε ακόμα:
http://www.rebuild-iraq-expo.com/
http://www.rebuild-iraq-expo.com/Docs/Brochure_RebuildIraq2008.pdf
(Έτσι για να δείτε πόσα όρνια μαζεύτηκαν πάνω στο πτώμα μιας κατεστραμμένης χώρας).
http://www.antiwar.com/casualties/
http://ivaw.org/wintersoldier
http://www.csmonitor.com/2007/0918/p11s01-wome.html
http://www.csmonitor.com/2007/0418/p06s01-woiq.html?page=1
http://www.csmonitor.com/2007/0416/p06s01-woiq.html

Άρθρο:
By Maggie Fox, Health and Science Editor Fri Sep 19, 4:19 PM ET

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν εθνοκάθαρση στο Ιράκ.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Ρόϋτερ) – Δορυφορικές φωτογραφίες παρμένες τη νύχτα δείχνουν ότι συνοικίες της Βαγδάτης που τις κατοικούσαν σε μεγάλο ποσοστό Άραβες Σουνίτες, άρχισαν να αδειάζουν πριν από την έφοδο του στρατού των ΗΠΑ το 2007, αποτελώντας μια γραφική ένδειξη εθνοκάθαρσης που προηγήθηκε της ύφεσης βίας, σύμφωνα με μια αναφορά που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
Οι εικόνες υποστηρίζουν την άποψη των διεθνών οργανισμών προσφύγων και ειδικών στο Ιράκ ότι μια μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την ύφεση της θρησκευτικής βίας, ειδικότερα στην Ιρακινή πρωτεύουσα, το επίκεντρο της αιματοχυσίας όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες.
Οι Σουνίτες Άραβες της μειοψηφίας εκδιώχτηκαν από πολλές γειτονιές από τους φανατικούς Σιήτες που είχαν εξαγριωθεί από την βομβιστική επίθεση εναντίον του τεμένους Σαμάρρα τον Φεβρουάριο του 2006. Η βομβιστική επίθεση, για την οποία κατηγορήθηκε η φανατική Σουνιτική ομάδα της αλ Κάϊντα, πυροδότησε ένα κύμα θρησκευτικής βίας.
«Όταν αναπτύχτηκε η επίθεση, πολλοί από τους στόχους της διαμάχης είχαν ή σκοτωθεί ή φύγει από τη χώρα και έσβησαν τα φώτα όταν έφυγαν», είπε σε δήλωσή του ο Τζων Άγκνιου, καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, που καθοδηγούσε τη μελέτη.
 «Ουσιαστικά, η ερμηνεία μας είναι ότι η βία είχε υποχωρήσει στη Βαγδάτη, γιατί η βία μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων έφτασε στην κορύφωσή της τη στιγμή που άρχιζε η στρατιωτική ανάπτυξη», είπε ο Άγκνιου, ο οποίος μελετά τις εθνικιστικές διαμάχες..
Κάπου 2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί μέσα στο Ιράκ, ενώ 2 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Ιράν και Ιορδανία. Γειτονιές της Βαγδάτης που προηγουμένως ήταν θρησκευτικά μεικτές έχουν ομογενοποιηθεί και είναι είτε Σιητικές είτε Σουνιτικές Μουσουλμανικές περιοχές
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Περιβάλλον και Σχεδιασμός Α, παρέχει περισσότερα στοιχεία για την εθνικιστική σύγκρουση στο Ιράκ, που κορυφώθηκε ακριβώς πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush διέταξε την επί πλέον ανάπτυξη περίπου 30000 στρατιωτών.
Ο βαθμός κατά τον οποίον η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων βοήθησε στο να σταματήσει η ολίσθηση του Ιράκ σε θρησκευτικό εμφύλιο πόλεμο, έχει γίνει αντικείμενο διαφωνιών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου υποστηριχτές της ενίσχυσης λένε ότι αυτός ήταν ο καθοριστικός παράγοντας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν απλά ένας από τους πολλούς παράγοντες.

 «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη δυνάμεων δεν είχε παρατηρήσιμο αποτέλεσμα, παρά μόνο ότι βοήθησε να μπει μια σφραγίδα έγκρισης σε μια εξέλιξη εθνικιστικής ομογενοποίησης συνοικιών, που τώρα έχει βασικά πραγματοποιηθεί,» έγραψε η ομάδα του Άγκνιου στην αναφορά τους.
Η ομάδα του Άγκνιου χρησιμοποίησε δημόσια διαθέσιμες υπέρυθρες νυχτερινές εικόνες από ένα μετεωρολογικό δορυφόρο που χρησιμοποιούσε η αεροπορία των ΗΠΑ.
«Η ολική νυχτερινή φωτεινή υπογραφή της Βαγδάτης από την Αμερικανική εισβολή και μετά, μοιάζει να αυξάνεται μεταξύ 2005 και 2006 και μετά να μειώνεται δραματικά από τις 20 Μαρτίου 2006 ως και τις 16 Δεκεμβρίου 2007,» έγραφε η αναφορά τους.
Είπαν ότι τα νυχτερινά φώτα του κυριαρχούμενου από Σιήτες Sadr City παρέμεναν σταθερά, όπως και τα φώτα στην περιοχή  των κυβερνητικών και διπλωματικών υπηρεσιών στην πράσινη ζώνη στην κεντρική Βαγδάτη. Τα φώτα δυνάμωσαν στην ανατολική Νέα Βαγδάτη, άλλο ένα κέντρο Σιητών.
Μελέτες από δορυφόρους έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στη τεκμηρίωση υποχρεωτικών επανεγκαταστάσεων στο Μίανμαρ και την εθνοκάθαρση στην Ουγκάντα.
(Ρεπορτάζ Maggie Fox, επιμέλεια Ross Colvin)

Για την αντιγραφή
Γιάννης Μπακόπουλος
Μαθηματικός-Φυσικός
Επιστημονικός συνεργάτης
Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών
ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
http://cag.dat.demokritos.gr
yannisbakopoulos@yahoo.com