Δεδομένης της προβολής των βασικών επιπτώσεων του 2021, το μακροπρόθεσμο ερώτημα σχετικά με την τροχιά ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας είναι το αν η περίοδος κρίσης στη πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία να ανακαινίσουν και να προσαρμόσουν το οικονομικό σύστημα στην νέα πραγματικότητα της εποχής Covid.

Το έτος 2021 θα χαρακτηριστεί στα οικονομικά βιβλία ως ένα από τα πιο περίεργα στο πλαίσιο της μακροοικονομικής πτώσης που παρατηρήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν φυσικά ο πληθωρισμός που άγγιξε επίπεδα ρεκόρ στις ανεπτυγμένες οικονομίες, με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να παρουσιάζουν ποσοστά πληθωρισμού πάνω από 5% και αρκετά παραπάνω από αυτά που είχαν τεθεί ως στόχος τα προηγούμενα χρόνια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής ( ECB) αντίστοιχα. Άλλη μία ευθραυστότητα η οποία ίσως διαπεράσει την παγκόσμια οικονομία μεσοπρόθεσμα είναι το ανεβασμένο επίπεδο δημοσιονομικού ελλείματος και το αυξημένο δανειστικό βάρος. Γενικά, ενώ η εμφατική ανάρρωση του 2021 από την οικονομική πτώση του προηγούμενου έτους είναι ευπρόσδεκτη,οι μακροοικονομικές ευθραυστότητες παραμένουν μη αμελητέες και ίσως όχι λιγότερο τρομακτικές από την μετά το 2008 περίοδο οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως συνέβη στην παγκόσμια οικονομία,στη Ρωσία το 2021 σηματοδοτήθηκε από μία σειρά μακροοικονομικών ρεκόρ. Πρωτίστως,ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 8%και αυτό ήταν το πρώτο υψηλότερο ρεκόρ πληθωρισμού που καταγράφηκε τα τελευταία 5 χρόνια. Στο μέτωπο της οικονομικής ανάπτυξης,το ΑΕΠ της Ρωσίας πρόσθεσε περισσότερο από 4% σε πραγματικές τιμές ,το οποίο ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια. Με τον υπόλοιπο κόσμο ακόμη να παραμένει βαθιά στην αρνητική ζώνη σχετικά με το δημοσιονομικό ισοζύγιο στον απόηχο της ύφεσης του 2020 , η Ρωσία προς το τέλος του 2021 έτεινε να παρουσιάζει πλεόνασμα στον ομοσπονδιακό προυπολογισμό.Με δαπάνες που διατηρήθηκαν σε μέτρια επίπεδα,το μέγεθος των ομοσπονδιακών αποθεμάτων της Ρωσίας έφτασε σε πρωτοφανές υψηλό επίπεδο –τα αποθέματα που διατηρούνταν στο Ταμείο Εθνικής Ευημερίας ( National Wellbeing Fund)καθώς επίσης και τα αποθέματα που ήταν αποθηκευμένα στο Ομοσπονδιακό Θησαυροφυλάκιο( Federal Treasury)και τους τοπικούς προϋπολογισμούς ξεπέρασαν τα υψηλά που παρατηρήθηκαν πριν από την οικονομική κρίση των ετών 2008-2009 .

Στη σφαίρα της οικονομικής τακτικής της Ρωσίας,το κυρίαρχο παράδειγμα ήταν αυτό της προτεραιοποίησης της διατήρησης της συσσώρευσης και της μακροοικονομικής σταθερότητας σε βάρος της αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε ξεκάθαρα το 2020, όταν τα δημοσιονομικά κίνητρα της Ρωσίας αποδείχτηκαν να είναι περισσότερο μέτρια από ότι στις περισσότερες οικονομίες των G20 . Αυτό αναπαράχθηκε επίσης το 2021 , με περισσότερα κύματα της πανδημίας να προκαλούν μία σχετικά μέτρια δημοσιονομική αντίδραση από τη Ρωσία.Επιπλέον,εν όψει των γεωπολιτικών και οικονομικών δυσμενών συνθηκών,οι αρχές ης Ρωσίας αποφάσισαν να αυξήσουν το τέλος για το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας ( National Wellbeing Fund ) από 7% του ΑΕΠ στο 10% του ΑΕΠ, και έτσι αποτελεσματικά αύξησαν το περιθώριο για επιπλέον συσσώρευση αποθεμάτων παρά να τα ξοδέψουν(αυτά τα αποθέματα)για να τονώσουν την ανάπτυξη.

Το έτος 2021 ήταν επίσης εμβληματικό για το βαθμό στον οποίο η πράσινη/περιβαλλοντική ατζέντα έτυχε υποδοχής σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία,κυρίως σε όλα αυτά τα κύρια κέντρα – Ευρώπη,ΗΠΑ και Κίνα. Αυτή ήταν επίσης η περίπτωση στη Ρωσία,με περισσότερες από τις σημαντικές εταιρίες να υιοθετούν στρατηγικές ESG και τις αρχές να επικεντρώνονται στην επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2060. Η σημασία της πράσινης ατζέντας για τη Ρωσία τονίστηκε σε πολλές περιπτώσεις από τον πρόεδρο Putin, μία εκ των οποίων στο Κογκρέσο των Βιομηχάνων( Congress of industrialists) το Δεκέμβριο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γυρίζοντας στην παγκόσμια οικονομία,περαιτέρω κύματα της πανδημίας έπληξαν την οικονομική ανάρρωση το 2021, αν και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση – σύμφωνα με το ΔΝΤ- αναμένονται να παρουσιάσουν ποσοστά ανάπτυξης του 6% και 5% αντίστοιχα συγκρινόμενα με περίπου το 6% για την παγκόσμια οικονομία.Μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες είναι πιθανό να εκδηλωθούν από τους δύο γίγαντες από τον Παγκόσμιο Νότο – Ινδία (9.5%) και Κίναand (8%). Δεδομένης της προβολής των βασικών επιπτώσεων του 2021, το μακροπρόθεσμο ερώτημα σχετικά με την τροχιά ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας είναι το αν η περίοδος κρίσης στη πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία να ανακαινίσουν και να προσαρμόσουν το οικονομικό σύστημα στην νέα πραγματικότητα της εποχής Covid.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης