Το International Swaps and Derivatives Association έκρινε πως η διαδικασία του PSI δεν ήταν απόλυτα σε «εθελοντική» βάση, αφού στον σχετικό Ελληνικό νόμο υπήρχαν ρήτρες «αναγκαστικής» συμμετοχής -και μάλιστα με αναδρομική ισχύ- και για τους ομολογιούχους που δεν θα επέλεγαν να συμμετάσχουν στο PSI.
Έτσι, σύμφωνα με την Απόφαση αυτή (Determination), όσοι φοβόντουσαν ότι η Ελλάδα μπορούσε να μην εξυπηρετήσει κανονικά το χρέος της και τα ομόλογα που θα έληγαν, και είχαν πληρώσει για να αγοράσουν ειδική εξασφάλιση μέσω ασφαλίστρων «Credit Default Swaps», θα πρέπει να «αποζημιωθούν».
Το συνολικό μέγεθος των συμβολαίων τύπου CDS, είναι της τάξης των 3,2 δις δηλαδή όχι και τόσο τεράστιο σε σχέση με τα μεγέθη των αγορών. Είναι μάλιστα μικρότερο και από τις αντίστοιχες συναλλαγές για τα χρεόγραφα της Lehman Brothers το 2007! Στις 19 Μαρτίου θα αρχίσει ο πρώτος γύρος διευθέτησης των πληρωμών. Δεδομένου ότι η «χασούρα» από τα ελληνικά ομόλογα είναι της τάξης του 80% οι πληρωμές που θα γίνουν υπολογίζεται να είναι της τάξης των 2,56 δις. Μη νομίζει, όμως, κανείς ότι αυτό αποτελεί κέρδος όσων αγόρασαν αυτά τα CDS, γιατί τα ασφάλιστρα που πληρώθηκαν , δηλαδή το κόστος αγοράς κάθε CDS ήταν και αυτό πανάκριβο!
Αυτά τα CDS τα έχουν εκδώσει και τα έχουν αγοράσει μεγάλες τράπεζες και funds του εξωτερικού. Απ’ όσα διαβάζω , δεν δείχνει να υπάρχει σημαντική Ελληνική συμμετοχή, πέρα από κάποια επένδυση σε CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που λέγεται πως έχει ρευστοποιηθεί εδώ και καιρό.
Έχει σημασία πως για ένα διάστημα κάποιων εβδομάδων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποδέχεται τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως «ενέχυρο» για την δανειοδότηση και παροχή ρευστότητας στις Ελληνικές Τράπεζες. Οι Ελληνικές τράπεζες θα μπορούνε όμως να προσφεύγουν στον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα.
Δηλαδή, η εξέλιξη αυτή είναι «διαχειρίσημη» και γενικά μέσα σε αυτά που θα περίμεναν οι αγορές. Δεν προβλέπω να δημιουργήσει νέες μεγάλες αναταράξεις.
Το πρόβλημα όμως παραμένει: η Ελληνική οικονομία καθηλώνεται με ρυθμούς της τάξης του 7%, και το χρέος ακόμα και μετά το PSI είναι πέρα από τις δυνατότητές μας να εξυπηρετήσουμε. Θα χρειαστεί και μια νέα μεθόδευση απομείωσής του και ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ (ας το βαφτίσουμε σχέδιο Μέρκελ, για να έχει και η Άντζελα κίνητρο να το υιοθετήσει) που θα βοηθήσει να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην ταλαιπωρημένη πατρίδα μας!