Μετά την συζήτηση στην Ολομέλεια, το θέατρο συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συζήτηση που διεξήχθη με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Jeroen Dijsselbloem. Θέμα της συζήτησης ήταν η χρηματοδοτική συνδρομή στην Κύπρο. Ενώπιον του Dijsselbloem μας υποστήριξαν όλοι.

Υποστήριξαν αυτό που θα τους φέρει ψήφους στις εκλογές τους. Ο Dijsselbloem δε επανέλαβε αυτό που διδάχθηκε να λέει. Πως για όλα ευθύνεται το μεγάλο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Και πως με τα μέτρα που προωθούνται στην Κύπρο το κόστος θα επιμεριστεί σε πολλούς και θα υπάρξει γρήγορα βιώσιμη ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις επικρίσεις των Ευρωβουλευτών πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι καταστροφικά τόσο για την Κύπρο όσο και για τις υπόλοιπες χώρες τις ευρωζώνης, ο Dijsselbloem απάντησε πως η ανάκαμψη μέσω της αναδιάρθρωσης θα ήταν δύσκολη και χρονοβόρα. Με τα μέτρα όμως που λήφθηκαν σήμερα, είπε, η μια τράπεζα στην Κύπρο έκλεισε ενώ η άλλη θα αναδιαρθρωθεί και έτσι θα υπάρχει γρήγορη ανάπτυξη.

Εξήγησε δε πως οι επιλογές που υπήρχαν αναφορικά με το πού θα μπορούσε να μετατοπιστεί το πρόβλημα ήταν πολύ περιορισμένες καθώς ούτε ο μηχανισμός σταθερότητας μπορούσε να αναλάβει όλο το κόστος αλλά ούτε και η Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι, είπε, αποφασίστηκε πως οι καταθέσεις που υπήρχαν στις κυπριακές τράπεζες ήταν η μόνη λύση. Όπως τόνισε, η απόφαση για την Κύπρο ήταν δύσκολη αλλά αναπόφευκτη λόγω της κατάστασης.

Σε συνεργασία του γερμανού ευρωβουλευτή της GUE/NGL, Jurgen Klute, και του Τάκη Χατζηγεωργίου, έγινε υπενθύμιση στον πρόεδρο του Γιουρογκρουπ πως από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων οι κυπριακές τράπεζες έχασαν 4,5 δισ. και ζητήθηκε από τον Dijsselbloem να απαντήσει κατά πόσον θα έπρεπε να δοθεί αποζημίωση στην Κύπρο για την ζημία που υπέστη λόγω του κουρέματος αυτού. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ όμως, καμωνόμενος ότι δεν κατάλαβε την ερώτηση, απάντησε πως το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ήθελε υψηλά κέρδη και γι’ αυτό ανέλαβε υψηλό κίνδυνο επενδύοντας στα ελληνικά ομόλογα. Επομένως, είπε, δεν ήταν η ελληνική κατάσταση που δημιούργησε το πρόβλημα αλλά το τραπεζικό μοντέλο της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχόλιο άλλου ευρωβουλευτή πως το κυπριακό κοινοβούλιο λέγοντας όχι στις αποφάσεις που έλαβε το Γιούρογκρουπ στις 15 Μαρτίου ουσιαστικά σταμάτησε τις καταστροφικές αποφάσεις των κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ απάντησε και πάλι αόριστα ξεφεύγοντας από την ουσία της τοποθέτησης.

Τέλος, σε ερώτηση που υπεβλήθει κατά πόσο η συνταγή που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Κύπρου θα επιβληθεί και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ απάντησε πως η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και τα μέτρα που προωθούνται εξαρτώνται από και από την δυνατότητα του κάθε κράτους να αντιμετωπίσει μόνο του τα προβλήματά του. Συμπλήρωσε δε πως δύο βασικές αρχές που ακολουθούνται πάντα είναι α) το κρατικό χρέος να είναι βιώσιμο και β) η χώρα να μπορεί να ανακάμψει.

Όσον αφορά τις καταθέσεις κάτω των 100,000 χιλιάδων τόνισε πως είναι διασφαλισμένες και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.


*Τάκης Χατζηγεωργίου: Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης